Od 2012 roku Ministerstwo Zdrowia wysyła każdemu między 55. a 64. rokiem życia imienne zaproszenie na przesiewową kolonoskopię. Aby poddać się badaniu nie trzeba mieć ubezpieczenia zdrowotnego. Osoby, które nie otrzymały takiego zaproszenia, a chcą się przebadać mogą samodzielnie wydrukować ankietę (można ją znaleźć na stronie www.pbp.org.pl) i udać się z nią do placówki, która wykonuje kolonoskopię.
Do bezpłatnych badan mają prawo także osoby, które miały w rodzinie przypadki zachorowania na polipowatość gruczolakowatą lub rodzinnego raka jelita. One też mogą zgłosić się do gastrologa już po 25. urodzinach. Badanie powinien wykonać także każdy czterdziestolatek, u którego w rodzinie ktoś chorował na raka jelita grubego.
Kto jeszcze może skorzystać z bezpłatnych badań? Dowiesz się tego z filmu :
Rak jelita grubego – co przyczynia się do rozwoju choroby?
Mimo że rak jelita grubego może mieć podłoże genetyczne, to nie decyduje ono o rozwoju choroby. Bardzo często chorobę fundujemy sobie sami. Jak? Sięgając po używki. Papierosy i alkohol mogą uszkadzać błonę śluzową jelita, a to może przyczynić się do rozwoju polipów. Warto zaznaczyć, że właśnie one – pozostawione bez leczenia – przekształcają się z czasem w nowotwór (szacuje się, że ponad 90 proc. pacjentów z rakiem jelita grubego miało wcześniej polipy). Przyczyną problemów może być także niezdrowa, bogata zwłaszcza w czerwone i smażone mięso dieta. Takie menu to prosta droga do otyłości (która także ma udział w tworzeniu się zmian nowotworowych), ale nie tylko. Usmażone czerwone mięso także zawiera toksyczne związki, które mogą uszkodzić jelita. Choroba znacznie częściej dotyka, tych którzy tygodniowo zjadają więcej niż 0,5 kg smażonego czerwonego mięsa.
Dlatego, zaraz po badaniach profilaktycznych, najlepszym sposobem na uniknięcie zachorowania jest zmiana nawyków i diety. Nowe, zdrowsze menu powinno składać się przede wszystkim z warzyw bogatych w błonnik. Związek ten doskonale oczyszcza jelita z resztek pokarmowych, a także szkodliwych dla niego związków, tym samym zapobiega tworzeniu się polipów, a w konsekwencji zmian nowotworowych. Nie można zapominać także o ruchu, który wspomaga perystaltykę oraz pomaga utrzymać prawidłową wagę.
Rak jelita grubego – jakie może dawać objawy?
Niestety rak jelita grubego należy do tych nowotworów, które bardzo długo nie dają żadnych objawów. Pierwsze odczuwalne dolegliwości zaczynają się pojawiać, gdy choroba jest już zaawansowana. Co powinno nas zaniepokoić? Przede wszystkim:
- nawracające wzdęcia i ciągłe uczucie niepełnego wypróżnienia,
- wąski (tzw. ołówkowaty) stolec z domieszką krwi,
- częste biegunki lub zaparcia,
- krwawienie z odbytu,
- nagłe zmiany rytmu wypróżnień,
- anemia (niedokrwistość), utrata wagi, spadek odporności i wzmożona męczliwość.
Dlatego tak ważne jest regularne wykonywanie kolonoskopii. Warto zaznaczyć, że badanie nie jest bolesne, choć u części pacjentów strach jest tak silny, że proszą o znieczulenie. Chcesz wiedzieć, jak wygląda kolonoskopia? Dowiesz się tego z filmu: