Polub nas na Facebooku
Czytasz: Koronawirus. Dlaczego trzeba zachować spokój i zdrowy rozsądek?
menu
Polub nas na Facebooku

Koronawirus. Dlaczego trzeba zachować spokój i zdrowy rozsądek?

Zobacz film: Racjonalne podejście do koronawirusa Źródło: UWAGA! TVN

Strach przed koronawirusem sprawia, że ludzie zaczynają gromadzić zapasy żywności. Niektórzy stosują specjalne proszki do prania, aby pozbyć się ewentualnego zagrożenia. Czy wszystkie te zabiegi są naprawdę potrzebne?

Mimo że w Polsce nadal nie ma potwierdzonego przypadku zakażenia koronawirusem, to strach przed nieznanym patogenem robi swoje. W sklepach i hurtowaniach zaczyna brakować maseczek. Wiele osób robi zapasy żywności, a jeszcze inni sięgają po specjalne proszki do prania, które mają oczyścić ubranie z chorobotwórczych patogenów. Czy takie środki bezpieczeństwa faktycznie są potrzebne?

Kompendium wiedzy o koronawirusie znajdziecie w naszym materiale: Koronawirus SARS-CoV-2 - objawy i statystyki. Co to jest? - Kompendium wiedzy

Koronawirus - czy jest się czego obawiać?

Osób zakażonych koronawirusem przybywa każdego dnia. U chorych patogen wywołuje zapalenie płuc, które przypomina SARS, czyli ostrą niewydolność oddechową. Strach przed nieznanym patogen sprawił, że część osób uległo zbiorowej panice.

Jeśli będą pojedyncze przypadki zachorowania, nasze życie nie powinno się zmienić, ale jeżeli ludzie ulegną panice i zaczną robić duże zakupy, to inni jak kury za kogutem pójdą kupować - powiedział Marek Posobkiewicz, Główny Inspektor Sanitarny MSWIA. 

Zamiast zakupów - szczepienia

Jak dodaje specjalista, że nawet jeśli strach zapanuje nad nami, to będzie to tylko przejściowa sytuacja i z czasem wszystko wróci do normy. W opinii Marka Posobkiewicza zamiast robić duże zakupy powinniśmy się zaszczepić przeciwko grypie. 

Zobacz film i dowiedz się dlaczego szczepienia są takie ważne:

Zobacz film: Szczepienia na grypę są niezbędne? Źródło: UWAGA! TVN

Dzięki szczepieniu zminimalizujemy ryzyko osłabienia organizmu, a tym samym zakażenia tym nowym, nieznanym wirusem - powiedział Marek Posobkiewicz z Głównego Inspektoratu Sanitarny MSWIA.

Szczepienia są szczególnie wskazane osobom starszym oraz przewlekle chorym. To one znajdują się grupie najwyższego ryzyka i muszą na siebie szczególnie uważać. Nie znaczy to jednak, że osoby młode są całkowicie bezpieczne. Badania pokazują, że w grupie 30-40 latków przybywa osób, które ze względu na powikłania pogrypowe, potrzebują przeszczepu serca.

Najlepszą profilaktyką - poza szczepieniami - jest przestrzeganie podstawowych zasad higieny, tj. dokładne mycie rąk (koniecznie mydłem i pod ciepłą wodą), stosowanie żeli antybakteryjnych, najlepiej na bazie alkoholu, oraz unikanie dużych skupisk ludzkich.

Zobacz także: Jak zrobić żel antybakteryjny? Koszt, zastosowanie i działanie żelu dezynfekującego ręce

Jak może rozwinąć się pandemia? Włodzimierz Gut – wirusolog, doradca Głównego Inspektora Sanitarnego mówi, że scenariusze mogą być trzy. Jakie? Tego dowiecie się z poniższego filmu:

Zobacz film: Wirusolog o różnych scenariuszach w przypadku epidemii koronawirusa Źródło: UWAGA! TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
61
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni