Polub nas na Facebooku
Czytasz: Już milion Polaków zrezygnowało z jedzenia mięsa
menu
Polub nas na Facebooku

Już milion Polaków zrezygnowało z jedzenia mięsa

Kawałek mięsa na desce

Fot: GettyImages / gettyimages.com

Najnowsze badania pokazują, że już milion Polaków zrezygnowało z jedzenia mięsa. Jeszcze więcej osób przyznaje, że stara się przynajmniej ograniczyć jego jedzenie. Nie brakuje głosów, że nie jest to tylko moda, a świadoma i przemyślana decyzja.

Zbadania nawyków żywieniowych podjął się serwis Pyszne.pl za pośrednictwem, którego można zamawiać jedzenie. Dlaczego Polacy coraz częściej rezygnują z mięsa? Dla wielu osób zmiana nawyków żywieniowych spowodowana była kwestiami ideologicznymi, jak cierpienie zwierząt. Inni badani argumentowali swoją decyzję chęcią zadbania o środowisko naturalne – wyprodukowanie kilograma wołowiny to średnio ponad 14 tys. litrów wody i ponad 6 kg paszy, a poza tym do atmosfery trafia tyle CO2, co trzygodzinna jazda samochodem.

 Badanie wykazało również, aż 43 proc. Polaków nie rezygnuje z jedzenia mięsa, ale mocno ogranicza jego spożycie.

Mięso – jak wpływa na zdrowie?

Mięso jest doskonałym źródłem białka i witaminy B12, które są niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak mięso spożywane w nadmiarze może przyczynić się do poważnych problemów ze zdrowiem. 

Zobacz film i poznaj wszystkie fakty i mity o mięsie

Zobacz film: Które mięso jest zdrowsze i bardziej wartościowe? Źródło: Wiem co jem

Dietetycy zalecają, aby w ciągu tygodnia spożywać nie więcej niż 0,5 kg mięsa, najlepiej drobiowego. Niestety, jak pokazują niedawne badania przeprowadzone przez GUS Polacy kochają mięso, zwłaszcza czerwone. Do tego – ci, którzy deklarują jedzenie mięsa – zjadają go znacznie więcej niż zalecają specjaliści od żywienia. Jakie mogą być konsekwencje takiej diety? Osoby, które jedzą go zbyt dużo znacznie częściej są otyłe, chorują na miażdżycę czy nowotwory.

Więcej o nawykach żywieniowych i najnowszym raporcie GUS-u znajdziecie tutaj.

Co ciekawe, przekonanie, że jedzenie mięsa to najlepszy sposób na uniknięcie anemii, też powoli odchodzi do lamusa. Dietetycy zgodnie podkreślają, że właściwie zbilansowana i dopasowana do indywidualnych potrzeb dieta, dostarczy wszystkich niezbędnych witamin i substancji odżywczych.

Źródło: TVN 24 bis

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
57
4
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?