Masło stanowi najpopularniejsze smarowidło do pieczywa. Jest produktem wysokotłuszczowym bogatym w kwasy nasycone, które w nadmiarze są szkodliwe dla zdrowia. Innym rodzajem masła cieszącego się dużą popularnością jest masło orzechowe, cenione nie tylko za unikalny smak, ale również wysoką wartość odżywczą.
Ile kalorii ma masło?
Masło jest produktem pochodzenia zwierzęcego o wysokiej zawartości tłuszczu. Otrzymywane jest ze śmietanki lub ukwaszonej śmietany, które zawierają nie mniej niż 25-35% tłuszczu. Produkt końcowy powinien składać się co najmniej w 82% z tłuszczu. Masło dzieli się na cztery podstawowe grupy: delikatesowe, ekstra, wyborowe, stołowe. Za najlepsze rodzaje masła uznaje się delikatesowe i ekstra, które posiadają delikatny smak i aromat. Masło jest produktem o wysokiej wartości energetycznej - w 100 g masła o zawartości 83% tłuszczu znajduje się 751 kcal, a w jednej łyżeczce o wadze 10 g - około 75 kcal. Z tego powodu masło należy ograniczać w codziennej diecie. Spożywane w nadmiarze sprzyja rozwojowi nadwagi i otyłości.
Masło - wartość odżywcza i skład
Masło jest tłuszczem zwierzęcym, w którego składzie dominują nasycone kwasy tłuszczowe stanowiące ponad 60% produktu. Zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe, wśród których w największych ilościach występuje jednonienasycony kwas oleinowy. Masło dostarcza również wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Ich ilość jest jednak mało znacząca w porównaniu z olejami roślinnymi. Masło jest bogatym źródłem cholesterolu - w 100 g zawiera około 220 mg tego związku. Jego nadmiar w diecie ma negatywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, przyczyniając się do powstania miażdżycy. W składzie masła znajdują się również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak witamina A i D oraz śladowe ilości witaminy E.
Masło - czy warto go jeść?
Masło jest produktem cechującym się wysoką strawnością, na którą wpływa obecność średniołańcuchowych i krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Łatwo się wchłania w przewodzie pokarmowym nie prowadząc do obciążenia wątroby i dróg żółciowych. Ponadto, masło pozbawione jest substancji chemicznych. Osoby stosujące racjonalną dietę opartą na produktach zbożowych, warzywach i owocach mogą używać masła bez obawy o swoje zdrowie. Masło staje się jednak szkodliwe, gdy spożywane jest w nadmiarze, a w codziennym jadłospisie obecne są również inne tłuszcze zwierzęce, takie jak smalec, boczek i tłuste rodzaje mięs. Ilość masła w diecie powinny ograniczyć osoby z podwyższonym stężeniem cholesterolu w surowicy krwi oraz ze zdiagnozowanymi chorobami układu sercowo-naczyniowego, takimi jak: nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroba wieńcowa. Masło jest również niewskazane osobom z nadwagą i otyłością.
Ile kalorii ma masło orzechowe?
Masło orzechowe jest najbardziej popularne w kuchni amerykańskiej i holenderskiej. Tradycyjne masło orzechowe otrzymywane jest z orzechów arachidowych, nazywanych również ziemnymi. W produkcji masła orzechowego wykorzystuje się także orzechy nerkowca i pistacjowe. Niezależnie od użytego surowca masło orzechowe należy do produktów wysokokalorycznych.
-
Masło orzechowe z orzechów ziemnych w 100 g dostarcza około 690 kcal, a w jednej łyżeczce o wadze 20 g - około 138 kcal.
- Masło orzechowe z orzechów nerkowca w 100 g dostarcza około 591 kcal, a w jednej łyżeczce o wadze 20 g - około 118 kcal.
- Masło orzechowe z orzechów pistacjowych w 100 g dostarcza około 610 kcal, a w jednej łyżeczce o wadze 20 g - około 122 kcal.
Jak wybrać dobre masło i czym się kierować przy jego zakupie dowiesz się z filmu:
Masło orzechowe - wartość odżywcza
Masło orzechowe w 100 g dostarcza około 13 g białka, 67 g tłuszczów oraz 10 g węglowodanów. Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego - w 100 g produktu występuje około 7,4 g tego związku. Błonnik stanowi ważny element codziennej diety, gdyż reguluje procesy trawienne, przyspiesza przemianę materii, zapobiega zaparciom oraz obniża poziom “złego” cholesterolu, dzięki czemu ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Orzechy arachidowe stanowiące główny surowiec masła orzechowego są źródłem wielu cennych witamin, takich jak: witaminy z grupy B oraz witamina E należąca do naturalnych przeciwutleniaczy o właściwościach przeciwnowotworowych. Ten rodzaj orzechów dostarcza również ważnych dla organizmu minerałów, takich jak: wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor i cynk. Należy jednak pamiętać, że masło orzechowe dostępne w sklepach poddawane jest wieloetapowemu procesowi produkcji, który może powodować straty cennych składników. Alternatywą jest masło orzechowe przygotowane samodzielnie w domu. Masło orzechowe jest stosowane głównie jako smarowidło na kanapki, dodatek do naleśników lub domowych wypieków.
Masło orzechowe - czy warto jeść?
Masło orzechowe mimo wysokiej kaloryczności zalecane jest w codziennej diecie pod warunkiem spożywania go w rozsądnych i umiarkowanych ilościach. Stanowi źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie oddziałują na metabolizm i przyspieszają proces spalania tkanki tłuszczowej. Orzechy, z których otrzymywane jest masło mają korzystny wpływ na działanie układu nerwowego przyczyniając się do poprawy pamięci i koncentracji. Ponadto sprzyjają łagodzeniu stresu i napięcia nerwowego. Zmniejszają również ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak miażdżyca, choroba wieńcowa, zawał serca, udar mózgu.