Kasza jaglana na przeziębienie!
Nazywana jest królową kasz i nie bez przyczyny. Okazuje się, że kasz a jaglana ma silne działanie rozgrzewające organizm. To nieoceniona zaleta dla osób dorosłych i dzieci, którzy zmagają się z infekcjami, ponieważ kasza wysusza błony śluzowe i działa wykrztuśnie.
Zalety kaszy jaglanej:
- Zawiera kwas foliowy, witaminę B12 i ważne aminokwasy
- Polecana jest szczególnie przy przeziębieniach, grypie, depresji, nerwicy i złym samopoczuciu
- Ma właściwości odkwaszające, dlatego jest szczególnie polecana w chorobach nowotworowych, w okresie menopauzy i andropauzy
- Działa wysuszająco na błony śluzowe i działa wykrztuśnie
- Wspomaga trawienie, jest lekka i sycąca
Przeczytaj także: #ObiadNaZdrowie: Placuszki z kaszy jaglanej
Kasza jaglana – dlaczego warto ją jeść?
Mimo że znana jest wielu lat dopiero teraz zdobyła popularność i zaczęła częściej gościć w naszej kuchni. Jej zła sława mogła być spowodowana specyficznym smakiem kaszy. Zdarza się, że – niewłaściwie przygotowana – jest gorzka, przez co może nie smakować. Nawet gdy za pierwszym razem nie do końca nam zasmakuje warto dać jej jeszcze jedną szansę, bo można ją podawać na bardzo wiele sposobów. Ale dlaczego warto po nią sięgnąć?
Kasza jaglana jest bogatym źródłem witamin z grupy B, które poza korzystnym wpływem na układ nerwowy, poprawiają wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Powinny o niej pamiętać kobiety w ciąży. Zawarty w niej kwas foliowy zapewnia prawidłowy rozwój układu moczowego u płodu. Polecana jest także osobom chorującym na anemię – zawiera sporo żelaza, które uczestniczy w procesach krwiotwórczych.
Przeczytaj także: Wszystko o kaszy jaglanej
Jak przygotować kaszę jaglaną, by nie straciła swoich drogocennych właściwości zdrowotnych? Zobacz nasze video: