Polub nas na Facebooku
Czytasz: Grzybica jelit – objawy. Jak ją rozpoznać i leczyć?
menu
Polub nas na Facebooku

Grzybica jelit – objawy. Jak ją rozpoznać i leczyć?

jelita

Fot: SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY / gettyimages.com

Grzybica jelit to schorzenie rzadkie, w większości występujące u osób z osłabionym układem odpornościowym. Objawy grzybicy jelit są niespecyficzne, co utrudnia niejednokrotnie diagnostykę i odnalezienie przyczyny złego samopoczucia.

Do najważniejszych objawów grzybicy jelit należą nudności, wymioty, wzdęcia oraz biegunki. Rozpoznanie ułatwia badanie endoskopowe, w którym uwidacznia się charakterystyczne dla choroby zmiany w obrębie błony śluzowej.

Zobacz także: Jak zbudowany jest układ pokarmowy?

Przyczyny występowania objawów grzybicy jelit

Grzybica układu pokarmowego to choroba wywołana przez drożdżaki z rodzaju Candida, które w warunkach prawidłowych stanowią część flory fizjologicznej człowieka i w większości przypadków nie są dla niego zagrożeniem. Niestety w sprzyjających warunkach u niektórych osób grzyb ten może być przyczyną objawów chorobowych i wywołać objawy pod postacią zakażenia oportunistycznego. Drożdżyca może rozwinąć się na wszystkich odcinkach układu pokarmowego. Objawy grzybicy jelit oraz żołądka są obserwowane najrzadziej. Większość zakażeń ma charakter endogenny, kiedy to naturalnie występujące w jelicie grzyby zaczynają niekontrolowanie rozrastać się i zaburzać balans organizmu.

Zakażenie grzybicze błony śluzowej przewodu pokarmowego jest wynikiem zaburzeń flory fizjologicznej jelit, tzw. dysbiozy. Uważa się, że przyczyną zwiększonej ilości drożdżaków w jelicie może być przebyta antybiotykoterapia. Osoby narażone na rozwój grzybicy jelita to chorzy na AIDS, pacjenci po chemioterapii. Ze względu na znaczne osłabienie układu odpornościowego są oni bardziej predysponowani do rozwinięcia objawów choroby. Problem może dotyczyć również osób niedożywionych, chorujących na nowotwory. Niektórzy badacze sugerują wpływ spożywania dużej ilości produktów zawierających cukry proste. Ich znaczenie w rozwoju choroby nie jest jednak jasne.

Najczęstsze objawy grzybicy jelit

Dolegliwości związane z grzybicą jelit są niespecyficzne i rozpoznanie choroby na ich podstawie jest niemożliwe. Objawy grzybicy jelita grubego oraz cienkiego nie różnią się od siebie. Należą do nich przede wszystkim:

  • nudności,
  • wymioty,
  • biegunka,
  • wzdęcia,
  • brak apetytu,
  • krwawienia z przewodu pokarmowego.

Choroba wywołana przez grzyby w jelitach objawiać się może również przewlekłym zmęczeniem, obniżonym nastrojem oraz podwyższoną temperaturą ciała. Dodatkowo pojawiają się dolegliwości związane z nietolerancją niektórych składników pokarmowych. Objawy grzybicy jelit mogą współwystępować z dolegliwościami związanymi z inwazją innych odcinków układu pokarmowego, takimi jak: spadek masy ciała, biały nalot w jamie ustnej, problemy z przełykaniem pokarmu, świąd w okolicy odbytu oraz dolegliwości bólowe podczas oddawania stolca.

Zobacz film i dowiedz się, jak poprawić pracę jelit:

Zobacz film: Jak dbać o jelita? Źródło: x-news

Objawy grzybicy jelit w kolonoskopii

Przy zaobserwowaniu niepokojących objawów należy niezwłocznie udać się do lekarza rodzinnego, który pokieruje dalszym procesem terapeutycznym. Dolegliwości opisane przez pacjenta wraz z wywiadem sugerującym możliwość infekcji grzybiczej skłaniają do podjęcia kroków w celu poszukiwania przyczyny. W diagnostyce grzybicy jelit wykorzystuje się badania endoskopowe, które ma największe znaczenie przy rozpoznaniu choroby. Dzięki niemu możliwe jest zaobserwowanie zmian w obrębie błony śluzowej przewodu pokarmowego. Warunkiem jest jednak odpowiednie przygotowanie pacjenta.

W obrazie uzyskanym przez lekarza najczęściej stwierdza się owrzodzenia oraz nadżerki, widoczne mogą być również białawe płytki lub błony rzekome. W początkowym odcinku jelita dochodzi zwykle do pogrubienia fałdów błony śluzowej. Nie wyróżnia się istotnych różnic w wyglądzie jelita grubego oraz cienkiego. Błona śluzowa jest zaczerwieniona, zmieniona zapalnie.

Do rozpoznania choroby niezbędne jest pobranie wycinków z chorobowo zmienionej błony śluzowej i uwidocznienie pod mikroskopem grzybów wnikających w głąb ludzkich tkanek. Wyniki badania mogą być dostępne dopiero 2–3 tygodnie po wykonaniu badania.

Grzybica jelit – objawy. Leczenie

Po potwierdzeniu kandydozy konieczne jest wdrożenie postępowania terapeutycznego. Leczenie objawów grzybicy jelit polega na doustnym stosowaniu nystatyny. Alternatywnie u osób niereagujących na takie leczenie stosuje się ketokonazol, flukonazol, itrakonazol lub amfoterycynę B. Wszystkie preparaty dostępne są jedynie na receptę. Leczenie grzybicy jelit jest długotrwałe, dlatego należy uzbroić się w cierpliwość i stosować się do zaleceń lekarskich.

Wspomagająco można zastosować dietę ograniczającą produkty zawierające cukry proste. Warto zwiększyć natomiast spożycie błonnika, owoców, warzyw. W łagodzeniu objawów grzybicy jelita może pomóc rezygnacja z produktów mlecznych oraz zawierających gluten.

Bibliografia:

1. Rogalski P. Kandydoza przewodu pokarmowego – fakty i mity. Gastroenterologia Kliniczna 2010, tom 2, nr 3, 87–97.

2. Paczkowska I. Wybrane aspekty farmakoterapii kandydoz. PT Farm. Tom 66, nr 8, 2010.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
83
8
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni