Grzyby stanowią doskonałe urozmaicenie naszej codziennej diety. Można z nich przygotowywać sosy, marynować, a suszone dodawać do zup czy farszów. Warto jednak pamiętać, że na walorach smakowych zalety grzybów się nie kończą.
Grzyby – wartości odżywcze
Zawarty w grzybach beta-glukan poprawia trawienie, obniża poziom glukozy i chroni przed rozwojem cukrzycy typu 2. Najwięcej mają go grzyby shiitake oraz boczniaki. W bardziej popularnych gatunkach, czyli tych które przynosimy z lasu znajdziemy przede polifenole oraz śladowe ilości karotenoidów (związek ten występuje przede wszystkim w grzybach o zabarwieniu żółto-pomarańczowym, czyli np. w kurkach). Związki te wykazują działanie przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe (zwalczają wolne rodniki, które przyczyniają się powstawania w organizmie zmian nowotworowych). Wspomagają także działanie układa krążenia oraz regulują ciśnienie tętnicze. Karotenoidy dodatkowo mają korzystny wpływ na skórę oraz chronią przez rozwojem AMD, czyli zwyrodnienia plamki żółtej.
Grzyby dostarczają sporo białka oraz witamin z grupy B (przede wszystkim B1 i B2). Te ostanie mają korzystny wpływ na wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Dodatkowo oddziałują na układ nerwowy i pomagają zredukować stres.
Grzyby – które są najlepsze do marynowania?
Wbrew pozorom nie każdy grzyb nadaje się do zamarynowania. Najlepiej nadają się do tego młode i twarde grzyby, np. kurki, koźlaki czy maślaki. W przypadku suszenia kluczowe znaczenie ma zawartość wody. Najlepiej nadają się do tego te, które mają jej najmniej. Będą to borowiki, kurki oraz podgrzybki.
Zobacz film i dowiedz się wszystkiego, co warto wiedzieć o grzybach!
Grzyby – kiedy mogą szkodzić
Mimo że grzyby doskonale smakują, poprawiają smak potraw i dostarczają cennych substancji odżywczych, to nie można przesadzać z ich ilością. Grzyby zawierają sporo chityny. To właśnie za jej sprawą – po zjedzeniu grzybów – część z nas czuje się ciężko. Związek ten sprawia, że organizm ma spory problem ze strawieniem grzybów. Szczególną ostrożność powinny zachować te osoby, które mają problemy z układem pokarmowym. Dokucza im zgaga lub mają zaburzenia trawienia. Ze względu na chitynę grzybów nie można podawać dzieciom. Ich układ pokarmowy nie jest jeszcze dość sprawny i grzyby mogą wywołać w nim spore spustoszenie. Z wprowadzaniem grzybów do diety dziecka najlepiej poczekać aż skończy ono dziesięć lat.
Grzyby w zalewie octowej – przepis
Sposobów na podanie grzybów jest wiele. Jednym z popularniejszych są grzyby w zalewie. Poniżej znajdziecie prosty przepis na grzyby w zalewie octowej.
- 1 kg grzybów
- ok. 2 i 1/2 szklanki wody.
Składniki na zalewę octową:
- 2 szklanki wody;
- 1/2 szklanki octu;
- 2 średnie cebule;
- 1 łyżka soli;
- 1 łyżeczka cukru;
- 2-3 liście laurowe;
- 2-4 4 kuleczki ziela angielskiego;
- ziarenka gorczycy (płaska łyżeczka).
Grzyby oczyszczamy i dokładnie myjemy. Następnie wkładamy je do wysokiego garnka zalewamy małą ilością wody (kapelusze powinny znajdować się pod wodą), solimy i gotujemy przez 10 minut. W drugim garnku przygotowujemy zalewę. Wlewamy wodę, ocet, dodajemy pokrojoną cebulę oraz przyprawy i zagotowujemy. Obgotowane grzyby odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Tak przygotowane grzyby wkładamy do wygotowanych wcześniej słoiczków i zalewamy gorącą marynatą octową i dobrze zamykamy. Słoiki obracamy do góry nogami lub pasteryzujemy w dużym garze przez około 15 minut.
Przepis pochodzi ze strony mojegotowanie.pl