Polub nas na Facebooku
Czytasz: #ObiadNaZdrowie: Placki z kaszy jaglanej – prosty i tani przepis. Składniki i kcal
menu
Polub nas na Facebooku

#ObiadNaZdrowie: Placki z kaszy jaglanej – prosty i tani przepis. Składniki i kcal

Getty Images i archiwum prywatne

Kasza jaglana od pewnego czasu cieszy się ogromną popularnością. Doskonale nadaje się jako dodatek do obiadu. Na jej bazie można też przygotować ciasto na tarte czy placki. Te ostanie są szybkie i bardzo proste do przygotowania. Jak je zrobić i dlaczego warto je jeść? Poznaj przepis konsultowany przez znaną dietetyczkę Hannę Stolińską-Fiedorowicz w ramach naszej akcji #ObiadNaZdrowie na zdrowy i tani obiad, który pomoże ci osiągnąć wymarzoną sylwetkę!

Kasz jaglana powstaje z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Nie zawiera glutenu i może być bezpiecznie spożywana przez osoby chorujące na celiakię czy nietolerujące glutenu. Poza tym uchodzi za jedną z najzdrowszych kasz.

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

Mimo że znana jest wielu lat dopiero teraz zdobyła popularność i zaczęła częściej gościć w naszej kuchni. Jej zła sława mogła być spowodowana specyficznym smakiem kaszy. Zdarza się, że – niewłaściwie przygotowana – jest gorzka, przez co może nie smakować. Nawet gdy za pierwszym razem nie do końca nam zasmakuje warto dać jej jeszcze jedną szansę, bo można ją podawać na bardzo wiele sposobów. Ale dlaczego warto po nią sięgnąć?

Kasza jaglana jest bogatym źródłem witamin z grupy B, które poza korzystnym wpływem na układ nerwowy, poprawiają wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Powinny o niej pamiętać kobiety w ciąży. Zawarty w niej kwas foliowy zapewnia prawidłowy rozwój układu moczowego u płodu. Polecana jest także osobom chorującym na anemię – zawiera sporo żelaza, które uczestniczy w procesach krwiotwórczych.

Zobacz film: Rozgrzewająca kasza jaglana. Źródło: X-Bank Gallery.

Ze względu na obecność magnezu i potasu polecana jest osobom, które mają problemy układem krążenia. Ich obecność w diecie pozwala wzmocnić serce i wyregulować ciśnienie krwi. Do codziennej diety powinny ją wprowadzić także ci, którzy mają problemy z układem kostnym, zwłaszcza tym, które są w grupie ryzyka i mogą zachorować na osteoporozę. Kasza jaglana jest bowiem doskonałym źródłem fosforu i witaminy K, które wzmacniają kości i zapobiegają ich nadmiernej łamliwości.

Jak gotować kaszę jaglaną?

Aby kasza smakowała i nie zepsuła smaku całej potrawy trzeba ją odpowiednio przygotować. Specyficznej i nieprzyjemnej goryczy można się bardzo łatwo pozbyć. Jak? Przed gotowaniem kaszy trzeba ją bardzo dokładanie i kilka razy przepłukać wodą. Można też wrzucić ją do wrzątku, odcedzić i ponownie wrzucić do świeżego wrzątku. Gorzki smak zniknie jeśli namoczymy kaszę z odrobiną soku z cytryny. Dzięki takiemu zabiegowi zneutralizujemy fitaniny, które utrudniają przyswajanie cennych substancji odżywczych.

Placuszki z kaszy jaglanej

Każdy kto dopiero zaczyna odkrywać kasze jaglaną powinien zacząć od prostych placuszków. Oto prosty przepis (ok. 20 sztuk):

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 5 suszonych daktyli
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki (może być orkiszowa, ryżowa lub gryczana)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka

Jeśli chcemy, aby było słodsze do cista można dodać miodu lub syropu klonowego.

Suchą kasze jaglaną wsypujemy do garnka i delikatnie prażymy. Wystarczą 3-4 minuty, dzięki czemu kasza nabierze przyjemnego orzechowego zapachu. Następnie dokładnie płuczemy kaszę. Zalewamy dwiema szklankami czystej wody, dodajemy daktyle i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 20 minut. Kiedy kasza ostygnie dodajemy do niej mleko i blendujemy, aż powstanie jednolita gładka masa. Następnie ścieramy na tarce jabłko i łączymy z kaszą oraz mąką. Trzeba pamiętać, że ciasto jest stosunkowo delikatne i placki nie powinny być zbyt duże. Wstawiamy je do piekarnik nagrzanego do 180stopni na 20 minut.

Jaką wartość odżywczą mają placki z kaszy jaglanej (wartości dla jednej porcji)?

Kcal
79
Białko
3,2
Tłuszcze 1,97
Węglowodany
11.8
Błonnik
0,84
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
154
11
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?