Polub nas na Facebooku
Czytasz: Biały ser nie tylko pomaga schudnąć, ale też zapobiega insulinooporności
menu
Polub nas na Facebooku

Biały ser nie tylko pomaga schudnąć, ale też zapobiega insulinooporności

Arx0nt/getty images

Twaróg to jeden z ulubionych produktów osób na diecie. I nic dziwnego! Zawiera mało kalorii, za to ma w sobie mnóstwo białka, które zapobiega utracie masy mięśniowej podczas odchudzania. Ale to nie jedyne powody, dla których biały ser pomaga zgubić zbędne kilogramy.

Twarożek jest produktem o stosunkowo małej wartości energetycznej (twaróg półtłusty dostarcza 133 kcal na 100 g). Kaloryczność twarogu jest zależna głównie od zawartości tłuszczu.

Twaróg - ile ma tłuszczu?

Twarożek jest wytwarzany ze skrzepu mleka pasteryzowanego o różnej zawartości tłuszczu, w tym mleka beztłuszczowego, o obniżonej zawartości tłuszczu lub zwykłego. Zawartość tłuszczu w twarogu, zależy od zawartości tłuszczu w mleku, z którego się go produkuje.

• twaróg śmietankowy zawiera ok. 16 proc.tłuszczu,

• twaróg wiejski dostarcza ok. 12 proc. tłuszczu,

• twaróg tłusty zawiera ok. 8 proc. tłuszczu,

• twaróg półtłusty ma ok. 4 proc. tłuszczu,

• twaróg chudy dostarcza mniej niż 1 proc. tłuszczu.

Biały ser a węglowodany

Dieta bogata w węglowodany, czyli cukry, to wróg numer jeden zgrabnej sylwetki. W twarożku węglowodanów jest niewiele, bo zaledwie około 3 proc. Są to naturalne węglowodany, obecne w mleku, czyli laktoza, tzw. cukier mleczny. Wielu dorosłych nie toleruje laktozy, co objawia się  problemami gastrycznymi, takimi jak wzdęcia, bóle brzucha, a nawet biegunka. Jednak twaróg nie zawiera wiele cukru mlecznego, jest więc bezpiecznym produktem nawet dla osób z nietolerancją laktozy, Tolerowana przez człowieka ilość to ok. 5 gramów, czyli tyle, ile zawiera ok. 135 gramów twarogu.

Biały ser pomaga schudnąć

Wiele diet odchudzających zawiera twaróg. Wynika to między innymi z wysokiej zawartości białka oraz niskiej zawartości kalorii.

Badania wykazały, że dieta, w której figurował biały ser, pomogła zmniejszyć masę ciała średnio o 2,8 kg u kobiet i 1,4 kg u mężczyzn.

Ponadto wykazano, że wysokie spożycie kazeiny - białka obecnego w twarogu, pomaga zwiększyć uczucie sytości. Zaspokojenie głodu na dłuższy czas przekłada się z kolei do zmniejszenia spożycia kalorii i tym samym utratę wagi.

Badania dowiodły również, że zawarty w twarogu wapń pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi, szczególnie w połączeniu z ćwiczeniami. Dzieje się tak dlatego, że wapń wpływa na procesy metaboliczne, które zmniejszają gromadzenie się tłuszczu i przyspieszają jego utratę.

Twaróg pomaga budować masę mięśniową

Twarożek jest popularnym produktem spożywczym wśród sportowców i osób ćwiczących. Dlaczego?

Ze względu na wysoką zawartość białka. Dieta bogata w ten składniki w połączeniu z treningiem siłowym może pomóc w zwiększeniu masy mięśniowej i jej wyrzeźbieniu. W procesie redukcji tkanki tłuszczowej, dieta bogata w białko zapobiega utracie masy mięśniowej.

Białko z twarogu jest szczególnie zalecane osobom ćwiczącym, ponieważ aż 80 proc. białka w twarogu to kazeina. Dlatego białko z twarogu jest tak samo skuteczne w budowaniu mięśni jak białko serwatkowe.

Twaróg dla osób z insulinoopornością

Twaróg ma niski indeks glikemiczny – IG 30. Bez obaw mogą spożywać go osoby chorujące na cukrzycę. Jest też wskazany dla osób z  insulinoopornością, która prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 2, a objawia się problemami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Co więcej, twarożek może zapobiegać insulinooporności, ponieważ wapń w produktach mlecznych zmniejsza oporność na insulinę.

Jedno z badań wykazało, że spożywanie produktów mlecznych może obniżyć ryzyko insulinooporności nawet o 21 proc.

Twaróg – wartości odżywcze

Twaróg jest produktem o wysokiej wartości odżywczej. Stanowi źródło pełnowartościowego, łatwostrawnego i dobrze przyswajalnego białka.

Białko twarogu dostarcza cennych aminokwasów egzogennych, nazywanych inaczej niezbędnymi, których organizm nie może wytwarzać samodzielnie.

Warto zauważyć, że białko stanowi ponad 70 proc. kalorii w twarogu. Zawartość białka jest większa w produktach o mniejszej zawartości tłuszczu, a niższa w bardziej tłustych twarogach.

Twaróg zaleca się włączać do codziennego jadłospisu zwłaszcza osobom, których stan fizjologiczny wymaga zwiększenia ilości spożywanego białka. Do tej grupy należą m.in. dzieci i młodzież w okresie intensywnego wzrostu, kobiety ciężarne i w okresie laktacji oraz sportowcy i osoby aktywne fizycznie.

Twaróg jest nie tylko bogaty w białko, zawiera także inne niezbędne składniki odżywcze. Dostarcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A (39 mcg), D (0,09) i E. W białym serze znajdują się także witaminy z grupy B (B1, B2-0,45 mg, B3, B6, B12 -0,8 mcg) oraz cenne składniki mineralne: cynk (0,92 mg), potas (113 mg), magnez, sód, fosfor oraz wapń (choć w twarogu jest go najmniej ze wszystkich rodzajów przetworów mlecznych, bo jedynie 94 mg w 100 gramach produktu).

Selen - cenny pierwiastek w twarogu

Jedna filiżanka (ok. 226 gramów) twarogu zapewnia 37 proc. zalecanego dziennego spożycia selenu - to kolejny powód, by dbając o zdrowie i wygląd, sięgać po biały ser. Wykazano, że selen pomaga organizmowi bronić się przed działaniem wolnych rodników, które uszkadzają komórki. Działanie antyoksydacyjne witamin i minerałów, m.in. selenu,  polega na zapobieganiu procesom nowotworowym, starzeniu się skóry, chorobom sercowo-naczyniowym i wielu innym negatywnym skutkom ubocznych produktów metabolizmu.

Zobacz, dlaczego warto jeść nabiał

źródło: x-news

źródło: www.healthline.com

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
17
2
Polecamy
Produkty bogatobiałkowe - wyłącznie dla aktywnych fizycznie?
Źródła aminokwasów
Produkty bogatobiałkowe - wyłącznie dla aktywnych fizycznie? Źródła aminokwasów Dzień Dobry TVN
Nabiał - charakterystyka wyrobów.
Czy nabiał jest zdrowy?
Nabiał - charakterystyka wyrobów. Czy nabiał jest zdrowy? Dzień Dobry TVN
Białko sojowe - właściwości i odchudzanie.
Białko sojowe a serwatkowe.
Czym jest teksturowane białko sojowe?
Białko sojowe - właściwości i odchudzanie. Białko sojowe a serwatkowe. Czym jest teksturowane białko sojowe? TVN zdrowie
Żółty ser – wartości odżywcze, właściwości.
Ile i jaki spożywać? 
Żółty ser – wartości odżywcze, właściwości. Ile i jaki spożywać?  TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia