Polub nas na Facebooku
Czytasz: GUS: 51,1 kg cukru zjada przeciętny Polak 
menu
Polub nas na Facebooku

GUS: 51,1 kg cukru zjada przeciętny Polak 

cukier

Fot. knape / Getty Images

Z najnowszych danych przedstawionych przez Główny Urząd Statystyczny jednoznacznie wynika, że Polacy spożywają coraz więcej cukru. W minionym roku statystyczny Polak zjadł go aż 51,1 kg! Po jakie inne produkty spożywcze sięgamy równie często?

Jak informuje GUS w 2018 roku zanotowano wzrost spożycia głównie cukru, jajek oraz piwa. Szacuje się, że na jednego mieszkańca przypadło aż 51,1 kg cukru. W niewielkim stopniu częściej sięgamy po owoce i warzywa. Rzadziej kupujemy wino, miody pitne, przetwory z ziarna zbóż oraz ziemniaki.

Słodki jak Polak

Z danych zebranych przez GUS wynika, że spożycie cukru systematycznie rośnie. W 2005 r. było to 40,1 kg na mieszkańca, w 2016 r. - 42,3 kg, w 2017 r. - 44,5 kg, zaś w 2018 r. już powyżej 50 kg (51,1 kg). Na tę ilość cukru składa się nie tylko ten, który wsypujemy do kawy czy herbaty. W dużej mierze chodzi o tzw. cukier ukryty, dodawany do części artykułów spożywczych, dla poprawy smaku. Znajdziemy go np. w wędlinach czy ketchupie.  

Zdaniem specjalistów nadmiar cukru w codziennej diecie to prosta droga do cukrzycy czy otyłości. Należy także pamiętać, że cukier może przyczynić się do rozwoju niektórych nowotworów.

Polacy już dzisiaj zaliczani są do nacji, które tyją wyjątkowo szybko. Co gorsza, z nadwagą czy otyłością coraz częściej zmagają się dzieci. Z danych Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej wynika, że liczba otyłych dzieci i młodzieży wzrosła od 1975 roku z 11 milionów do 124 milionów w 2016 roku. 

Jajka i piwo

Na podium - obok cukru - znalazły się jeszcze jajka oraz piwo. Jajka są zdrowe i powinny być obecne w codziennej diecie. Zawierają cenne witaminy, dużo białka oraz zeaksantynę i luteinę, które chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Polacy w ubiegłym roku zjedli średnio 162 sztuki na mieszkańca, podczas gdy rok wcześniej było to 139 jajek.

Rosnąca popularność piwa to kolejny powód do niepokoju. Trzeba sobie zdawać sprawę, że alkohol – zwłaszcza w nadmiarze – jest niebezpieczny dla zdrowia i może przyczynić się do rozwoju poważnych problemów ze zdrowiem. Zbyt częste sięganie po napoje procentowe może zaburzyć pracę wątroby, a także przyczynić się do rozwoju niektórych nowotworów. W minionym roku statystyczny Polak wypił 100,5 l piwa. W 2017 roku było to 98,5 l. 

Nieznacznie wzrosła również popularność owoców i warzyw. Roczne spożycie owoców na mieszkańca w ubiegłym roku wyniosło 54 kg i było o 1 kg wyższe niż w poprzednim roku. W przypadku warzyw spożycie wzrosło o 1 kg na mieszkańca od 2017 r. i wyniosło w ubiegłym roku 106 kg.

Ponad 70 kg mięsa

Raport GUS-u pokazuje także, że Polacy jedzą bardzo dużo mięsa. Szacuje się, że statystyczny mieszkaniec naszego kraju w 2018 roku zjadł 76,9 kg mięsa, głównie czerwonego (konsumpcja wieprzowiny wzrosła o 4 kg). To właśnie ten rodzaj mięsa przyczynia się do rozwoju chorób układu krążenia oraz raka. 

Dlaczego cukier szkodzi? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Cukier - ile naprawdę go zjadamy? Źródło: 36,6

Czego jemy mniej?

Nieco zmniejszyło się natomiast spożycie przetworów z ziarna zbóż - 101 kg na mieszkańca w 2018 r. w porównaniu do 102 kg rok wcześniej, a także ziemniaków - 95 kg w 2018 r. w porównaniu do 96 kg w 2017 r.

Polacy wypili także nieco mniej wina i miodów pitnych - 6 l na mieszkańca w porównaniu do 6,2 l w 2017 r. Spożycie wódki, likierów i innych napojów spirytusowych utrzymało się na poziomie 3,3 l.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
62
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?