Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jak stosować okłady z cebuli? Właściwości lecznicze warzywa
menu
Polub nas na Facebooku

Jak stosować okłady z cebuli? Właściwości lecznicze warzywa

cebula

Fot. Thomas Barwick / Getty Images

Cebula wielu osobom kojarzy się głównie z gotowaniem – jest aromatycznym składnikiem wielu potraw. Ma ona jednak też liczne właściwości prozdrowotne, a od wielu lat wykorzystuje się ją w lecznictwie domowym. Okłady z cebuli stosuje się na różnego rodzaju dolegliwości.

Istnieje kilka domowych sposobów wykorzystania cebuli. Syrop z tego warzywa wspomaga układ odpornościowy w walce z infekcjami, stanowiąc naturalny antybiotyk, a okłady z cebuli, dzięki swoim naturalnym właściwościom dezynfekującym, świetnie sprawdzają się w leczeniu między innymi ran i opuchlizn.

Właściwości lecznicze cebuli

W skład cebuli wchodzi wiele makro- i mikroelementów niezbędnych do utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera ona: witaminy z grupy B, PP, H, K, E oraz witaminę C, która jest naturalnym antyoksydantem, czyli przeciwutleniaczem, przez co wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów oraz spowalnia proces starzenia się. Warzywo to jest też źródłem magnezu, cynku, potasu, sodu, wapnia oraz fosforu. Za charakterystyczny jego zapach odpowiadają olejki eteryczne, zawierające siarczki.

Cebula, tak samo, jak czosnek, ma właściwości bakteriobójcze, dlatego np. syrop z tego warzywa uznawany jest za naturalny antybiotyk, natomiast okład przyspiesza gojenie się ran. Ponadto cebula wykazuje również właściwości moczopędne, dlatego stosowana jest przy dolegliwościach związanych z układem moczowym. Obniża także ciśnienie tętnicze krwi oraz korzystnie wpływa na wypróżnianie. Niektórzy naukowcy twierdzą również, iż zmniejsza poziom złego cholesterolu.

Zobacz film i dowiedz się dlaczego warto jeść cebulę: 

Zobacz film: Cebula - jakie są jej rodzaje i dlaczego warto ją jeść? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Na co można stosować okłady z cebuli?

Po zakupie cebula powinna być przechowywana w suchym, zaciemnionym miejscu w temperaturze pokojowej. Po jej przekrojeniu ważne jest, żeby jak najszybciej wykorzystać obie połówki warzywa, ponieważ po krótkim czasie zaczną one wydzielać intensywny, nieprzyjemny zapach.

Okłady z cebuli są jedną z najczęściej stosowanych domowych metod zewnętrznego leczenia różnych schorzeń skórnych. Żeby je przygotować, wystarczy pokroić w plastry warzywo (lub zmiksować je na gładką masę), obłożyć nimi uszkodzoną część ciała, a następnie nałożyć bandaż i pozostawić opatrunek na kilka godzin.

Okłady z cebuli można stosować zewnętrznie m.in. na:

  • Rany – warzywo wykorzystywane jest w leczeniu ran skórnych oraz wrzodowych. Aby przygotować okład, należy obrać i pokroić w plastry jedną, dużą cebulę. Następnie należy wrzucić ją do garnka z wodą i gotować, aż będzie miękka. Taką cebulę należy zmiksować/zblendować i pozostawić do wystygnięcia. Miksturę zaleca się nakładać na ranę 2–3 razu dziennie, aż do momentu jej pełnego zagojenia się.
  • Hemoroidy – powstałą ostudzoną, zblendowaną, cebulową masę należy nałożyć do bolącego miejsca i pozostawić ją na kilka godzin, zabezpieczając bieliznę najlepiej podpaską. Tak wykonany opatrunek działa przeciwzapalnie, zmniejszając opuchliznę oraz dyskomfort bólowy.
  • Trądzik – posiekaną całą cebulę należy zalać mlekiem, posypać solą, a następnie wymieszać. Powstałą masę należy nanieść na skórę, gdzie występują zmiany trądzikowe. Po 20 minutach należy spłukać ją letnią wodą. 

Należy jednak pamiętać, że nie jest to konwencjonalna metoda zalecana przez lekarzy. Częściej zniechęcają oni od stosowania jakichkolwiek tego typu produktów na uszkodzoną skórę.

Oprócz opatrunków, z cebuli można uzyskać soki oraz syropy, które mają działanie bakteriobójcze. Pomagają m.in. w przypadku przeziębień. Jak je zrobić?

  • Sok z cebuli – należy pokrojone w plastry warzywo posypać sporą ilością cukru i pozostawić na kilkanaście godzin w ciepłym miejscu. W tym czasie cebula puści swoje soki. Aby poprawić odporność organizmu, należy wypijać 2–4 łyżki otrzymanego roztworu po posiłku. Można również dodać do niego miód, imbir, cytrynę lub cynamon, wówczas właściwości lecznicze napoju będą wzmocnione.
  • Syrop z cebuli – należy drobno pokroić dwie duże główki cebuli i przełożyć je do sporego naczynia. Do garnka trzeba dodać wyciśnięty sok z jednej cytryny oraz 10 łyżek miodu. Tak powstała mikstura powinna zostać umieszczona w ciepłym pomieszczeniu na 24 godziny. Po upływie czasu należy przecedzić przez sitko powstały roztwór. Zaleca się wypijanie łyżki stołowej syropu od 2 do 4 razy dziennie.

Dlaczego podczas krojenia cebuli ciekną łzy?

Podczas krojenia cebuli na okłady i nie tylko, bardzo często pojawiają się cieknące po policzkach łzy lub lekkie uczucie pieczenia oczu. Spowodowane jest to naruszeniem struktury warzywa podczas jego siekania. Wówczas uwalniane są z komórek enzymy. Jednym z nich jest allinaza, która łączy się z substancją siarkową (również uwalnianą wyniku przerwania struktury cebuli). Powstały związek chemiczny w wyniku reakcji syntezy z wodą tworzy kwas siarkowy będący gazem. Jeśli dostanie się on do oczu, pojawiają się wspomniane łzy oraz uczucie pieczenia. Wówczas nie należy pocierać twarzy dłońmi, w których trzymana była cebula, gdyż wzmoży to jedynie reakcję organizmu i dodatkowo podrażni oczy. Najlepiej w takiej sytuacji otworzyć okno, przejść do innego pomieszczenia i przeczekać okres płaczu. Poza tym istnieją dwie zalecane metody, które mają na celu zniwelowanie dyskomfortu związanego z krojeniem cebuli. Pierwsza polega na schłodzeniu warzywa pod strumieniem zimnej wody, druga znacznie rzadziej stosowana, na krojeniu go w goglach.

Bibliografia:

  1. Leszek Marek Krześniak, Apteczka Ziołowa, Warszawa: Wyd. Sport i Turystyka, 1988.
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
40
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?