Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jedzenie prosto z natury. Co warto kupować prosto od gospodarza?
menu
Polub nas na Facebooku

Jedzenie prosto z natury. Co warto kupować prosto od gospodarza?

Owoce i miód

Fot: istetiana / gettyimages.com

Polacy zwracają coraz większą uwagę na jakość jedzenia, które kupują. Chętniej wybieramy naturalne produkty, pochodzące od małych producentów czy też prosto od rolnika. Co można i co warto kupić bezpośrednio od rolnika czy małego producenta?

Dieta ma ogromny wpływ na organizm człowieka. Od tego, co trafia na nasze stoły zależy masa ciała, wygląd skóry, ale także funkcjonowanie poszczególnych narządów. Mimo że nasza codzienna dieta pozostawia wiele do życzenia, to naturalna żywność zaczyna cieszyć się coraz większą popularnością.

Żywność przetworzona, czyli zła

Żywność przetworzona to taka, do której producent dodaje różnego rodzaju konserwanty. Dzięki nim żywność dłużej zachowuje świeżość, jest trwalsza, ale ma także lepiej smakować. Mimo że sztuczne ulepszacze nie są groźne dla zdrowia, to ich nadmiar już tak. Dopóki żywność przetworzona pojawia się w naszej diecie sporadycznie, tj. raz w miesiącu, nie ma powodu do obaw.

Problem zaczyna się w sytuacji, gdy gotowe dania stanowią podstawę naszego codziennego menu. Taka dieta to prosta droga do otyłości, cukrzycy czy problemów z układem krążenia. Niezdrowa dieta sprzyja także nowotworom.

Zobacz także: Jak kupować mądrze i zdrowo? Krótki poradnik

Postaw na naturalność 

Żywność, która pochodzi bezpośrednio od rolnika czy z małego przedsiębiorstwa nie powinna zawierać żadnych ulepszaczy czy wzmacniaczy smaku. Z założenia powinna powstać tylko i wyłącznie z naturalnych składników.

Jeszcze do niedawna od rolnika można było kupić jedynie warzywa, miód czy sery. Teraz będzie można kupić również mięso, także przetworzone w postaci np. wędlin.

Jak wybrać dobry produkt?

Osoby, które chcą kupić wędlinę czy ser bezpośrednio od producenta powinny zwrócić uwagę, czy dany rolnik czy gospodarz posiada określone uprawnienia i certyfikaty. Ma to ogromne znaczenia zwłaszcza w przypadku mięso. Przygotowywanie wędlin wymaga zachowania odpowiednich zasad i norm, które należy spełnić. Ich kontrola leży w gestii sanepidu.

Warto zaznaczyć, że naturalne produkty coraz częściej można znaleźć w osiedlowych sklepach czy dyskontach. Tym samym każdy z nas ma dostęp do produktów najlepszej jakości. Trzeba jednak pamiętać, że nie wszystkie produkty z napisem "naturalne" takie są. Uważać trzeba przede wszystkim na miody. Dobry miód powinien się skrystalizować, te płynne zazwyczaj zostały sztucznie podgrzane i z prawdziwym miodem mają niewiele wspólnego. O czym jeszcze warto pamiętać? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Co warto kupować prosto od rolnika? Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
73
9
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?