Polub nas na Facebooku
Czytasz: Grzyby w zalewie octowej – jak je przygotować?
menu
Polub nas na Facebooku

Grzyby w zalewie octowej – jak je przygotować?

Kurki w zalewie octowej

Fot: Elena Moskalenko / gettyimages.com

Koniec lata i początek jesieni to najlepszy czas na robienie przetworów. Warto pamiętać, że można je przygotować nie tylko z owoców i warzyw, ale także z grzybów, których tym okresie jest już całkiem sporo. Choć sposobów na przetwory z grzybami w roli głównej jest bardzo wiele, to największą popularnością cieszą się grzyby w occie. Jak je przygotować?

Grzyby stanowią doskonałe urozmaicenie naszej codziennej diety. Można z nich przygotowywać sosy, marynować, a suszone dodawać do zup czy farszów. Warto jednak pamiętać, że na walorach smakowych zalety grzybów się nie kończą.

Grzyby – wartości odżywcze

Zawarty w grzybach beta-glukan poprawia trawienie, obniża poziom glukozy i chroni przed rozwojem cukrzycy typu 2. Najwięcej mają go grzyby shiitake oraz boczniaki. W bardziej popularnych gatunkach, czyli tych które przynosimy z lasu znajdziemy przede polifenole oraz śladowe ilości karotenoidów (związek ten występuje przede wszystkim w grzybach o zabarwieniu żółto-pomarańczowym, czyli np. w kurkach). Związki te wykazują działanie przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe (zwalczają wolne rodniki, które przyczyniają się powstawania w organizmie zmian nowotworowych). Wspomagają także działanie układa krążenia oraz regulują ciśnienie tętnicze. Karotenoidy dodatkowo mają korzystny wpływ na skórę oraz chronią przez rozwojem AMD, czyli zwyrodnienia plamki żółtej.

Grzyby dostarczają sporo białka oraz witamin z grupy B (przede wszystkim B1 i B2). Te ostanie mają korzystny wpływ na wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Dodatkowo oddziałują na układ nerwowy i pomagają zredukować stres.

Grzyby – które są najlepsze do marynowania?

Wbrew pozorom nie każdy grzyb nadaje się do zamarynowania. Najlepiej nadają się do tego młode i twarde grzyby, np. kurki, koźlaki czy maślaki. W przypadku suszenia kluczowe znaczenie ma zawartość wody. Najlepiej nadają się do tego te, które mają jej najmniej. Będą to borowiki, kurki oraz podgrzybki.

Zobacz film i dowiedz się wszystkiego, co warto wiedzieć o grzybach!

Zobacz film: Fakty i mity na temat grzybów. Źródło: Stylowy Magazyn

Grzyby – kiedy mogą szkodzić

Mimo że grzyby doskonale smakują, poprawiają smak potraw i dostarczają cennych substancji odżywczych, to nie można przesadzać z ich ilością. Grzyby zawierają sporo chityny. To właśnie za jej sprawą – po zjedzeniu grzybów – część z nas czuje się ciężko. Związek ten sprawia, że organizm ma spory problem ze strawieniem grzybów. Szczególną ostrożność powinny zachować te osoby, które mają problemy z układem pokarmowym. Dokucza im zgaga lub mają zaburzenia trawienia. Ze względu na chitynę grzybów nie można podawać dzieciom. Ich układ pokarmowy nie jest jeszcze dość sprawny i grzyby mogą wywołać w nim spore spustoszenie. Z wprowadzaniem grzybów do diety dziecka najlepiej poczekać aż skończy ono dziesięć lat.

Grzyby w zalewie octowej – przepis

Sposobów na podanie grzybów jest wiele. Jednym z popularniejszych są grzyby w zalewie. Poniżej znajdziecie prosty przepis na grzyby w zalewie octowej.

  • 1 kg grzybów
  • ok. 2 i 1/2 szklanki wody.

Składniki na zalewę octową:

  • 2 szklanki wody;
  • 1/2 szklanki octu;
  • 2 średnie cebule;
  • 1 łyżka soli;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 2-3 liście laurowe;
  • 2-4 4 kuleczki ziela angielskiego;
  • ziarenka gorczycy (płaska łyżeczka).

Grzyby oczyszczamy i dokładnie myjemy. Następnie wkładamy je do wysokiego garnka zalewamy małą ilością wody (kapelusze powinny znajdować się pod wodą), solimy i gotujemy przez 10 minut. W drugim garnku przygotowujemy zalewę. Wlewamy wodę, ocet, dodajemy pokrojoną cebulę oraz przyprawy i zagotowujemy. Obgotowane grzyby odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Tak przygotowane grzyby wkładamy do wygotowanych wcześniej słoiczków i zalewamy gorącą marynatą octową i dobrze zamykamy. Słoiki obracamy do góry nogami lub pasteryzujemy w dużym garze przez około 15 minut.

Przepis pochodzi ze strony mojegotowanie.pl

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
5
0
Polecamy
Pieprznik jadalny (kurka) – jakie wartości odżywcze ma grzyb?
Jak go rozpoznać i jak podawać?
Pieprznik jadalny (kurka) – jakie wartości odżywcze ma grzyb? Jak go rozpoznać i jak podawać? TVN zdrowie
Grzyby – dlaczego warto wprowadzić je do diety?
Jakie wartości odżywcze mają grzyby?
Ile mają kalorii?
Grzyby – dlaczego warto wprowadzić je do diety? Jakie wartości odżywcze mają grzyby? Ile mają kalorii? TVN zdrowie
Podgrzybek złotawy – smaczne podgrzybki dostępne na wyciągnięcie ręki
Podgrzybek złotawy – smaczne podgrzybki dostępne na wyciągnięcie ręki Dzień Dobry TVN
Grzyby kiszone – jak je przygotować?
Jakie rodzaje najlepiej wybrać?
Grzyby kiszone – jak je przygotować? Jakie rodzaje najlepiej wybrać? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty