Polub nas na Facebooku
Czytasz: Koenzym Q10 – działanie i właściwości. Kto powinien go stosować i jakie są przeciwskazania
menu
Polub nas na Facebooku

Koenzym Q10 – działanie i właściwości. Kto powinien go stosować i jakie są przeciwskazania

NAN

Fot: Rawf8 / fotolia.com

Koenzym Q10 nazywany jest również eliksirem młodości. Wyróżnia się silnym działaniem antyoksydacyjnym i przeciwstarzeniowym. Ten naturalnie występujący w organizmie człowieka koenzym ma szerokie zastosowanie - wykorzystywany jest zarówno w medycynie, jak i kosmetologii.

Koenzym Q10, czyli ubichinon to substancja produkowana naturalnie przez organizm. Uczestniczy on w wielu różnych procesach takich jak:

  • wytwarzanie energii we wszystkich komórkach ciała,
  • pobudzanie układu immunologicznego do pracy,
  • dostarczanie tlenu do tkanek,
  • zwalczanie wolnych rodników.

Stężenie koenzymu Q 10 w organizmie stopniowo maleje wraz z wiekiem. U większości osób powyżej 30. roku życia obserwuje się pierwsze objawy obniżonego poziomu ubichinonu, takie jak:

  • spadek energii i kondycji,
  • częstsze infekcje,
  • kłopoty z sercem,
  • zwiotczenie skóry, zmarszczki.

Podpowiadamy, co możemy zrobić, aby jak najdłużej cieszyć się jego działaniem.

Koenzym Q10 – właściwości

Z dobroczynnego wpływu koenzymu Q10 korzystają wszystkie nasze organy. Jego największe ilości znajdują się w sercu i mózgu. Organy te do prawidłowego funkcjonowania potrzebują nieprzerwanych, dużych dostaw energii oraz tlenu, które zapewnia koenzym. Z jego właściwości korzysta również nasza uroda – koenzym Q 10, chroniąc komórki przed zgubnym wpływem wolnych rodników, umożliwia skórze zachowanie jędrności i odpowiedniej tekstury. Naturalny koenzym Q10, wraz z wiekiem produkowany jest przez organizm w coraz mniejszej ilości. Na szczęście, dzięki odpowiednim suplementom diety, lekom, kosmetykom i produktom spożywczym można uzupełniać jego niedobory.

Czy można poprawić działanie kosmetyków ujędrniających skórę? Zobaczcie:

Zobacz film: Jak poprawić działanie kosmetyków ujędrniających skórę? Źródło: Klinika urody

Koenzym Q10 w kosmetyce

Ze względu na silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzmarszczkowe, jakie wykazuje Q10, koenzym ten stał się podstawowym składnikiem kremów, maseczek i serum odmładzających. Dobrze radzi sobie on zarówno ze spłycaniem zmarszczek, ujędrnianiem cery, jak i z odżywianiem zmęczonej, poszarzałej skóry w każdym wieku (u osób zestresowanych, palących papierosy, stosujących niewłaściwą dietę). Co ważne, koenzym Q10 jest bardzo dobrze tolerowany, nie wywołuje na skórze właściwie żadnych efektów niepożądanych, takich jak podrażnienie, zaczerwienienie czy pieczenie, jest więc odpowiedni dla osób o wrażliwej, a nawet atopowej cerze.

W kosmetyce koenzym Q10 najczęściej łączy się z innymi substancjami o działaniu antyoksydacyjnym, takimi jak witaminy E, A, C, kwas hialuronowy czy olejki roślinne.

Medycyna, a koenzym Q10 – opinie lekarzy, działanie

Koenzym Q10 podnosi wydolność tlenową, a tym samym poprawia wytrzymałość organizmu i tolerancję na wysiłek. Z tego względu jest on często stosowany jako lek dla chorych na niewydolność mięśnia sercowego. Co więcej, koenzym Q10 przyspiesza przemianę materii i pomaga obniżać poziom złego cholesterolu. Jest więc doskonałym środkiem w profilaktyce takich chorób jak nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, udar mózgu.

Koenzym Q10 znajduje również zastosowanie we wzmacnianiu układu odpornościowego, odtruwaniu organizmu z niektórych toksyn, a nawet… w pokonywaniu depresji i zmęczenia psychicznego. Niezwykle szerokie spektrum dobroczynnego działania sprawia, że substancja ta jest jedną z najbardziej docenianych, zarówno przez lekarzy, jak i przez pacjentów.

Koenzym Q10 – objawy niedoboru

Tym, co powinno wzbudzić naszą czujność, są takie objawy, jak:

  • zmęczenie,
  • spadek energii i kondycji fizycznej,
  • wzmożona senność,
  • obniżona odporność (częstsze infekcje),
  • zmiany skórne (zmarszczki, wiotczenie).

Warto pamiętać, że objawy niedoboru nie są jedynym wskazaniem do suplementacji koenzymu Q10 – większość dorosłych osób może (a według opinii części lekarzy, nawet powinna) korzystać z niego profilaktycznie.

Koenzym Q10 – dawkowanie w suplementacji

Większość osób powyżej 30 roku życia ma obniżony poziom koenzymu Q10. Dlatego jako uzupełnienie warto stosować suplementy diety zawierające tę substancję. Zwykle mają one postać kapsułek lub tabletek do ssania. Najczęściej stosuje się dawkę 50 mg na dobę.

Leki i suplementy zawierające koenzym Q10 – przeciwwskazania

Produkty zawierające koenzym Q10 są zazwyczaj bardzo dobrze tolerowane przez organizm. Mimo to, osoby chorujące na cukrzycę lub zmagające się z chorobami mięśnia sercowego, przed suplementacją powinny skonsultować się z lekarzem. Kobiety w ciąży i w okresie karmienia piersią nie powinny przyjmować produktów zawierających koenzym Q10.

Koenzym Q10 – występowanie w produktach spożywczych

W produktach, które na co dzień spożywamy, znajdują się niewielkie ilości koenzymu Q10. Występuje on głównie w:

  • mięsie czerwonym (od 0,2 do 0,4 mg w 100g),
  • makrelach (0,4 mg w 100g),
  • sardynkach (0,6 mg w 100g),
  • brokułach (0,8 mg w 100g),
  • orzechach ziemnych (0,4 mg w 100g),
  • kiełkach pszenicy (0,4 mg w 100g).

Ilości koenzymu Q10 w produktach spożywczych, są niewystarczające dla uzupełnienia niedoborów tej substancji w organizmie osób dojrzałych. Warto zatem stosować dodatkowo suplementy i kosmetyki które uzupełnią te niedobory i wzmocnią ochronę przeciw starzeniu się komórek, utracie witalności i zmarszczkom.

Zobaczcie także, na czym polega naturalny detoks organizmu:

Zobacz film: Na czym polega naturalny detoks? Źródło: Stylowy Magazyn

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
717
66
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?