Kiełki pszenicy są dobrym źródłem witamin i minerałów wspomagających pracę układu sercowo-naczyniowego i nerwowego. Z kiełków pszenicy otrzymuje się olej o dobroczynnym wpływie na zdrowie. Produkt ten znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, ale również w kosmetyce i medycynie.
Kiełki pszenicy - wartość odżywcza
Kiełki pszenicy charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, gdyż dostarczają organizmowi wielu substancji odżywczych. Są bogatym źródłem witamin i minerałów, wśród których znajdują się: witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, kwas foliowy), witamina C oraz fosfor, potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan, selen. Niektóre z tych związków wykazują właściwości antyoksydacyjne polegające na neutralizowaniu szkodliwego działania wolnych rodników tlenowych. Kiełki pszenicy dostarczają również błonnika pokarmowego o korzystnym wpływie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
Kiełki pszenicy - właściwości zdrowotne
Kiełki pszenicy ze względu na wysoką wartość odżywczą zaliczane są do tzw. “superżywności’. Wykazują korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Kiełki pszenicy są bogatym źródłem związków antyoksydacyjnych, które działają przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Ponadto zmniejszają ryzyko rozwoju wielu schorzeń m.in. ze strony układu sercowo-naczyniowego (np. miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, zawał serca), układu nerwowego (np. choroba Alzheimera, Parkinsona), pokarmowego (np. choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy) oraz skóry (np. łuszczyca). Substancje obecne w kiełkach pszenicy przyczyniają się do obniżenia poziomu “złego” cholesterolu, a także regulują ciśnienie tętnicze krwi i zapewniają odpowiednią elastyczność ścian naczyń krwionośnych.
Jaka superżywność pochodzi z Polski? Co mamy u siebie i z czego powinniśmy korzystać? Zobaczcie na filmie:
Kiełki pszenicy wspomagają pracę układu immunologicznego wzmacniając naturalną odporność organizmu i chroniąc przed wnikaniem drobnoustrojów chorobotwórczych do organizmu. W ich składzie występują duże ilości witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Obecny w kiełkach pszenicy kwas foliowy odgrywa ważną rolę w żywieniu kobiet ciężarnych, gdyż zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej u płodu, takich jak: przepuklina oponowo-rdzeniowa, bezmózgowie, rozszczep kręgosłupa. Kiełki pszenicy wspomagają procesy trawienne i przyczyniają się do przyspieszenia metabolizmu. Błonnik pokarmowy usprawnia pracę jelit, reguluje rytm wypróżnień i przeciwdziała uciążliwym zaparciom. Przyspieszanie pasażu jelitowego prowadzi do sprawniejszego oczyszczania organizmu z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Ponadto, błonnik pokarmowy reguluje poziom glukozy (cukru) we krwi, co jest szczególnie ważne u osób chorujących na cukrzycę. Kiełkom pszenicy przypisuje się również właściwości odmładzające, opóźniające procesy starzenia się organizmu oraz wspomagające pracę mięśni.
Kiełki pszenicy - gdzie kupić? Hodowla
Kiełki pszenicy są dostępne w marketach oraz sklepach ze zdrową żywnością. Można je również wyhodować samodzielnie w domu. W tym celu ziarna pszenicy należy moczyć przez kilka godzin (nawet do 12 godzin) w letniej, przegotowanej wodzie. Następnie przesypuje się do tradycyjnej kiełkownicy lub szklanej miski, ewentualnie słoika, zalewa się wodą i przykrywa gazą. Nasionka powinno się podlewać dwa razy dziennie. Okres kiełkowania wynosi około 2-3 dni. Po tym czasie kiełki pszenicy nadają się do spożycia.
Olej z kiełków pszenicy - działanie, zastosowanie
Olej z kiełków pszenicy cechuje się pomarańczową barwą oraz specyficznym, zbożowym zapachem. Jest bogatym źródłem związków aktywnych biologicznie, które wykazują korzystny wpływ na organizm. W składzie oleju z kiełków pszenicy znajdują się: nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz E, A, D, lecytyna, fotosterole roślinne oraz minerały, takie jak: potas, fosfor, żelazo, magnez, wapń, siarka i sód. Olej z kiełków pszenicy jest produktem jadalnym. Wskazane jest spożywanie go w postaci surowej, gdyż w wyniku podgrzania traci swoje cenne właściwości odżywcze.
Doskonale sprawdza się jako składnik marynat, dressingów oraz dodatek do sałatek, makaronów i warzyw. Olej z kiełków pszenicy znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce. Dzięki wysokiej zawartości witaminy E posiada właściwości odmładzające i opóźniające procesy starzenia się skóry. Jest wykorzystywany w pielęgnacji cery dojrzałej, gdyż działa przeciwzmarszczkowo i ujędrniająco. Olej z kiełków pszenicy stosowany jest również w pielęgnacji skóry przesuszonej, skłonnej do podrażnień i pękającej. Przyczynia się do poprawy mikrokrążenia w naczyniach włosowatych, dzięki czemu zapewnia sprawniejszy transport substancji odżywczych do głębokich warstw skóry.
Olej z kiełków pszenicy łagodzi podrażnienia, wzmacnia barierę lipidową skóry oraz redukuje objawy łuszczenia. Wykorzystywany jest również w ochronie przeciwsłonecznej, gdyż zawarte w nim związki antyoksydacyjne skutecznie chronią przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Olej z kiełków pszenicy jest stosowany na włosy wykazując właściwości odżywcze i regeneracyjne. Jego składniki uczestniczą w procesie odbudowy struktury włosa przyczyniając się do wygładzenia jego powierzchni. Olej z kiełków pszenicy znajduje także zastosowanie w medycynie, głównie jako środek pomocniczy w terapii oraz profilaktyce chorób serca. Jest szczególnie zalecany osobom z nadciśnieniem tętniczym, wysokim poziomem cholesterolu, a także w przypadku stanów zapalnych jelit, choroby wrzodowej żołądka i zapalenia błony śluzowej żołądka.