Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jaka powinna być dieta na uchyłki jelita grubego? Lista produktów wskazanych i zalecanych
menu
Polub nas na Facebooku

Jaka powinna być dieta na uchyłki jelita grubego? Lista produktów wskazanych i zalecanych

Fot: Alexander Spatari / gettyimages.com

Dieta na uchyłki jelita grubego nie przyczyni się do cofnięcia już istniejących zmian. W łagodnych postaciach choroby może powstrzymać lub zahamować dalszy jej rozwój. Przy braku objawów wskazana jest dieta bogatoresztkowa, czyli o dużej zawartości błonnika pokarmowego.

Przyczyną powstania uchyłków jelita jest prowadzący do zaparć niewłaściwy sposób odżywiania oraz słabość, utrata elastyczności, wiotczenie warstwy mięśniowej ścian przewodu pokarmowego. Uchyłki powstają na skutek zagłębienia błony śluzowej jelita w warstwę mięśniową, a następnie jej uwypuklenia na zewnątrz jelita. Dieta na uchyłki jelita grubego uważana jest za istotny element terapii.

Od czego zależy dieta na uchyłki jelita grubego?

Dieta na uchyłki jelita grubego determinowana jest towarzyszącymi schorzeniu dolegliwościami. W sytuacji niewystępowania żadnych przykrych objawów zaleca się stosowanie diety bogatoresztkowej, o dużej ilości błonnika pokarmowego. Jej realizacja prowadzi do zwiększenia ilości i zmiękczenia stolca, ułatwia opróżnianie, skraca czas pasażu jelitowego, zmniejsza napięcie ściany jelita. Z kolei w przypadku rozwinięcia się stanu zapalnego, któremu towarzyszą m.in.: ból brzucha, zaparcia, podwyższona temperatura ciała, krew w stolcu, zalecane jest stosowanie łatwostrawnej diety przy ograniczonej ilości błonnika w surowej postaci. Szacuje się, że zapalenie uchyłków rozwija się u około 10–25% osób. W cięższych postaciach choroby zalecane jest wprowadzenie diety półpłynnej lub płynnej. Niekiedy konieczna okazać się może głodówka, z dożylnym podawaniem środków żywnościowych i płynów. Po ustąpieniu ostrej fazy chory powoli wraca do wcześniejszego sposobu odżywiania. Na wysokoresztkową dietę w uchyłkach jelita powinno się wchodzić stopniowo, co pozwala organizmowi wytworzyć odpowiednią florę bakteryjną, zregenerować się, zredukować zaburzenia.

Postać choroby Bezobjawowa uchyłkowatość Objawowa niepowikłana choroba uchyłkowa Niepowikłane zapalenie uchyłków łagodne i umiarkowane Niepowikłane zapalenie uchyłków ciężkie, nieleczące się, szczególne grupy chorych
Dieta Bogata w błonnik rozpuszczalny Bogatobłonnikowa, ograniczenie czerwonego mięsa i alkoholu Łatwostrawna,bezresztkowa, półpłynna i płynna Ścisła, w lżejszych przypadkach – płynna

Zalecenia dietetyczne przy bezobjawowych uchyłkach jelita grubego

W zaleceniach dietetycznych przy uchyłkach jelita grubego bardzo ważne miejsce zajmuje odpowiedni poziom nawodnienia. Należy pić co najmniej 2 l płynów dziennie. Mogą to być: wody mineralne (najlepiej o dużej zawartości magnezu), przegotowana woda z miodem, herbaty owocowe, napary ziołowe, soki owocowe. W przypadku niedostatecznej ilości przyjętych płynów i zwiększonej podaży błonnika może dojść do zaparć. Dieta w bezobjawowych uchyłkach jelita powinna dostarczać odpowiednią porcję błonnika – około 30 g. Posiłki należy spożywać regularnie, bez pośpiechu. Zaleca się gotowanie na parze i w wodzie, duszenie, pieczenie w folii lub pergaminie.

Co jeść przy bezobjawowych uchyłkach jelita grubego?

Tabela przedstawia produkty zalecane i przeciwwskazane w diecie przy bezobjawowych uchyłkach w jelitach.

Grupa produktów Produkty wskazane Produkty przeciwwskazane
Przyprawy Koperek, natka pietruszki, kminek, majeranek, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry Ocet, musztarda, ostra papryka
Desery Galaretki, kompoty, musy, sałatki, przeciery owocowe, suflety, ciasta i ciasteczka biszkoptowe Ciasta z dużą ilością żółtek, masami, kakao
Owoce Niemal wszystkie w różnej postaci Czereśnie, gruszki
Ziemniaki Gotowane, pieczone Frytki, krążki, placki
Warzywa Świeże, mrożone, gotowane, w postaci soków i surówek, zwłaszcza: buraki, papryka, dynia, szpinak, pomidory, marchew, pietruszka, seler, rabarbar Strączkowe, kapustne, cebulowe, świeże ogórki
Tłuszcze Roślinne, jak oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, krokoszowy, rzepakowy Łój, smalec, słonina, margaryny twarde
Mięso, podroby, drób, ryby Chude gatunki: cielęcina, królik, indyk, konina, kurczak, gołąb, perliczka, flądra, dorsz, pstrąg, sandacz, szczupak, karp, lin, morszczuk, mintaj, makrela, sardynka, sola, karmazyn, tuńczyk Tłuste gatunki mięs: wieprzowina, baranina, dziczyzna, podroby
Pieczywo Z pełnego ziarna, chrupkie, pumpernikiel, bułki grahamki Świeże, pszenne – jasne, półcukiernicze
Nabiał Niskotłuszczowe produkty mleczne Tłuste sery, śmietany, mleko

Co jeść przy zapaleniu uchyłków jelita grubego?

W zapaleniu uchyłków potrawy powinno się przyrządzać metodą gotowania w wodzie lub na parze. Z jadłospisu wyłączyć trzeba pokarmy:

  • powodujące wzdęcia, np. rośliny strączkowe, kalafiory, pory, gruszki, śliwki,
  • o działaniu zapierającym, np. potrawy z mąki ziemniaczanej i ryżu, jak kisiele, kluski, risotto,
  • o dużej ilości surowego błonnika, np. warzywa i owoce ze skórką, zawierające dużą ilość drobnych pestek,
  • o działaniu ściągającym, np. banany, borówki, gorzka czekolada, gorzka herbata.

Korzystne działanie na błonę śluzową jelit mają napar z rumianku czy odwar z siemienia lnianego. Zaleca się spożywanie fermentowanych przetworów mlecznych, bogatych w żywe kultury bakterii probiotycznych, esencjonalnych bulionów, rosołów, sucharków, chudego mięsa, wędlin, nabiału, ryb.

Jak dbać o jelita? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jak dbać o jelita? Źródło: x-news

Bibliografia:

1. A. Dąbrowski, Gastroenterologia. Część 2, Medical Tribune Polska, Warszawa 2011.

2. G. B. Porro, Gastroenterologia i hepatologia, Czelej, Lublin 2003.

3. E. Tylec-Osóbka, S. Wojtuń, J. Gil, P. Dyrla, Postępowanie z pacjentem z uchyłkami jelita grubego w zależności od postaci klinicznej choroby, [w:] „Pediatria i Medycyna Rodzinna”, 2013, 9(3), s. 256–262.

4. A. Pietrzak, W. Bartnik, M. Szczepkowski i wsp., Polski konsensus interdyscyplinarny dotyczący diagnostyki i leczenia choroby uchyłkowej okrężnicy (2015), [w:] „Gastroenterologia Kliniczna”, 2015, 7(1), s. 1–19.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
99
10
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?