Polub nas na Facebooku
Czytasz: Grillowane mięso może szkodzić sercu
menu
Polub nas na Facebooku

Grillowane mięso może szkodzić sercu

Szaszłyk na grillu

Fot: LauriPatterson / gettyimages.com

Polacy kochają grillowane i smażone jedzenie. Niestety kolejne badania pokazują, że taka obróbka - zwłaszcza mięsa - może być niebezpieczna dla serca i całego układu krążenia.

Badania naukowców z University of South Australia (UniSA) oraz Gyeongsang National University (Korea Płd.) sugerują, że karmelizacja zachodząca w czerwonym mięsie w wysokiej temperaturze (na przykład podczas pieczenia smażenia i grillowania) powoduje powstawanie związków, które mogą zwiększać ryzyko chorób serca, udaru mózgu i powikłań cukrzycy.

Dlaczego czerwone mięso szkodzi sercu?

Naukowcy sprawdzili wpływ na zdrowie dwóch diet – jednej bogatej w czerwone mięso i przetworzone zboża, drugiej obfitującej w produkty mleczne pełnoziarniste, orzechy i rośliny strączkowe oraz białe mięso przyrządzane na parze, gotowane i duszone.

Okazało się, że dieta bogata w czerwone mięso znacząco zwiększała poziom AGE (końcowe produkty zaawansowanej glikacji) we krwi, co sugeruje, że może przyczyniać się do rozwoju chorób.

Kiedy czerwone mięso jest smażone w wysokich temperaturach, jak przy grillowaniu, pieczeniu lub smażeniu, tworzy związki zwane końcowymi produktami zaawansowanej glikacji (AGE), które po spożyciu mogą gromadzić się w organizmie i zakłócać normalne funkcjonowanie komórek – powiedział dr Permal Deo z UniSA.

W ocenie specjalisty częste spożycie pokarmów o wysokim AGE przyczynia się do sztywnienia naczyń i mięśnia sercowego, zapalenia i stresu oksydacyjnego – objawów choroby zwyrodnieniowej.

Choroby układu krążenia, którym w dużej mierze można zapobiegać, są główną przyczyną zgonów na świecie, zaś w Australii stanowią jedną piątą wszystkich zgonów.

Zdaniem ekspertów zdrowsze od potraw smażonych czy pieczonych mogą być posiłki wolno gotowane (na przykład w elektrycznym wolnowarze).

Czy z mięsa trzeba całkowicie zrezygnować?

Mięso jest doskonałym źródłem białka, żelaza i witaminy B12. Mimo to spożywane w nadmiarze przyczynia się do rozwoju chorób serca czy nawet niektórych nowotworów. Nie znaczy to jednak, że mięso trzeba całkowicie wykluczyć z diety. Zdaniem specjalistów od żywienia mięso wolno nam spożywać maksymalnie trzy razy w tygodniu. A jaki rodzaj wybrać? Zdecydowanie najzdrowsze jest mięso drobiowe.

Czy jedzenia mięsa jest zdrowe? Które jest najzdrowsze? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Czy jedzenie mięsa jest zdrowe? Źródło: x-news

Źródło: PAP

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
78
7
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?