Herbata matcha to zielona, japońska herbata, która oprócz atrakcyjnych walorów smakowych ma korzystny wpływ na ludzki organizm. Uważana jest za doskonale energetyzujący naturalny napój. Dzięki wysokiemu stężeniu przeciwutleniaczy dodaje sił witalnych już na poziomie komórkowym. Wykorzystywana jest w produkcji rozmaitych kosmetyków, a zwłaszcza kremów i maseczek, które z powodzeniem można też przygotować samodzielnie w domu. Niestety sama matcha, jak i używany do jej parzenia specjalny zestaw, są dość drogie w porównaniu do zwykłych herbat.
Co to jest matcha?
Matcha to sproszkowana zielona herbata japońska, którą produkuje się z liści krzewów chronionych na około 2–3 tygodnie, zanim rozpocznie się zbiory specjalnymi matami ograniczającymi działanie słońca. Dzięki temu herbata matcha wytwarza więcej aminokwasów, staje się bardziej aromatyczna i słodsza. Wykorzystywana jest od XII w. w tradycyjnej ceremonii picia herbaty cha-no-yu. Pełni również często rolę dodatku do potraw wytrawnych, jak makaron soba czy warzywne koktajle, oraz dań słodkich, w tym lodów, smoothie i ciastek. Za opakowanie 30 g herbaty zielonej matcha zapłaci się około 40 zł. Najlepiej szukać jej w sklepach z herbatą i kawą bądź ze zdrową żywnością. Istnieje też możliwość sprzedaży internetowej.
Czy herbata z cytryną jest szkodliwa? Odpowiedź na filmie:
Herbata matcha – jak przygotować?
Matcha parzona jest przy użyciu specjalnego zestawu, w skład którego wchodzą ręcznie wykonywana bambusowa łyżeczka (chashaku) i miotełka (chasen) oraz ceramiczna miseczka (matchawan). Ceny takiego zestawu zaczynają się od 90 zł i sięgają nawet 350 zł. Należy pół łyżeczki proszku zalać 1 filiżanką gorącej, lecz nie wrzącej wody o temperaturze 70–80ᵒC. Aby określić właściwą temperaturę wody, można użyć profesjonalnego termometru do herbaty. Napój ubija się bambusowym pędzlem przez około 30 sekund, dzięki czemu powstanie na wierzchu charakterystyczna jasnozielona piana.
W przypadku gdy nie posiada się specjalnego zestawu, herbatę wsypuje się do szklanki, zalewa odrobiną wody i energicznie miesza spieniaczem do mleka lub łyżeczką, aż uzyska się jednolitą konsystencję. Następnie dolewa się pozostałą część wody i ponownie miesza. Proponowana dawka to 2–3 g na 150 ml wody. Proszek matcha wykorzystuje się też do przygotowania herbaty z mlekiem a'la latte. Matchę łączy się z odrobiną ciepłej wody, po czym dolewa 130 ml ciepłego mleka i dokładnie miesza. Dla dodatkowych efektów smakowych do napoju można dodać miód lub syrop klonowy.
Japońska herbata matcha po zaparzeniu przypomina konsystencją bardziej kawę niżeli typową herbatę. Pijąc ją, spożywa się zmielone na pył liście herbaty, będące najbardziej wartościową częścią rośliny. Matcha charakteryzuje się zbalansowanym słodkim smakiem z lekko wyczuwalną goryczką.
Matcha w kosmetyce
Matcha to herbata, której cenne właściwości zostały w ostatnim czasie docenione w kosmetyce. Zawarte w niej antyoksydanty spowalniają procesy starzenia się skóry, chronią przed szkodliwym wpływem czynników środowiskowych i aktywują procesy odnowy komórkowej. Z matcha można samodzielnie przygotować maseczkę produktu. Maska działa ściągająco, rozjaśniająco, usuwa przebarwienia, złuszcza martwy naskórek. Produkt ten w sposób szczególny zaleca się osobom o cerze zanieczyszczonej i z pierwszymi oznakami starzenia
Matcha – właściwości prozdrowotne
Matcha wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Podnosi ogólną odporność organizmu i wspomaga jego detoksykacje. Zawdzięcza to ogromnej zawartości antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, a zwłaszcza wirusami i bakteriami oraz przed wolnymi rodnikami. Badacze dowiedli, że galusan epigallokatechiny EGCG (organiczny związek chemiczny z grupy flawonoidów, pochodzenia roślinnego, polifenol) występujący w herbacie matcha spowalnia lub całkowicie zatrzymuje wzrost komórek nowotworowych.
Matcha wspomaga pracę wątroby i nerek. Spożywana regularnie, przywraca prawidłowe działanie gospodarki hormonalnej. Ze względu na sporą ilość błonnika pokarmowego matcha pomaga w utracie nadmiernej masy ciała, a dzięki właściwościom rozgrzewającym przyspiesza metabolizm i utlenianie lipidów. Zmniejsza też apetyt. Dodatkowo neutralizuje bakterie w jamie ustnej, ograniczając tym samym rozwój próchnicy, stanów zapalnych i przywraca świeży oddech.
Matcha zamiast kawy
Japońska zielona herbata matcha to doskonałe źródło energii, co zawdzięcza w dużej mierze chlorofilowi o właściwościach pobudzających. Stanowi świetną alternatywę dla kawy i w przeciwieństwie do niej dodaje energii stopniowo i pozwala uniknąć nagłego spadku siły. Matcha zawiera również L-teaninę i kofeinę, które sprawiają, że w mózgu powstają tzw. fale alfa, najbardziej pożądane dla dobrego samopoczucia. Łagodzą stres, zapewniają relaks, przy zachowaniu gotowości do działania.