Polub nas na Facebooku
Czytasz: Herbata - czy jest zdrowa? Co zawiera herbata i jak ją parzyć? Zobacz nieemitowany fragment programu 36,6 °C
menu
Polub nas na Facebooku

Herbata - czy jest zdrowa? Co zawiera herbata i jak ją parzyć? Zobacz nieemitowany fragment programu 36,6 °C

Fot. Prof. Krzysztof Łabuzek w herbaciarni / x-news.pl

Fot. Prof. Krzysztof Łabuzek w herbaciarni / x-news.pl

Polacy bardzo lubią pić herbatę. Smak i właściwości herbaty zależą w dużej mierzy od sposobu jej parzenia, a nie zawsze robimy to dobrze. Jak zatem parzyć herbatę, żeby wydobyć z niej głębię smaku i aromatu? Dowiecie się tego z programu  36,6 °C.

Herbaty różnią się od siebie, ale dobra herbata kosztuje. W przypadku tego produktu bardzo dobrze widać zależność między jakością a ceną. Lepiej wybierać herbaty droższe, a najlepiej - liściaste i sypane. Wtedy widać co pijemy i mamy pełną kontrolę nad jakością. Herbaty ekspresowe nie są zdrowe - często jest to po prostu herbaciany miał.

Zobacz także: Herbata matcha – właściwości lecznicze i zastosowanie. Jak parzyć herbatę matcha?

Profesor Krzysztof Łabuzek osobiście sprawdził, jak powinno się parzyć różne rodzaje herbat, żeby wydobyć z nich głębię smaku i wszystkie właściwości zdrowotne. Dowiecie się tego z nieemitowanego fragmentu programu 36,6 °C, który obejrzycie tylko u nas! A poniżej - mała ściąga, jak powinno się parzyć herbaty.

Zobacz film: Nieemitowany fragment programu 36,6 °C o herbatach. Źródło: 36,6 °C

Herbata czarna

  • zalewamy wrzątkiem,
  • parzymy 3 minuty, jeśli chcemy otrzymać bardziej pobudzający napój,
  • parzymy 5 minut, jeśli chcemy zmniejszyć ilość teiny,
  • przy parzeniu dłuższym niż 5 minut wydzielają się szczawiany i garbniki, które powodują, że będzie gorzka,
  • parzymy tylko raz.

Herbata zielona

  • zalewamy wodą w temperaturze 70-80 stopni, wodą jednokrotnie gotowaną,
  • parzymy 2-3 minuty,
  • herbatę można parzyć 2-3 razy z tych samych listków.

Warto wiedzieć: Zielona herbata – właściwości odchudzające i inne. Parzenie herbaty

Herbata czerwona

  • zalewamy wrzątkiem,
  • parzymy 5-7 minut,
  • przyspiesza trawienie, ale nie powinny jej pić ciężarne i dzieci oraz osoby z wrażliwym układem pokarmowym.

Polecamy: Czerwona herbata – właściwości prozdrowotne i odchudzające. Sposób parzenia i skutki uboczne

Co wolisz?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Herbata biała 

  • zalewamy wodą o temperaturze do 85 stopni,
  • parzymy od 2 do 12 minut - im dłużej parzymy, tym bardziej intensywny smak,
  • robiona jest z najmłodszych listków herbaty, które zawierają najwięcej teiny,
  • ma najwyższą zawartość polifenoli ze wszystkich herbat.

Polecamy: Biała herbata – właściwości i działanie. Jak parzyć białą herbatę?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
10
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?