Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy jedzenie jajek zwiększa ryzyko cukrzycy? Niekoniecznie, ale jest jeden warunek...
menu
Polub nas na Facebooku

Czy jedzenie jajek zwiększa ryzyko cukrzycy? Niekoniecznie, ale jest jeden warunek...

Jajko

Fot: Kseniya Ovchinnikova / gettyimages.com

Jajko to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Tymczasem badacze z Australii odkryli związek między ich jedzeniem a rozwojem cukrzycy. Naukowcy są zdania, że już jedno jajko dziennie znacząco podnosi prawdopodobieństwo rozwoju choroby. Na szczęście inne badania temu przeczą. Skąd biorą się rozbieżności?

Jajko to produkt, który budzi spore kontrowersje. Przez lata uważano, że może podnosić poziom złego cholesterolu. Teraz badacze University of South Australia donoszę, że jedzenie jednego jajka dziennie podnosi ryzyko rozwoju cukrzycy aż o 60 proc. 

Zobacz także:

Czy jedzenie jajek sprzyja cukrzycy?

Naukowcy z University of South Australia przeanalizowali dane dotyczące stanu zdrowia 8545 dorosłych Chińczyków. Analiza pokazała, że osoby, które dziennie zjadały jedno jajko (bez względu na to, czy było smażone, gotowane czy w koszulce) były bardziej narażone na rozwój cukrzycy typu 2. Dane pochodziły z ankiet, które respondenci wypełniali w ramach badania China Health and Nutrition Survey.

Specjaliści z Australii zestawili ze sobą ilość zjadanych jajek oraz podatność na cukrzycę na podstawie badania poziomu cukru we krwi na czczo. Badacze doszli do wniosku, że systematyczne jedzenie jajek (powyżej 38 gramów dziennie, czyli pół jajka) podnosiło ryzyko rozwoju cukrzycy o ok. 25 proc.

U osób, które zjadały co najmniej jedno jajko dziennie, to ryzyko było jeszcze wyższe i sięgało 60 proc. Co ciekawe, zależność między rozwojem choroby a jedzeniem jajek była wyraźniejsza u kobiet niż u mężczyzn.

Do zupełnie innych wniosków doszli badacze z University of East Finland. Specjaliści wykazali, że mężczyźni, którzy zjadali minimum cztery jajka dziennie byli o blisko 40 proc. mniej narażeni na rozwój cukrzycy typu 2. Jaka jest prawda? Konieczne są dalsze badania, które - być może - dadzą jednoznaczną odpowiedź na pytanie, czy jajka mogą przyczynić się do rozwoju cukrzycy.

Jak jeść jajka, by nie szkodziły zdrowiu?

Wyniki dotychczas prowadzonych badań, również tych wcześniejszych, bardzo się różnią w ocenie zależności między ilością spożywanych jajek, a rozwojem cukrzyc typu 2. Skąd te rozbieżności?

Zdaniem badaczy za różnice w wynikach badań odpowiadają nawyki związane ze spożywaniem jajek, które różnią się między populacjami.

Problem z jajkami zaczyna się wtedy, gdy... smażymy je na bekonie, zjadamy do do nich duże ilości białego pieczywa, frytek, parówek i innych niezdrowych, wysokoprzetworzonych produktów, które przyczyniają się do rozwoju cukrzycy.

Produkty, z którymi zwyczajowo zjada się jajka, mogą mieć kluczowe znaczenie  - i to nie tylko w kontekście zagrożenia cukrzycą, ale również miażdżycą. W USA na przykład jajka zwykle je się w towarzystwie czerwonego mięsa i jego przetworów (bekonu i kiełbasek), a właśnie te produkty są uznawane za czynnik ryzyka cukrzycy typu 2.

Jeśli  jajka są elementem zdrowej diety, pełnej warzyw, węglowodanów złożonych (takich jak pełnoziarnisty chleb, makaron razowy, brązowy ryż), a ubogiej w czerwone i przetworzone mięso, możemy jeść je bez obaw. Nie tylko nam nie zaszkodzą, ale mogą przynieść wiele korzyści zdrowotnych.

Cukrzyca typu 2 - co warto o niej wiedzieć?

Cukrzyca to choroba metaboliczna. U pacjentów z cukrzycą typu 2 organizm przestaje reagować na wytwarzaną przez trzustkę insulinę, tym samym poziom glukozy rośnie. Dlaczego tak się dzieje? Jednym z czynników, który ma bezpośredni wpływ na rozwój cukrzycy jest otyłość. Do najbardziej charakterystycznych objawów chorych należą:

  • wielomocz;
  • nadmierne pragnienie;
  • suchość w ustach;
  • utrata masy ciała;
  • senność;
  • nawracające zakażenia;
  • zaburzenia widzenia;
  • bóle kończyn.

Niestety choroba może bardzo długo nie dawać żadnych objawów. Szacuje się, że w Polsce na cukrzycę choruje blisko 3 mln ludzi.

Zobacz film i dowiedz się więcej o wpływie diety na rozwój cukrzycy:

Zobacz film: Jak dieta wpływ ana rozwój cukrzycy? Źródło: x-news

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
102
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?