Zarówno herbata, jak i cytryna to produkty zalecane w codziennej diecie. Stanowią bogate źródło przeciwutleniaczy i innych związków cennych dla organizmu. Przez długie lata uznawano, że herbata z cytryną jest zdrowa, a w szczególności wskazana w stanach zwiększonego zapotrzebowania na zawarte w niej substancje antybakteryjne, czyli w okresie częstych infekcji.
Zobacz film: Woda z cytryną - jak działa na organizm? Wpływ na odchudzanie, przepis, skutki uboczne
Herbata i jej dobroczynne właściwości
Parzenie herbaty nie bez przyczyny ma wielowiekową tradycję. Jej liście to bardzo bogate źródło cennych dla ludzkiego organizmu substancji. Właściwości szlachetnego trunku doceniają światowe organizacje dietetyczne. Polski Instytut Żywności i Żywienia umieścił go nawet w najnowszej Piramidzie Zdrowego Żywienia.
Herbata jest zdrowa, ponieważ zawiera flawonoidy (głównie katechiny), alkaloidy (teobrominę, kofeinę), garbniki (taninę). Dzięki tym związkom:
- wspomaga walkę z drobnoustrojami chorobotwórczymi,
- oczyszcza organizm z toksyn,
- hamuje procesy starzenia się,
- zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych,
- wzmacnia naczynia krwionośne,
- obniża poziom cholesterolu,
- chroni przed rozwojem miażdżycy,
- ogranicza niebezpieczeństwo zawału serca i udaru mózgu,
- stymuluje wydzielanie soków trawiennych,
- działa pobudzająco (poprawia koncentrację, zdolność zapamiętywania).
Wartości odżywcze cytryny
Cytryna, kojarzona najczęściej z witaminą C, nie należy do jej najbogatszych źródeł. Zawiera jej jednak wystarczająco dużo, by jeden owoc pokrył połowę dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na kwas askorbinowy. Tym samym spożywanie cytryn wzmacnia odporność organizmu i może łagodzić przebieg infekcji. Witamina C obecna w tych zdrowych owocach jest także silnym antyoksydantem i wraz z innymi substancjami bioaktywnymi oddziałuje korzystnie na układ krążenia oraz spowalnia procesy starzenia się. Uczestnicząc w produkcji kolagenu, kwas askorbinowy poprawia stan skóry, włosów i paznokci.
Cytryna zawiera także witaminy A, B i E, sole mineralne (głównie potasu, miedzi, magnezu i żelaza), błonnik. Jest zasobna w związki polifenolowe (rutynę, kwercetynę, resweratrol i hesperetynę), pektyny, kwasy organiczne. Substancje te mają właściwości antyseptyczne i detoksykacyjne. Intensyfikują procesy trawienne i sprzyjają odchudzaniu.
Herbata z cytryną i miodem na przeziębienie
Ponieważ herbata i cytryna zawierają tak wiele cennych dla ludzkiego organizmu związków, wydaje się, że popularne remedium na objawy przeziębienia, jakie stanowi herbata z cytryną i miodem, powinno być korzystne dla zdrowia. Ta kombinacja składników jest sojusznikiem układu odpornościowego w walce z bakteriami i wirusami, działa rozgrzewająco i do tego wybornie smakuje. Należy jedynie pamiętać, by cytryny i miodu nie dodawać do zbyt gorącego naparu, ponieważ w wysokiej temperaturze tracą swoje lecznicze właściwości.
Dlaczego herbata z cytryną jest szkodliwa?
Herbata wzrasta na glebach bogatych w glin (aluminium). W konsekwencji liście używane do popularnego naparu zawierają ten metal. Aluminium to pierwiastek, który odkłada się w mózgu i może powodować upośledzenie funkcji ośrodkowego układu nerwowego. Sprzyja m.in. rozwojowi chorób otępiennych (w tym choroby Alzheimera). Spożywanie herbaty nie jest jednak niebezpieczne. Obecny w niej glin nie przedostaje się do naparu, ponieważ występuje w postaci nierozpuszczalnej w wodzie. Śladowe ilości metalu, jakich może dostarczyć herbata, zostają wydalone z moczem. Dopiero w kwaśnym środowisku aluminium tworzy związki przyswajalne dla organizmu. Jednym z nich jest cytrynian glinu, który powstaje na skutek dodania do herbaty soku z cytryny.
Zdrowa herbata z cytryną
Herbata z cytryną nie szkodzi zdrowiu, jeśli zostanie zaparzona w odpowiedni sposób. Ponieważ niebezpieczne dla organizmu aluminium nie przenika z liści do naparu, przyswajalne związki glinu powstaną tylko wówczas, gdy cytrynę doda się do naczynia zawierającego herbaciane fusy. Jeśli zostaną one usunięte przed zakwaszeniem herbaty, nie powstanie w niej toksyczny cytrynian glinu. Co więcej, niepożądanej reakcji chemicznej można uniknąć, przestrzegając zasady dodawania cytryny do przestudzonego naparu (nie powinien mieć więcej niż 45°C). Szkodliwe związki aluminium tworzą się bowiem jedynie w wysokiej temperaturze (z tego powodu nie należy także gotować kwaśnych potraw w aluminiowych garnkach).
Niezależnie od alarmujących odkryć naukowców, herbata z cytryną pozostaje niezwykle zdrowym naparem, który warto spożywać nie tylko w czasie przeziębienia. Należy jedynie w odpowiedni sposób go przyrządzać.