Polub nas na Facebooku
Czytasz: Mięso wołowe, wieprzowe i drobiowe. Rodzaje mięs i ich zastosowanie kulinarne
menu
Polub nas na Facebooku

Mięso wołowe, wieprzowe i drobiowe. Rodzaje mięs i ich zastosowanie kulinarne

Kobieta lub mężczyzna kroi mięso na desce kuchennej.

Fot. BRETT STEVENS / Getty Images

Mięso wieprzowe, pomimo stosunkowo niskiej wartości odżywczej w porównaniu z mięsem wołowym i drobiowym znajduje szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Rodzajami, a tym samym elementami kulinarnymi mięsa wieprzowego są m.in. karkówka, schab, golonka, żeberka i polędwica. 

Mięso stanowi ważny element diety, gdyż jest cennym źródłem białka, a także minerałów. Podstawowa klasyfikacja wyróżnia mięso wołowe, wieprzowe i drobiowe. Każdy z nich można podzielić na kilka rodzajów, które różnią się między sobą np. zawartością tłuszczu.

Zobaczcie na filmie, co kryje w sobie mięso. A dokładniej wędlina:

Zobacz film: Produkcja wędlin - ile zawierają wody? Źródło: Co nas truje?

Rodzaje mięsa wołowego

Mięso wołowe należy do mięs cechujących się średnią kalorycznością i wysoką wartością odżywczą. Dostarcza organizmowi cennego białka o wysokiej wartości biologicznej i dobrej przyswajalności przez organizm. Wołowina jest źródłem wielu minerałów, takich jak: żelazo, fosfor, cynk i selen. W jego składzie występują również witaminy, a jedną z najważniejszych jest witamina B12. Mięso wołowe można podzielić na kilkanaście rodzajów o różnym zastosowaniu kulinarnym.

  • Szyja - cechuje się wysoką zawartością tłuszczu, dzięki czemu podczas obróbki termicznej zachowuje soczystość oraz wyrazisty smak. Doskonale nadaje się do gotowania i duszenia. Szyję wołową wykorzystuje się do przygotowywania klopsików, wywarów oraz potraw z mięsa mielonego.
  • Karkówka - jest rodzajem mięsa wołowego najczęściej poddawanym duszeniu, grillowaniu, pieczeniu. Znajduje zastosowanie do przygotowywania gulaszu. Karkówka doskonale sprawdza się w roli pieczeni. Jest prawdziwym przysmakiem na grillu. Propozycją przygotowania jest pokrojenie karkówki na grube plastry i zamarynowanie jej przez noc w marynacie z czerwonego wina, cebuli, czosnku, soli i pieprzu.
  • Łopatka - nadaje się do duszenia, pieczenia i gotowania, nawet długotrwałego. Ta część mięsa wołowego wykorzystywana do przyrządzenia zrazów, steków, mielonych potraw mięsnych (np. kotlety, pulpety), a także pieczeni.
  • Rozbratel - nazywany inaczej międzyżebrówką i uznawany za jeden z najlepszych rodzajów mięsa wołowego. Cechuje się delikatnym, kruchym i soczystym mięsem. Stosowany jest do przygotowania steków, rumsztyku oraz filetu.

Które mięso jest najzdrowsze? Dowiesz się tego z filmu

Zobacz film: Które mięso jest najzdrowsze? Źródło: Dzień Dobry TVN.

  • Antrykot - doskonale sprawdza się w przyrządzaniu steków i pieczeni. Poddawany jest pieczeniu, duszeniu, smażeniu, grillowaniu.
  • Żebra wołowe - wykorzystywane do przyrządzania dań pieczonych, smażonych i grillowanych. Mięso mielone z tej części wołowiny może być stosowane na kotlety, pulpety, klopsiki i rolady mięsne. Żebra wołowe są dodawana do zup, rosołów i gulaszów.
  • Rostbef - cechuje się zwartym, soczystym, a przy tym delikatnym mięsem. Uważa się, że rostbef najlepiej nadaje się do przyrządzenia smacznej pieczeni wołowej. Ponadto, można go marynować, grillować i smażyć.
  • Polędwica - należy do najsmaczniejszych, a zarazem najdroższych rodzajów mięsa wołowego. Wykorzystywana na steki oraz pieczenie.
  • Krzyżowa - jest górną częścią udźca najczęściej wykorzystywaną do przygotowania pieczeni, ale również zrazów i potraw gotowanych.
  • Mostek - stosowany do przygotowania zup, rosołów, gulaszu oraz sosów.
  • Goleń - ten rodzaj mięsa wołowego ma zastosowanie w przyrządzaniu zrazów, potraw z mięsa mielonego. Goleń można dusić i gotować.

Jak wybrać dobre mięso? Odpowiedź wraz z przydatnymi wskazówkami znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Jak wybrać mięso dobrej jakości? Źródło: 36,6

Rodzaje mięsa wieprzowego

Mięso wieprzowe znajduje szerokie zastosowanie w polskiej kuchni ze względu na smak, niską cenę, łatwość przygotowania i wszechstronność kulinarną. Wieprzowina cechuje się jednak stosunkowo niską wartością odżywczą i niewielką zawartością białka w porównaniu do innych mięs. Mięso wieprzowe dzieli się na kilka różnych rodzajów charakteryzujących się odmienną kalorycznością, co jest związane z zawartością tłuszczu między - i śródmięśniowego.

  • Głowa - znajduje zastosowanie jako surowiec na galarety oraz wywary.
  • Słonina - bardzo tłusta część wieprzowiny stanowiąca zewnętrzną warstwę skóry. Nadaje się do przygotowywania smalcu.
  • Karkówka - nazywana inaczej schabem karkowym. Stanowi mięso odcinka szyjnego i przedniej części grzbietowej. Doskonale nadaje się do grillowania.
  • Mostek - wykorzystywany do przygotowywania potraw smażonych i duszonych.
  • Schab - jest to mięsień najdłuższy grzbietu. Ta część mięsa wieprzowego jest gruba, soczysta i nieobrośnięta ścięgnami. Schab można wykorzystywać do wszelkiej obróbki termicznej: gotowania, duszenia, smażenia, pieczenia.
  • Biodrówka - stanowi przednią część odcinka krzyżowego półtuszy. Jest przeznaczona do przygotowywania zrazów, gulaszu, pieczeni i sznycli.
  • Żeberka - najczęściej poddawane duszeniu, pieczeniu lub gotowaniu.
  • Polędwica - rodzaj mięsa wieprzowego o wysokiej jakości i drobnej strukturze. Wykorzystywana jako surowiec do pieczenia i grillowania.
  • Boczek - doskonale nadaje się do duszenia, gotowania i pieczenia.
  • Łopatka - pozyskiwana jest z przedniej kończyny. Tą część mięsa wieprzowego przeznacza się na dania duszone, pieczone, gotowane.
  • Szynka - stanowi tylną część tuszy. Można ją wykorzystać do przyrządzenia potraw smażonych, pieczonych sznycli, a także do wyrobu szynki wędzonej i gotowanej.
  • Golonka - stosowana do gotowania i peklowania.
  • Nogi - znajdują głównie zastosowanie jako składnik galaret mięsnych.

Szukasz zdrowego przepisu na danie mięsne? Znajdziesz go w filmie

Zobacz film: Poznaj zdrowe przepisy na dania z mięsem. Źródło: Dzień Dobry TVN.

    Rodzaje mięsa drobiowego

    Mięso drobiowe można podzielić na mięso: kurze, indycze, gęsie oraz kacze. W sprzedaży drób dostępny jest w postaci tuszek, podrobów (np. wątróbka, żołądki, serca) oraz elementów kulinarnych, takich jak: piersi, skrzydełka i podudzia. Mięso drobiowe stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka, a także żelaza, potasu, wapnia, fosforu i sodu. Poszczególne rodzaje mięsa drobiowego różnią się zawartością białka, tłuszczu oraz kalorycznością. Największą zawartością tłuszczu i najwyższą kalorycznością cechuje się mięso pochodzące od gęsi, natomiast najwięcej białka dostarcza mięso indycze.

    • Kaczki - 17% białka, 26% tłuszczu, 240 kcal/100 g.
    • Gęsi - 16% białka, 45% tłuszczu, 490 kcal/100 g.
    • Indyki - 24% białka, 7% tłuszczu, 180 kcal/100 g.

    Mięso drobiowe doskonale nadaje się do pieczenia w całości, a poszczególne jego elementy wykorzystuje się do przygotowania wywarów, zup oraz rozmaitych potraw. Piersi przeznaczone są do różnego rodzaju obróbki termicznej: pieczenia, duszenia, grillowania i smażenia. Skrzydełka i podudzia najlepiej sprawdzają się jako surowiec na dania pieczone lub grillowane. 

    Czy mięso przed obróbką trzeba umyć? Czy warto to robić?

    Zobacz film: Czy mięso przed obróbką trzeba myć? Źródło: Co nas truje


    Czy artykuł okazał się pomocny?
    Tak Nie
    9
    3
    Polecamy
    Czy dziczyzna jest zdrowa?
Jak ją przyrządzać i jak marynować?
    Czy dziczyzna jest zdrowa? Jak ją przyrządzać i jak marynować? Dzień Dobry TVN
    Dziś Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu.
Czy warto jeść czerwone mięso?
    Dziś Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu. Czy warto jeść czerwone mięso? Dzień Dobry TVN
    Co to są podroby?
Wartości odżywcze podrobów drobiowych.
Przepisy na dania z podrobami
    Co to są podroby? Wartości odżywcze podrobów drobiowych. Przepisy na dania z podrobami TVN zdrowie
    Tatar – kcal, przepis.
Wartość odżywcza, witaminy i minerały w tatarze 
    Tatar – kcal, przepis. Wartość odżywcza, witaminy i minerały w tatarze  TVN zdrowie
    Komentarze (0)
    Nie przegap
    Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
    Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
    Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
    Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
    Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
    Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
    Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
    Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
    Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
    Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
    Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
    Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?