Zgodnie z decyzją GIS ze sklepów w całym kraju zostanie wycofany produkt SoRiso Olej z ryżu z otrębów ryżowych naturalny 100 proc. o pojemności 500 ml, który został wyprodukowany przez Italmex Warszawa Sp. z o.o. Wycofana ze sprzedaży zostanie partia oleju o numerze E411 z datą przydatności do spożycia 15.10.2021 r.
Powodem wycofania oleju z ryżu jest przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu estrów glicydowych (2954 ± 857 µg/kg) oraz estry 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD) na poziomie 8937 ± 1787 µg/kg.
Producent po otrzymaniu wyników badań dobrowolnie rozpoczął procedurę wycofania produktu z rynku oraz poinformował konsumentów o zagrożeniu. Mimo że firma, która wyprodukowała olej zadeklarowała, że przeprowadzi własne, bardziej szczegółowe badania, to Państwowa Inspekcja Sanitarna i tak będzie prowadziła dalsze działania wyjaśniające.
Olej ryżowy jest doskonałym dodatkiem do sałatek. Zawiera sporo cennych witamin (E i K) oraz cennych substancji, takich jak żelazo, fitosterole oraz lecytyna. Badania pokazują, że spożywany regularnie pomaga obniżyć poziom cholesterolu, a tym samym zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Olej ryżowy działa przeciwnowotworowo, a także spowalnia proces starzenia się organizmu.
Więcej o właściwościach oleju ryżowego przeczytasz w naszym materiale: Olej ryżowy – do smażenia, pielęgnacji skóry i olejowania włosów