Polub nas na Facebooku
Czytasz: Guma do żucia - fakty i mity! Zobacz nieemitowany fragment programu 36,6 °C
menu
Polub nas na Facebooku

Guma do żucia - fakty i mity! Zobacz nieemitowany fragment programu 36,6 °C

Uczestnik sondy

Fot: 36,6

Guma do żucia ma wielu zwolenników, jak i przeciwników. Eksperci twierdzą, że żucie gumy pomaga walczyć z próchnicą i odstresowuje. Jednak czy to prawda, że zawarte w niej sztuczne substancje słodzące są niekorzystne dla mikroflory jelitowej? Mało kto zastanawia się nad jej składem, a może warto mu się przyjrzeć.

Podstawowymi składnikami gumy do żucia są:

  • masa gumowa– nietrawiona substancja nadająca właściwości niezbędne do żucia;
  • żywica– sprawia, że guma jest twardsza i bardziej zwarta;
  • wypełniacze - nadają gumie teksturę;
  • konserwanty – zapewniające długą datę przydatności do spożycia;
  • środki zmiękczające - utrzymują wilgoć i zapobiegają nadmiernemu twardnieniu gum;
  • substancje słodzące – cukry lub bezcukrowe słodziki, np. ksylitol, aspartam;
  • aromaty (naturalne lub syntetyczne) – nadają pożądany smak.

Spośród kontrowersyjnych składników używanych przez producentów do produkcji gumy wyróżniamy:

W zależności od marek, gumy nieco różnią się recepturą i walorami smakowymi. Ze względu na sposób produkcji wyróżniamy gumę:

  • pełną;
  • drażerowaną;
  • nadziewaną.

Jak guma dba o prawidłowe pH?

Kiedy żujemy zwiększa się wydzielanie śliny zawierającej jony wodorowęglanowe. Jony te powodują podwyższenie pH śliny, co neutralizuje kwasy powstające w jamie ustnej po posiłku. Dodatkowo ułatwia wypłukanie resztek pokarmowych z przestrzeni miedzyzębowych. Cukier w gumach bezcukrowych zastąpiony jest przez sorbitol, ksylitol, lakitol i maltitol. Dzięki sorbitolowi możliwe jest utrzymanie wilgoci, powodując długotrwały efekt świeżości. Najbardziej zdrowe są gumy słodzone ksylitolem, który zmniejsza ilość bakterii w jamie ustnej o 75%. Nie potwierdzono teorii wg której żucie gumy prowadzi do przerostu mięśnia żwacza i uszkodzenia dziąseł.

Guma do żucia jest wege - MIT

Dieta wegańska staje się coraz modniejsza, przez wielu uznawana jest za ścisły wegetarianizm. Polega na całkowitej rezygnacji ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego tj. mięsa, ryb, jak i jaj, nabiału czy miodu. Eliminacji podlegają również te produkty, które w swoim składzie zawierają którykolwiek z wymienionych składników. Weganie dążą do ograniczenia produktów pochodzenia zwierzęcego nie tylko z diety ale również ze wszystkich innych aspektów życia. Jeśli chcecie wiedzieć czy guma jest wegańska i co dokładnie kryje się pod nazwą baza gumowa, zobaczcie film!

Zobacz film: Czy guma do żucia jest wege? Źródło: 36,6

Czy guma do żucia zwiększa apetyt na śmieciowe jedzenie - PRAWDA

Powszechnie panuje przeświadczenie, że długotrwałe żucie gumy może mieć niekorzystny wpływ na prace kosmków jelitowych, doprowadzając do zwiększonej produkcji soków żołądkowych. Przez co może doprowadzić do podrażnienia jelit i zaburzenia wchłaniania niektórych składników odżywczych? Jest to prawda w momencie kiedy spożywamy gumy z dodatkiem dwutlenku tytanu, który to jest sztucznie dodawany w postaci nanocząsteczek, celem nadania gumom jasnej, białej barwy. Nowe badania wykazały, że duże dawki mogą być powiązane z uszkodzeniami układu nerwowego i narządów wewnętrznych. Słodziki zawarte w gumach wykazują działanie przeczyszczające i wywołujące objawy zespołu jelita drażliwego, tj. obejmujące wzdęcia, gazy, silne bóle brzucha i biegunki lub zaparcia.

Czy żucie gumy jest zdrowe? Zobaczcie sami w nieemitowanym fragmencie 36,6°C!

Zobacz film: Czy żucie gumy wzmaga apetyt na śmieciowe jedzenie? Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
86
11
Polecamy
Jak zastąpić słodycze zdrowszymi produktami, jak z nich zrezygnować?
Jak zastąpić słodycze zdrowszymi produktami, jak z nich zrezygnować? Dzień Dobry TVN
Syrop glukozowo-fruktozowy – skład i wpływ na zdrowie.
Źródła syropu glukozowo-fruktozowego
Syrop glukozowo-fruktozowy – skład i wpływ na zdrowie. Źródła syropu glukozowo-fruktozowego Dzień Dobry TVN
Agar-agar - co to jest?
Jakie wykazuje właściwości i jak go stosować?
Agar-agar - co to jest? Jakie wykazuje właściwości i jak go stosować? TVN zdrowie
Co to jest erytrol?
Jego wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie
Co to jest erytrol? Jego wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Orgazm wielokrotny – na czym polega i jak go osiągnąć?
Orgazm wielokrotny – na czym polega i jak go osiągnąć?