Pietruszka zwyczajna to roślina z rodziny selerowatych, która zarówno w dzikiej, jak i w uprawnej postaci występuje na terenie całej Europy oraz w wielu innych regionach świata. W sztuce kulinarnej ceniony jest zarówno korzeń rośliny, jak i jej naziemna część. Nać pietruszki, dzięki swoim właściwościom leczniczym, zyskała także dużą popularność jako surowiec zielarski. Liście spożywać można jako dodatek do potraw, ale nadają się także do przyrządzenia z nich aromatycznego naparu.
Herbata z natki pietruszki – źródło witamin i minerałów
Zielona część pietruszki zawiera szereg biologicznie aktywnych substancji o korzystnym wpływie na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. To jedno z najzasobniejszych naturalnych źródeł kwasu askorbinowego (witaminy C) – jest go około trzykrotnie więcej niż w cytrusach, bo aż 178 mg w 100 g. Ta sama ilość natki pietruszki może z nawiązką pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminy A i K. Dostarcza też znacznych ilości witaminy E oraz witamin z grupy B, w szczególności folianów (B9).
Nać pietruszki to bogate źródło minerałów, w szczególności żelaza i miedzi. Zawiera ponadto potas, wapń, magnez, fosfor, cynk i mangan. Oprócz tego w zielonej części pietruszki występują: chlorofil, flawonoidy, (m.in. apigenina, kwercetyna), fitosterole oraz olejek eteryczny składający się w większość z apiolu, mirystycyny i limonenu.
Z dobroczynnych właściwości natki najlepiej skorzystać można, spożywając ją na surowo, w formie dodatku do kanapek lub sałatek. Nieprzetworzone liście zachowują bowiem najwięcej cennych dla zdrowia związków chemicznych – część witamin i soli mineralnych w wysokiej temperaturze ulega rozpadowi. Niemniej herbata z zielonej pietruszki jest także niezwykle wartościowa i lepiej tolerowana przez osoby, które nie przepadają za smakiem rośliny. Odpowiednio przygotowany napar z jej naci wpływa korzystnie na wiele funkcji organizmu.
Właściwości herbaty z natki pietruszki
Regularne picie herbaty z zielonej pietruszki wzmacnia naturalną odporność organizmu, a także wspomaga jego walkę z różnego typu infekcjami. Zawarte w naci substancje wykazują bowiem właściwości bakteriostatyczne i przeciwzapalne. Z tego względu napar z liści pietruszki można stosować także miejscowo – w przypadku infekcji skórnych.
Aromatyczna herbata wspiera też pracę układu moczowego. Działa moczopędnie, sprzyjając wydalaniu zbędnych produktów przemiany materii. Jest pomocna przy infekcjach pęcherza moczowego oraz w leczeniu kamicy nerkowej. Ułatwia usuwanie z organizmu nadmiaru wody, co przeciwdziała obrzękom (np. powstającym w okresie poprzedzającym menstruację), a także usprawnia odchudzanie.
Herbata z naci pietruszki pobudza wydzielanie śliny, żółci i soku żołądkowego, a tym samym stymuluje procesy trawienne. Jednocześnie zmniejsza napięcie mięśni gładkich, dzięki czemu łagodzi wzdęcia i przeciwdziała zaparciom.
Zawarte w naci pietruszki substancje mają niezwykle korzystny wpływ na układ krwionośny i krwiotwórczy. Związki polifenolowe służą profilaktyce dolegliwości sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca czy choroba niedokrwienna serca. Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne i ułatwia wchłanianie żelaza, które z kolei jest niezbędne do produkcji hemoglobiny. Przed anemią chronią także zawarte w herbacie z pietruszki witaminy K i B9.
Jakie właściwości zdrowotne ma pietruszka? Dowiesz się tego z filmu:
Bogactwo obecnych w natce związków o właściwościach antyoksydacyjnych sprawia, że przygotowana z niej herbata ma zastosowanie w profilaktyce nowotworów oraz zmian neurodegeneracyjnych. Regularne picie naparu spowalnia także procesy starzenia się organizmu, m.in. wpływając pozytywnie na stan skóry. Dlatego herbatę z natki pietruszki warto wykorzystywać także jako płukankę wzmacniającą włosy. Ponadto łagodzi ona zmiany na skórze głowy i przeciwdziała nadprodukcji sebum (przetłuszczaniu się włosów).
Zawarty w pietruszce olejek eteryczny pomocny jest w przypadku tzw. kobiecych dolegliwości. Herbatkę z naci warto pić przy zaburzeniach cyklu menstruacyjnego lub bolesnych miesiączkach. Może też łagodzić symptomy menopauzy. Przyjmowanie substancji czynnych, które są obecne w ekstraktach z pietruszki, jest ze względu na ich wysokie stężenie niewskazane w okresie ciąży. Można jednak spożywać wówczas świeżą natkę będącą doskonałym źródłem witamin i minerałów niezbędnych zarówno dla zdrowia przyszłej mamy, jak i prawidłowego rozwoju płodu.
Przepis na herbatę z natki pietruszki
Herbatę można przygotować z suszonej natki pietruszki (3–4 łyżeczek) lub ze świeżych liści (kilku gałązek). W tym celu gotuje się je na wolnym ogniu (przez około 15 minut) lub zalewa gorącą (ale nie wrzącą) wodą. Po przestudzeniu napój przecedza się, słodzi łyżką miodu i doprawia do smaku sokiem z cytryny. Oba składniki dodają herbacie cennych właściwości, wzmacniając prozdrowotne działanie natki pietruszki.
Bibliografia:
1. A. Rumińska, A. Ożarowski, Leksykon roślin leczniczych, Warszawa 1990.
E. Lamer-Zarawska, B. Kowal-Gierczak, J. Niedworok, Fitoterapia i leki roślinne, Warszawa 2012.