Przeżuty pokarm wędruje przełykiem do żołądka, gdzie miesza się z sokami trawiennymi. Żołądek nie rozdrabnia jedzenia, on je tylko miesza, pokarm rozdrobniony w ustach pozostaje w takiej formie. Po około 6 godzinach zalegania w żołądku jedzenie zostaje przesunięte przez odźwiernik do dwunastnicy, gdzie wylewa się całość soku trzustkowego, czyli to, co trawi białka, węglowodany, itd.
Pokarm przesuwany jest dalej do jelita cienkiego, gdzie przez żyły mikroelementy wchłaniają się do organizmu. Jelito cienkie ma długość ok. 4-6 m, średnicę 3—5 cm. Jelito cienkie dzielimy na dwunastnicę, jelito czcze i kręte.
Ostatnim odcinkiem układu pokarmowego jest jelito grube. Jego długość wynosi około 1,5 metra. Dzieli się na jelito ślepe, okrężnicę i odbytnicę.
Klucz do zdrowej diety
Jak się okazuje mamy ogromny wpływ na trawienie tylko na etapie żucia pokarmu. O wiele lepiej wchłania się jedzenie przeżute nawet 30 razy, a nie jak zwykle około 10 razy.