Badania naukowców z University of South Australia (UniSA) oraz Gyeongsang National University (Korea Płd.) sugerują, że karmelizacja zachodząca w czerwonym mięsie w wysokiej temperaturze (na przykład podczas pieczenia smażenia i grillowania) powoduje powstawanie związków, które mogą zwiększać ryzyko chorób serca, udaru mózgu i powikłań cukrzycy.
Dlaczego czerwone mięso szkodzi sercu?
Naukowcy sprawdzili wpływ na zdrowie dwóch diet – jednej bogatej w czerwone mięso i przetworzone zboża, drugiej obfitującej w produkty mleczne pełnoziarniste, orzechy i rośliny strączkowe oraz białe mięso przyrządzane na parze, gotowane i duszone.
Okazało się, że dieta bogata w czerwone mięso znacząco zwiększała poziom AGE (końcowe produkty zaawansowanej glikacji) we krwi, co sugeruje, że może przyczyniać się do rozwoju chorób.
Kiedy czerwone mięso jest smażone w wysokich temperaturach, jak przy grillowaniu, pieczeniu lub smażeniu, tworzy związki zwane końcowymi produktami zaawansowanej glikacji (AGE), które po spożyciu mogą gromadzić się w organizmie i zakłócać normalne funkcjonowanie komórek – powiedział dr Permal Deo z UniSA.
W ocenie specjalisty częste spożycie pokarmów o wysokim AGE przyczynia się do sztywnienia naczyń i mięśnia sercowego, zapalenia i stresu oksydacyjnego – objawów choroby zwyrodnieniowej.
Choroby układu krążenia, którym w dużej mierze można zapobiegać, są główną przyczyną zgonów na świecie, zaś w Australii stanowią jedną piątą wszystkich zgonów.
Zdaniem ekspertów zdrowsze od potraw smażonych czy pieczonych mogą być posiłki wolno gotowane (na przykład w elektrycznym wolnowarze).
Czy z mięsa trzeba całkowicie zrezygnować?
Mięso jest doskonałym źródłem białka, żelaza i witaminy B12. Mimo to spożywane w nadmiarze przyczynia się do rozwoju chorób serca czy nawet niektórych nowotworów. Nie znaczy to jednak, że mięso trzeba całkowicie wykluczyć z diety. Zdaniem specjalistów od żywienia mięso wolno nam spożywać maksymalnie trzy razy w tygodniu. A jaki rodzaj wybrać? Zdecydowanie najzdrowsze jest mięso drobiowe.
Czy jedzenia mięsa jest zdrowe? Które jest najzdrowsze? Dowiesz się tego z filmu:
Źródło: PAP