Miód manuka to coraz częściej nieodzowny element wyposażenia domowej apteczki. Jest nazywany płynnym złotem, ma właściwości antybakteryjne oraz... różne oznaczenia. Jak wybrać właściwy miód manuka?
Czym jest miód manuka?
Miód manuka pochodzi z Nowej Zelandii. Jest to naturalny miód, którego lecznicze właściwości doceniono już na całym świecie. Miód ten jest pozyskiwany tradycyjnymi metodami. Powstaje z nektaru rośliny rosnącej wyłącznie na terenie południowo-wschodniej Australii i Nowej Zelandii – krzewu manuka, którym żywią się lokalne pszczoły. Miód manuka swoją nazwę zawdzięcza językowi Maorysów. Dosłownie tłumaczy się ją jako „miód z drzewa herbacianego”. Maorysi byli ludźmi, którzy odkryli i jako pierwsi docenili zdrowotne właściwości samego krzewu manuka. Jego liście i olejek stosowali w leczeniu.
Proces dojrzewania miodu to czas, kiedy samoistnie i naturalnie wytwarza się w nim methylglyoxal (MGO) – unikalny składnik, którego stężenie w miodzie jest ważne – im jest ono wyższe, tym większe działanie lecznicze ma sam miód. To właśnie zawartość MGO wyróżnia miód manuka spośród innych, podobnych produktów. Tradycyjne miody cechuje zawartość MGO nie wyższa, niż 10 mg na 1 kg miodu. Tymczasem jeżeli chodzi o miód manuka, stężenie to wynosi od 100 do 550 mg na 1 kg miodu.
Dlaczego warto jeść miód? Odpowiedź na filmie:
Miód manuka – właściwości
Zawarty w miodzie manuka methylglyoxal odpowiada za jego długotrwałe dobroczynne działanie na ludzki organizm. Trzeba jednak z uwagą wybierać produkty o nazwie miód manuka, ponieważ wiele z nich jest podrabianych. W takich podrobionych miodach zawartość MGO jest niska.
Tradycyjny miód manuka charakteryzuje szereg prozdrowotnych właściwości. Wpływa on znacznie na właściwą pracę układu pokarmowego, reguluje także florę bakteryjną jelit. Dzięki temu, zwłaszcza w jelicie grubym, nie zalegają fermentujące resztki niestrawionych składników pokarmowych, które powodują powstawanie nieprzyjemnych gazów.
Miód manuka poprawia stan zdrowia chorych narządów układu pokarmowego. Pomaga w leczeniu przypadłości takich jak wrzody żołądka, zespół nadwrażliwego jelita bądź refluks żołądkowo-przełykowy. W przypadku piekącego bólu w żołądku warto zatem sięgnąć po dobroczynny miód manuka.
Miód ten jest niezwykle pomocny także w kuracji przeciwtrądzikowej. Wspomaga leczenie trądziku różowatego i młodzieńczego. Nadaje się zarówno do przygotowania maseczek, jak i bezpośredniego spożycia w diecie. Pozwala zachować dobrą kondycję skóry.
Ten przysmak z Nowej Zelandii wspomaga również proces gojenia zmian na skórze powstałych w wyniku półpaśca, łagodzi rany i wspomaga ich gojenie. Jest pomocny także podczas leczenia odleżyn. W przypadku egzemy, którą charakteryzują liczne grudki, nadżerki i strupy na skórze, miód manuka również może okazać się pomocny, gdyż łagodzi towarzyszące jej dolegliwości.
Miód manuka działa również przeciwbakteryjnie i to właśnie z tego powodu jest najbardziej znany. Wspomaga walkę organizmu z bakteriami przyczyniającymi się do powstawania infekcji przewodu pokarmowego, objawiających się wymiotami, biegunką i bólami brzucha, a także z różnymi chorobami, np. zapaleniem gardła, zatok czy błony śluzowej nosa. Miód manuka pomaga także w leczeniu anginy oraz wielu innych chorób gardła.
Właściwości zmieniają się w zależności od stężenia MGO w miodzie. W 1 kg miodu znajduje się 100 mg tego składnika i już tyle wystarczy, by ogólnie poprawić odporność organizmu i przywrócić dobry stan zdrowia. Methylglyoxal w dawce 250 mg łagodzi dolegliwości związane z refluksem, zgagą i niestrawnością. Dawka 400 mg pomaga w leczeniu trudno gojących się ran, wrzodów żołądka oraz zespołu nadwrażliwego jelita. Najwyższe stężenie MGO, które pozwala leczyć egzemę i miażdżycę kończyn dolnych, to 550 g. Zawartość methylglyoxalu wpływa także na cenę tego dobroczynnego miodu. Koszt jednego słoika może wynosić od 40 do nawet 170 zł.
Miód manuka – jak go stosować? Miód dla dorosłych i dzieci
Miód manuka zaliczany jest do tzw. żywności funkcjonalnej – mimo to nie jest lekiem i nie powinien być w ten sposób traktowany. Dlatego nie istnieją ścisłe reguły dotyczące częstotliwości stosowania i ilości.
Miód manuka może być spożywany zarówno przez osoby dorosłe, jak i dzieci. Najlepiej jest wykorzystywać go w taki sam sposób jak inne miody: w celach leczniczych można spożywać 2–3 łyżeczek miodu na czczo. Dobrym sposobem jest także włączanie go do pokarmów lub rozpuszczanie w szklance z sokiem z cytryny. Warto jednak pamiętać o tym, że miód manuka, tak jak każdy miód, charakteryzuje się wysoką kalorycznością i spożywany w nadmiarze może przyczyniać się pośrednio do powstawania nadwagi.