Najważniejszą rolę w wodnym kefirze pełnią kryształki japońskie, określane również jako algi japońskie. Hamują rozwój grzybów i bakterii oraz oczyszczają organizm z toksyn. Dzięki ich dobroczynnym właściwościom kefir wodny można stosować w chorobach skóry, układu pokarmowego lub moczowego jako dodatek do farmakoterapii. Jak się przyrządza ten napój?
Kefir wodny – co to za napój?
Kefir wodny to napój sporządzony z kryształków japońskich – alg o dobroczynnych właściwościach leczniczych. Ich zadaniem jest oczyszczanie organizmu z toksyn oraz hamowanie rozwoju grzybów i bakterii. Wbrew nazwie nie są one prawdziwymi algami.
Algi japońskie, bo takim mianem określa się te kryształki, to mikroorganizmy zdolne do fermentacji, które są koloniami bakterii i drożdży. Pochodzą z Meksyku, a wyodrębnia je się z niektórych gatunków kaktusów. Żywią się wodą i cukrem. Hoduje się je na całym świecie, ich skład mikrobiologiczny jest różny i zależny od regionu. Kształtem przypominają kruche kryształy o polisacharydowej masie, które łatwo się barwią pod wpływem soków zawartych w owocach.
Kefir wodny – właściwości
Właściwości kefiru wodnego są znane w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym od lat. Uważa się go nie tylko za doskonały napój orzeźwiający, ale i za naturalny probiotyk, który stymuluje układ odpornościowy i ma korzystny wpływ na mikroflorę jelitową. Wyróżnia się on także innymi walorami leczniczymi, np.:
- ma korzystny wpływ na motorykę przewodu pokarmowego, łagodzi biegunki i zaparcia;
- zapobiega rozwojowi raka jelita grubego ze względu na właściwości probiotyczne;
- jest bogaty w witaminy: PP, biotynę, B6 oraz kwas foliowy;
- wspomaga leczenie zmian trądzikowych oraz atopowego zapalenia skóry;
- oczyszcza organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.
Kefir wodny stanowi alternatywę dla osób uczulonych na białko mleka krowiego, które nie mogą spożywać produktów mlecznych. Kryształki japońskie można kupić w sklepach internetowych. Ich koszt nie jest duży. Za 14 sztuk płaci się około 8 złotych.
Kefir wodny – przepis
Przygotowanie kefiru wodnego nie jest trudne. Można go sporządzić ze składników, które są dostępne w gospodarstwie domowym. Do samodzielnej produkcji wystarczą:
- 3 łyżki kryształów japońskich;
- 4 łyżki cukru lub innej substancji zawierających węglowodany;
- 6 rodzynek albo inne świeże lub suszone owoce, np. 2 figi albo 2 morele;
- plastikowe sitko;
- słoik litrowy;
- gaza opatrunkowa;
- łyżka do mieszania.
Przygotowanie:
- Kryształki japońskie przepłucz przegotowaną i przestudzoną wodą, a następnie przełóż do litrowego słoika i zalej niewielką ilością wody: przegotowanej lub mineralnej (około ⅕ słoika).
- Do przygotowanego w ten sposób roztworu dodaj cukier i mieszaj łyżką do całkowitego rozpuszczenia.
- Po rozpuszczeniu cukru uzupełnij roztwór wodą do objętości 1 litra. Możesz dodać rodzynki i owoce.
- Słoik przykryj gazą i zabezpiecz gumką recepturką. Odstaw w miejsce z dala od słońca, aby nic nie zakłóciło przebiegu fermentacji. Tak przygotowany roztwór pozostaw na 24–48 godzin do chwili, gdy napój będzie spieniony lub pełen bąbelków. Przed spożyciem upewnij się, czy ma kwaskowaty smak. Jeśli nie, konieczna będzie wymiana kryształków, ponieważ fermentacja nie doszła do skutku.
- Sfermentowany kefir po odsączeniu kryształków jest gotowy do spożycia. Można go przechowywać w lodówce przez 24 godziny.
Kefir wodny można wykorzystać do sporządzenia orzeźwiającego napoju owocowego. Powstaje on podczas tzw. ponownej fermentacji.
Kefir wodny – druga fermentacja
Ponowna fermentacja sporządzonego kefiru może pomóc w przygotowaniu chłodzącego napoju o owocowym smaku. Gotowy kefir wystarczy przelać do dwóch litrowych słoików lub pojemników (po połowie w każdym) i dodać do niego owoce. Rozwór dopełnia się sokiem i przyprawami, takimi jak wanilia albo cynamon. Zabezpieczone folią i zakręcone słoiki trzeba wstawić do lodówki. Pyszny napój jest gotowy po 2 lub 3 dniach. Nie zepsuje się, jeśli będzie trzymany w chłodnym miejscu.
Kto nie może pić kefiru wodnego?
Choć kefir wodny ma dobroczynne działanie, nie jest polecany każdemu. Napoju ze względu na zawartość cukru nie powinny pić osoby z cukrzycą. Nie poleca się go także chorym z niedoborami odporności oraz z zaawansowaną grzybicą, ponieważ obecność drożdży w kefirze może sprzyjać rozprzestrzenianiu się grzyba. Sfermentowany napój nie służy też dzieciom i osobom starszym.
Czytaj także: Lepsza kasza jaglana czy gryczna? Poznaj zdrowotne właściwości kasz