Herbaty różnią się od siebie, ale dobra herbata kosztuje. W przypadku tego produktu bardzo dobrze widać zależność między jakością a ceną. Lepiej wybierać herbaty droższe, a najlepiej - liściaste i sypane. Wtedy widać co pijemy i mamy pełną kontrolę nad jakością. Herbaty ekspresowe nie są zdrowe - często jest to po prostu herbaciany miał.
Zobacz także: Herbata matcha – właściwości lecznicze i zastosowanie. Jak parzyć herbatę matcha?
Profesor Krzysztof Łabuzek osobiście sprawdził, jak powinno się parzyć różne rodzaje herbat, żeby wydobyć z nich głębię smaku i wszystkie właściwości zdrowotne. Dowiecie się tego z nieemitowanego fragmentu programu 36,6 °C, który obejrzycie tylko u nas! A poniżej - mała ściąga, jak powinno się parzyć herbaty.
Herbata czarna
- zalewamy wrzątkiem,
- parzymy 3 minuty, jeśli chcemy otrzymać bardziej pobudzający napój,
- parzymy 5 minut, jeśli chcemy zmniejszyć ilość teiny,
- przy parzeniu dłuższym niż 5 minut wydzielają się szczawiany i garbniki, które powodują, że będzie gorzka,
- parzymy tylko raz.
Herbata zielona
- zalewamy wodą w temperaturze 70-80 stopni, wodą jednokrotnie gotowaną,
- parzymy 2-3 minuty,
- herbatę można parzyć 2-3 razy z tych samych listków.
Herbata czerwona
- zalewamy wrzątkiem,
- parzymy 5-7 minut,
- przyspiesza trawienie, ale nie powinny jej pić ciężarne i dzieci oraz osoby z wrażliwym układem pokarmowym.
Herbata biała
- zalewamy wodą o temperaturze do 85 stopni,
- parzymy od 2 do 12 minut - im dłużej parzymy, tym bardziej intensywny smak,
- robiona jest z najmłodszych listków herbaty, które zawierają najwięcej teiny,
- ma najwyższą zawartość polifenoli ze wszystkich herbat.
Polecamy: Biała herbata – właściwości i działanie. Jak parzyć białą herbatę?