Grzybica gardła może prowadzić do grzybiczego zapalenia gardła i migdałków. Często dotyczy także osób z cukrzycą. Sygnalizuje ją biały nalot na migdałkach. Jeśli przebiega bezobjawowo, nie są podejmowane żadne formy leczenia.
Grzybica gardła – przyczyny
Podobnie jak w przypadku wielu innych zakażeń grzybiczych, które dotykają ludzki organizm, grzybica gardła powodowana jest przez działanie grzybów z gatunku Candida – najczęściej z podgatunku albicans, ale także krusei i tropicals. Co ciekawe Candida albicans występuje naturalnie w obrębie układu pokarmowego wielu zdrowych ludzi – jego obecność notowana jest aż u 40 do nawet 80% populacji. Jego zdrowi nosiciele nie cierpią z jego powodu, ale kiedy następuje obniżenie odporności, może dojść do zakażenia i patologicznego rozrostu grzyba. Osłabienie układu immunologicznego może nastąpić na skutek przyjmowania niektórych leków. Są to m.in. leki stosowane w leczeniu astmy, takie jak glikokortykosteroidy, a także leki immunosupresyjne, które zalecane są w przypadku konieczności leczenia chorób autoimmunologicznych. Odporność organizmu ludzkiego osłabiają także choroby ogólnoustrojowe, takie jak złośliwe postacie nowotworów, szczególnie białaczka, a także zakażenie wirusem HIV. Znaczna część osób z AIDS choruje na grzybicę gardła, a w przypadku osób z nowotworami istnieje bardzo wysokie ryzyko zachorowania.
Grzybica gardła może rozwinąć się także u osób chorych na cukrzycę oraz tych po przebytej antybiotykoterapii. Ryzyko jest nawet większe, jeśli antybiotyk nie był podawany przeciwko konkretnej grupie bakterii, a było to leczenie o szerokim spektrum. Grzybica może być także powikłaniem po chorobach jamy ustnej u osób, które stosują protezy zębowe oraz tych, które zmagają się z dolegliwościami mającymi wpływ na znaczne upośledzenie zdolności organizmu do wydzielania śliny.
Do powstania grzybicy gardła mogą predysponować także czynniki, takie jak nadużywanie alkoholu, palenie papierosów, niedobory żelaza i witaminy C, nieznaczne uszkodzenia błony śluzowej, zaburzenia hormonalne oraz przyjmowanie nadmiernych ilości cukru w pożywieniu. Kobiety, które dopiero co urodziły, a rozwinęła się u nich grzybica pochwy, mogą spowodować grzybicę gardła u dziecka.
Jakie objawy daje grzybica gardła?
Kiedy mowa o chorobie takiej jak grzybica gardła, objawy tego zakażenia najczęściej nie występują i takie bezobjawowe schorzenie zostaje wykryte podczas badań związanych z zupełnie innymi dolegliwościami. Jednak niekiedy zakażenie grzybicze gardła objawia się poprzez ból i pieczenie gardła, zwłaszcza podczas przełykania – towarzyszy temu uczucie obecności ciała obcego w przełyku. Może pojawić się zgaga, czasami występują także nudności. Grzybicę gardła mogą zwiastować afty w jamie ustnej.
Grzybica gardła u dzieci
Grzybica gardła pojawia się u 5–7 % dzieci w okresie niemowlęcym. Objawy choroby są u nich bardzo podobne jak u osób dorosłych. Jednak u najmłodszych dodatkowo pojawia się brak apetytu i ogólne rozdrażnienie. Matki karmiące naturalnie, których dzieci zmagają się z grzybicą gardła, są narażone na powstawanie infekcji na skórze piersi.
Grzybica gardła – antybiotykoterapia i leczenie domowe
Jeśli grzybica gardła nie przynosi żadnych objawów, leczenie nie jest wymagane i nie podejmuje się go. Kiedy jednak dolegliwości występują, zazwyczaj lekarz przepisuje odpowiednie leki przeciwgrzybicze przeznaczone do podawania doustnego. Warto również suplementować probiotyki, czyli substancje, których zadaniem jest odbudowa i wzmocnienie naturalnej flory bakteryjnej organizmu. Występują również przypadki, w których antybiotyk podawany jest dożylnie – takie iniekcje jednak są wymagane tylko u osób, u których choroba objawia się w wyjątkowo ciężkich formach.
Grzybica gardła pozwala także na leczenie domowe. Polega ono przede wszystkim na zmianie nawyków żywieniowych. W przeciwgrzybiczej diecie wskazane jest spożywanie produktów bogatych w białko, takich jak mleko i białe sery. Istotne jest także jedzenie warzyw. Dieta ta wymaga natomiast całkowitego pozbycia się z jadłospisu produktów zawierających cukier oraz cukru w czystej postaci. Zabronione jest zatem dosładzanie kawy czy herbaty, a ponadto picie soków owocowych oraz spożywanie owoców, ponieważ zawarte w nich cukry, mimo naturalnego pochodzenia, również sprzyjają rozwojowi choroby. W przypadku grzybicy gardła nie wolno spożywać także produktów z zawartością mąki pszennej, a także serów pleśniowych.