Kasze wracają do łask
Kuchnia polska do XVII wieku obfitowała w kasze. Później kasze zstąpiliśmy na długi czas ziemniakami. W ostatnich latach odkrywamy kasze na nowo, doceniając nie tylko ich smak. O prozdrowotnych właściwościach kasz porozmawialiśmy z dietetyczką Martą Jachym, która zdradziła nam też przepis na smaczny i zdrowy podwieczorek.
Zobacz też: Dieta kaszowa – zalety, przeciwwskazania, zasady i efekty
Dlaczego warto jeść kasze w czasie koronawirusa?
W czasie trwającej pandemii koronawirusa powinniśmy częściej niż zwykle sięgać po kasze. Dlaczego? Ma to związek z mniejszą ilością ruchu, która przyczynia się do zaburzeń perystaltyki jelit.
Kaszę obfitują w błonnik, a ten, w połączeniu z dostateczną ilością wypijanej wody, poprawia regularność wypróżnień oraz ma pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową. A ta, jest szczególnie ważna, w kontekście wspierania odporności, na której zawsze, a teraz wyjątkowo mocno, nam zależy
- tłumaczy dietetyczka Marta Jachym.
Zobacz też: Menu na kwarantannę. Jedz mądrze i zdrowo
Kasza pęczak i gryczana
Najwięcej błonnika zawierają kasze grube, takie jak pęczak i gryczana, która zawiera w sobie równie cenne białko.
Na uwagę zasługuje również fakt, że duża ilość błonnika obniża indeks glikemiczny produktu, co ważne nie tylko dla osób z zaburzeniami glikemii, takimi jak cukrzyca czy insulinooporność, ale dla wszystkich, którzy chcą na długo po posiłku zapewnić sobie sytość i uniknąć uczucia dekoncentracji czy rozdrażnienia. Stabilny poziom cukru we krwi, poprawia samopoczucie, dlatego warto komponować posiłki w taki sposób, by sumaryczny ładunek glikemiczny, był niski
- wyjaśnia ekspertka.
Poziom cukru i cholesterolu we krwi obniża również kasza owsiana (bogactwo antyoksydantów).
Jak dodaje dietetyczka, kasze mają tak wiele cennych składników odżywczych, że w połączeniu z niektórymi dodatkami mogą zapewnić nasze dzienne zapotrzebowanie na niektóre pierwiastki. Np. by pokryć dzienne zapotrzebowanie na magnez, wystarczy, że zjemy 150 g kaszy gryczanej z 30 g migdałami.
Królowa kasz - kasza jaglana
Kaszą bogatą w prozdrowotne właściwości jest kasza jaglana, zwana też przez wielu „królową polskich kasz”. A to za sprawą tego, że jako jedyna kasza posiada delikatne właściwości zasadotwórcze.
Co odróżnia ją od innych zbóż będących kwasotwórczymi, a także mięs, jajek czy orzechów. To ważne, by spożywać produkty alkalizujące, w celu utrzymania odpowiedniego pH ustroju
- mówi Marta Jachym.
Kasza jaglana, podobnie jak gryczana, jest produktem naturalnie bezglutenowym. Posiada również sporo białka.
100 g kaszy jaglanej dostarczy nam go w ilości około 10 g i będzie to białko o całkiem niezłym aminogramie. Jeśli przyrządzimy ją z dodatkiem produktu mlecznego np. mleka, w postaci jaglanki na śniadanie lub sera – jako dodatek do obiadu, otrzymamy białko pełnowartościowe
- wyjaśnia ekspertka.
Kasza jaglana to również nieocenione źródło żelaza i krzemu, który korzystnie wpływa na regenerację włosów, paznokci i cery.
Kasza jaglana i gryczana według medycyny chińskiej maja właściwości rozgrzewające.
Kasza jaglana, pomaga również usuwać nadmiar śluzu z dróg oddechowych, więc może być dobrym dodatkiem do diety w czasie przeziębienia, infekcji wirusowych, a także, podczas męczących alergików, katarów
- mówi Marta Jachym i dodaje, że kasza jaglana bywa czasem nazywana naturalnym antybiotykiem, a to za sprawą swoich właściwości antygrzybicznych.
Jej regularne spożywanie powinno być uwzględnione w jadłospisie kobiet, cierpiących na nawracające infekcje intymne
- tłumaczy dietetyczka.
Zobacz też: Dieta jaglana – skuteczny detoks i odchudzanie. Zasady i przygotowanie do diety. Właściwości kaszy jaglanej
Kasza manna i kuskus
Mniej bogate w składniki mineralne są: kasza manna czy kus kus. Tego typu kasze sprawdzą się dobrze podczas dolegliwości żołądkowych, osłabieniu organizmu, które zmusza nas do zastosowania diety lekkostrawnej.
Przepis na budyń jaglany
Kasze są łatwe w przygotowaniu, zapewniają sytość na wiele godzin. Możemy przygotować kaszę na słodko, słono, jako samodzielny dodatek, czy bazę musów, a nawet ciast. Kasze warto włączyć do diety całej rodziny, również dzieci. Maluchy zwykle uwielbiają budyń jaglany.
Budyń jaglany czekoladowo – malinowy
Przepis na jedną porcję:
Składniki:
- 50 g kaszy jaglanej
- 200 g mleka kokosowego
- Łyżka kakao gorzkiego
- Banan
- 150 g malin mrożonych
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy na wodzie, ostudzamy. Blendujemy na gładki mus z dodatkiem mleka kokosowego, banana i miodu. Dzielimy na dwie części – jedną blendujemy z kakao, drugą z malinami. Układamy warstwami, na zmianę w salaterce.
***
Marta Jachym jest dietetykiem i szkoleniowcem. Studiowała dziennikarstwo i dietetykę kliniczną. Absolwentka kilkudziesięciu szkoleń i konferencji żywieniowych. Na co dzień przyjmuje pacjentów w warszawskiej klinice MD Clinic, prowadząc poradnię „Przełom w odżywianiu.” Prowadzi szkolenia dotyczące zdrowego trybu życia, redukcji stresu, oraz budowania odporności w dużych firmach. Specjalizuje się w dietoterapii chorób autoimunologicznych, tarczycy, gospodarki cukrowej i zaburzeń układu pokarmowego. Pracuje z pacjentami z zaburzeniami odżywiania, łącząc istotę stanu psychicznego z tym jak funkcjonuje nasze ciało. Szczególną wagę przywiązuje do zebrania obszernego wywiadu dotyczącego samopoczucia pacjenta, który pomaga znaleźć źródło i przyczynę dolegliwości. Twierdzi, że uważność, dobra komunikacja wewnętrzna i obserwowanie sygnałów wysyłanych przez ciało i umysł, to najlepsza droga do skutecznego wdrażania zdrowych nawyków żywieniowych.