Polub nas na Facebooku
Czytasz: Frytki - jak wybrać ziemniaki i tłuszcz? Frytki sklepowe a te domowe
menu
Polub nas na Facebooku

Frytki - jak wybrać ziemniaki i tłuszcz? Frytki sklepowe a te domowe

Frytki - porcja frytek z ziemniaka

Fot. LauriPatterson / Getty Images

Frytki - Polacy w każdym wieku je uwielbiają. Jednak nie powinniśmy przesadzać z ich jedzeniem. Dlaczego? I jak wybrać dobre frytki? Czy to w ogóle możliwe? Przekonajcie się sami.

W sklepach możemy kupić frytki mrożone pod postacią tradycyjną lub karbowaną oraz w formie talarków i innych "wycinanek" z ziemniaka. W barach zwykle kupujemy porcję frytek klasycznych, jednak nasze zastrzeżenia może budzić duża ilość użytej soli i nie zawsze dobry tłuszcz, w którym frytki były smażone. Dlatego lepiej wybrać produkt mrożony, jednak uwaga na skład! Należy dokładnie zapoznać się z etykietą produktu. Przed zakupem frytek mrożonych warto także nimi potrząsnąć. Dlaczego? Tego dowiecie się z filmu poniżej:

Zobacz film: Jak wybrać dobre frytki? Źródło: Wiem, co jem 

Mrożone frytki to nie tylko ziemniaki i olej. Do frytek dodaje się stabilizator E450, który powoduje, że frytki się nie rozpadają i naturalne barwniki. E450, czyli difosforan dwusodowy może powodować zaburzenia wchłaniania wapnia, zwłaszcza, jeśli jemy go w zbyt dużych ilościach. 

Warto wiedzieć: Lista szkodliwych dodatków do żywności. Co oznaczają skróty E?

Najlepszy olej to olej rzepakowy - z takim olejem powinniśmy spożywać frytki. Zobaczcie sami, dlaczego olej rzepakowy jest taki dobry i bije na głowę olej słonecznikowy, który powinno się spożywać wyłącznie na zimno:

Zobacz film: Jaki olej jest najlepszy do frytek? Źródło: Wiem, co jem 

Niestety w barach i restauracjach frytki nie są smażone na oleju rzepakowym tylko na uwodornionych tłuszczach roślinnych, które wytrzymują wielodniowe smażenie. Co ciekawe do tych olejów można dodać wiele chemicznych dodatków - np. sztuczny aromat wołowiny po to, aby frytki lepiej nam smakowały. Uważać powinniśmy także na produkty mrożone, np. kuleczki ziemniaczane, które robione są nie z ziemniaka, a z suszu ziemniaczanego, grysu czy płatków! Zobaczcie sami, co to jest i dlaczego powinniśmy uważać:

Zobacz film: Produkty frytkopodobne. Źródło: Wiem, co jem 

Najzdrowsze frytki? Kaloryczność frytek

  • Frytki pieczone w piekarniku: 231 kcal/100 g, zawartość tłuszczu: 5 g.
  • Frytki smażone na głębokim oleju: 331 kcal/100 g, zawartość tłuszczu: 17,4 g.
  • Frytki z frytkownicy: 252 kcal/100 g, zawartość tłuszczu: 12 g. 

Frytki powinniśmy jeść okazjonalnie, bowiem przyczyniają się do rozwoju miażdżycy, a nawet pojawiania się zmian nowotworowych. Można sobie pozwolić na porcję frytek raz, dwa razy na miesiąc. 

Jak wybrać ziemniaki do zrobienia frytek w domu?

Ziemniaki należy przekroić na pół i sprawdzić, czy ma dużo skrobi. Takie ziemniaki nie będą nam pryskać na oleju. Zobaczcie sami:

Zobacz film: Jak wybrać ziemniaki do zrobienia frytek w domu. Źródło: Wiem, co jem 


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
71
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?