Odpowiedź eksperta: Najlepszą metodą jest po prostu do nich nie doprowadzać. Jest to możliwe, jeśli jedzenie traktujemy w sposób przemyślany. Powinniśmy jeść posiłki o stałych porach, można nawet ustawić sobie przypomnienie w telefonie, aby tak jeść. Jedzenie musi być przez nas planowane, tj. przygotowane na czas, aby nie dopuścić do ataku głodu. Pamiętajmy, że posiłki powinny być pełnowartościowe. Oczywiście zdarzają się sytuacje, gdzie pojawiają się okresy zwiększonej chęci sięgnięcia po jedzenie. Wtedy najlepiej sięgnąć po przekąski, które są sycące np. z warzyw lub niskokaloryczne owoce.
Na pytanie odpowiada dr Krystyna Pogoń, która jest specjalistką w dziedzinie żywienia człowieka zdrowego i chorego, łączącą w swojej praktyce porady z tworzoną przez siebie usługą cateringu dietetycznego pod marką Dietific. Tytuł doktora uzyskany z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka oraz praca na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie pozwala jej na bieżące aktualizowanie wiedzy. Naukowo koncentruje swoje zainteresowanie na żywności prozdrowotnej i wpływie żywienia na poprawę zdrowia. Mając dostęp do najnowszych naukowych informacji na tematy żywieniowe ma możliwość pracy z pacjentami potrzebującymi pomocy w szerokim spektrum zagadnień. Układa diety dla chorych na celiakię, diabetyków, kobiet w ciąży i karmiących, czy osób zmagających się z problemami przekwitania czy starszego wieku.
Kolejne pytania:
Zaczynam dzień od kawy z mlekiem. Czy to doby początek dnia?
Jak przekonać dzieci do tego, żeby jadły więcej warzyw?
Czy owoce można jeść w dowolnych ilościach?
Zobacz także: Nie potrafisz trzymać diety? Zobacz zapis czatu z Krystyną Pogoń - dowiecie się, jak zdrowo jeść!