Kiełki lucerny siewnej używane są często w restauracjach jako element dekoracyjny. Posiadają one jednak nie tylko estetyczny wygląd, ale są też bogate w substancje odżywcze i lecznicze.
Co to są kiełki lucerny?
Kiełki lucerny (alfalfa) to lucerna siewna w bardzo wczesnej fazie wzrostu. Jest to roślina z rodziny bobowatych, która występuje na wszystkich kontynentach w ponad 100 gatunkach. Wykorzystywana jest jako składnik pasz, siana i kiszonek, a dawniej bywała również pożywieniem głodowym. Liście dojrzałych roślin również są jadalne, jednak kiełki charakteryzuje lepszy smak oraz większa gęstość odżywcza.
Są one delikatne, o bardzo cienkich łodygach, drobnych przylistkach i posiadają bladozielony kolor. Kiełki lucerny mają bardzo łagodny smak, który dobrze komponuje się z większością potraw.
Kiełki lucerny i ich wartości odżywcze
Kiełki lucerny zawierają tylko 24 kalorie w 100 g, dlatego są niezwykle dietetycznym pokarmem, jednak równocześnie dostarczają olbrzymią ilość witamin i minerałów, w tym:
- 30,5 µg witaminy K (38% dziennego zapotrzebowania),
- 8,2 mg witaminy C (14% dziennego zapotrzebowania),
- 36 µg kwasu foliowego (9% dziennego zapotrzebowania),
- 0,2 mg manganu (9% dziennego zapotrzebowania),
- 0,2 mg miedzi (8% dziennego zapotrzebowania),
- 70 mg magnezu (7% dziennego zapotrzebowania),
- 0,1 mg ryboflawiny (7% dziennego zapotrzebowania),
- 0.9 mg cynku (6% dziennego zapotrzebowania);
- 1 mg żelaza (5% dziennego zapotrzebowania),
- 0,1 mg tiaminy (5% dziennego zapotrzebowania),
- 155 IU witaminy A (3% dziennego zapotrzebowania).
Kiełki lucerny – właściwości lecznicze
Kiełki lucerny są bardzo przydatne dla zdrowia kobiety. Chronią przed zachorowaniem na raka piersi dzięki wysokiej zawartości izoflawonów oraz innych fitoestrogenów. Z tego samego powodu regulują działanie żeńskiego układu hormonalnego, zmniejszając dolegliwości związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego czy menopauzą. Hamują też nadmierne krwawienia menstruacyjne, na co wpływ mają znajdujące się w nich duże ilości witaminy K, która poprawia krzepliwość krwi.
Kiełki lucerny zapobiegają też osteoporozie i wzmacniają układ kostny, dzięki bogactwie mikroelementów oraz witaminie K. Co więcej zawierają one ogromne ilości antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia się, polepszają stan skóry, chronią przed zachorowaniem na różne rodzaje raka i wpływają dobroczynnie na stan układu krwionośnego.
Kiełki lucerny są też dobrym źródłem witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem, uszczelnia naczynia krwionośne, podnosi odporność, pomaga radzić sobie z infekcjami, aktywuje wiele ważnych dla człowieka enzymów i bierze udział w produkcji kolagenu.
Rośliny te polecane są diabetykom, ponieważ obniżają poziom cukru i zmniejszają insulinooporność. Pomogą także osobom o podwyższonym poziomie cholesterolu, ponieważ obniżają jego ilość we krwi. W latach 70. ubiegłego wieku badacze uważali, że jest to jeden z najskuteczniej działających w tym zakresie pokarmów.
Regularne spożywanie kiełków lucerny wpływa na dobrostan całego organizmu i poprawia zdrowie narządów wewnętrznych, np. wątroby, śledziony, trzustki i nerek, między innymi zmniejszając ich otłuszczenie.
Kiełki lucerny – przeciwwskazania
Kiełki lucerny są wyjątkowo zdrowe. Niektórzy powinni jednak zachować wyjątkową ostrożność przy ich spożywaniu. Do tej grupy należą:
- osoby po silnych infekcjach jelitowych i antybiotykoterapii – kiełki lucerny bywają zakażone bakteriami, takimi jak Salmonella czy Escherichia coli, przez co mogą doprowadzić do zapalenia jelita i ostrej biegunki;
- osoby przyjmujące leki obniżające poziom cukru bądź cholesterolu – kiełki lucerny mogą spotęgować ich efekt i doprowadzić do hipoglikemii;
- osoby zażywające leki immunosupresyjne lub cierpiące na choroby autoagresywne – kiełki lucerny mogą bardzo silnie stymulować układ odpornościowy;
- osoby, które nie powinny przyjmować estrogenów.
Kiełki lucerny w kuchni
Kiełki lucerny w kuchni często wykorzystywane są do dekoracji, jednak jest to dodatek nie tylko estetyczny, ale również zawierający wiele cennych składników. Doskonale smakują i prezentują się w sałatkach i na kanapkach. Spożywa się je na surowo.
Sałatka z kiełków lucerny
Kiełki lucerny można według uznania dodawać do większości sałatek, mieszając je również z kiełkami innych gatunków roślin. Najlepsze przepisy na sałatki zawierające kiełki lucerny to:
- sałatka z kiełków lucerny, rukoli, żółtej papryki i nasion słonecznika z sosem koperkowym;
- sałatka z kiełków lucerny, roszpunki, pestek dyni i białego sera;
- sałatka z kiełków lucerny, sałaty lodowej i pomarańczy z sosem winegret.
Jak wyhodować kiełki lucerny?
Kiełki lucerny można wyhodować w domu po zakupieniu jej nasion. Przed umieszczeniem ich w kiełkownicy lub słoiku przykrytym gazą należy je namoczyć przez 4–6 godzin. Czas wzrostu kiełków lucerny jest dość długi i wynosi 5–7 dni. Powinno się je przepłukiwać 2–3 razy dziennie, co zapobiegnie rozwojowi grzybów i pleśni. W ciągu pierwszej doby warto je przykryć lub umieścić w mniej oświetlonym miejscu, co przyspieszy proces wzrostu.