Wiele kobiet ciężarnych niechętnie rezygnuje z picia kawy, która działa pobudzająco na pracę mózgu, zwalcza uczucie zmęczenia oraz dodaje energii. Jej nadmierne ilości w diecie ciężarnej mogą mieć jednak niekorzystny wpływ na przebieg ciąży i prowadzić np. do przedwczesnego porodu.
Kawa w ciąży: czy jest szkodliwa dla dziecka?
Kawa jest jednym z ulubionych i częściej pitych napojów. Jest ceniona nie tylko za swój smak i aromat, ale również za wykazywane właściwości. Dzięki zawartości kofeiny działa stymulująco na mózg, zwiększa sprawność intelektualną oraz redukuje uczucie fizycznego i psychicznego zmęczenia oraz nadmierną senność, czyli objawy często towarzyszące kobietom w trakcie trwania ciąży. Wiele kobiet ciężarnych nie potrafi zrezygnować z picia kawy, ale nie jest to konieczne. Ważne jest jednak zachowanie umiaru i dostosowanie się do zaleceń specjalistów, aby nie zaszkodzić rozwijającemu się dziecku, gdyż kofeina wraz ze swoimi metabolitami pokonuje barierę łożyskową, czyli przenika przez łożysko do płodu. Metabolizm kofeiny w organizmie kobiety ciężarnej jest wydłużony, dlatego dłużej utrzymuje się jej działanie.
Dozwoloną, bezpieczną, maksymalną dawką kofeiny w ciąży jest 200-300 miligramów na dobę, czyli około 2-3 filiżanki słabej, czarnej kawy. Duże ilości kofeiny w codziennej diecie mogą niekorzystnie wpływać na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego kobiety powodując uczucie niepokoju, bezsenność oraz nerwowość. Są również przyczyną dolegliwości żołądkowo-jelitowych, zgagi i podwyższonego ciśnienia tętniczego krwi. Kawa działa moczopędnie i może prowadzić do wypłukiwania z organizmu cennych minerałów, zwłaszcza wapnia. Jest to niebezpieczne dla kobiet ciężarnych, które są szczególnie narażone na niedobory tego składnika (dziecko pobiera wapń niezbędny do rozwoju kości z organizmu matki). Skutkiem może być osłabienie kości oraz pogorszenie stanu zębów. Ponadto kawa zmniejsza wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego zwiększając ryzyko rozwoju anemii u przyszłej matki. Nadmierne spożycie kawy w ciąży może mieć bardzo negatywny wpływ na przebieg ciąży oraz rozwój dziecka. Duże ilości kofeiny prawdopodobnie zakłócają przepływ krwi przez łożysko utrudniając dostarczanie do płodu niezbędnych substancji odżywczych. Konsekwencją może być poronienie lub poród przedwczesny. Przekraczanie maksymalnej, dozwolonej dawki kofeiny przez ciężarną zwiększa również ryzyko niskiej masy urodzeniowej dziecka.
Czy karmiąc piersią można pić kawę?
Picie kawy przez kobiety karmiące piersią nie powoduje zmniejszenia ilości wytwarzanego pokarmu. Kofeina dostarczana wraz z kawą przedostaje się jednak do mleka kobiecego. W pierwszych miesiącach życia dziecko ma niedostatecznie rozwinięte mechanizmy detoksykacyjne, dlatego jego organizm nie potrafi efektywnie pozbywać się kofeiny. Prowadzi to do jej kumulowania się w tkankach dziecka. U maluszka może pojawić się ból brzucha, pogorszenie nastroju
Jaka kawa zalecana jest kobietom ciężarnym?
Kobiety ciężarne i karmiące piersią mogą pić słabą kawę naturalną, najlepiej z dodatkiem mleka, które zmniejsza kwasotwórcze działanie kofeiny, a tym samym redukuje ryzyko podrażnienia żołądka i zgagi. Ważny jest również sposób zaparzania kawy przez ciężarną. Niewskazane jest picie kawy parzonej po turecku, która przygotowywana jest w specjalnym tygielku oraz instant. Tego rodzaju napoje zawierają bardzo dużą ilość kofeiny oraz jej szkodliwych metabolitów. Kobietom ciężarnym i karmiącym piersią zalecana jest świeżo mielona i parzona kawa z ekspresu przelewowego lub ciśnieniowego. Zamiennikiem naturalnej, czarnej kawy dla kobiet ciężarnych jest kawa zbożowa, która zawiera znacznie mniej kofeiny lub bezkofeinowa. Należy pamiętać, że kofeina nie znajduje się jedynie w kawie, ale również w wielu innych produktach spożywczych. Wśród nich należy wymienić: herbatę (duże ilości teiny dostarczane są wraz z mocnym naparem czarnej herbaty), czekoladę mleczną i gorzką, kakao, coca-colę oraz napoje energetyczne.