Polub nas na Facebooku
Czytasz: Sól w naszej diecie. Eksperyment: Jak Polacy solą i co z tego mają
menu
Polub nas na Facebooku

Sól w naszej diecie. Eksperyment: Jak Polacy solą i co z tego mają

Dziecko soli frytki. Dużo soli.

Fot. ClarkandCompany / Getty Images

Dzienne zalecane spożycie soli wynosi 4 gramy, czyli około jednej małej łyżeczki. Tymczasem Polacy przesadzają i spożywają soli o wiele za dużo. To przekłada się na problemy ze zdrowiem, ale na szczęście na ograniczenie soli nigdy nie jest za późno. 

W programie 36,6°C przeprowadzono eksperyment, który udowodnił, że niektórzy solą potrawy tak bardzo, że dla przeciętnego człowieka taki posiłek byłby niejadalny. Zobaczcie na filmie poniżej, jak przebiegał eksperyment z zupą pomidorową. Aż trzy osoby uznały za najsmaczniejszą zupę mocno przesoloną. Ewa Drzyzga zdecydowała się na skontrolowanie stanu zdrowia tych osób i znalezienie dla nich smaczniejszej i zdrowszej alternatywy.

Polecamy: Dieta DASH - na czym polega? Produkty wskazane i przeciwwskazane, jadłospis

Wynik eksperymentu zobaczycie na filmie poniżej:

Zobacz film: Test: Jak Polacy solą potrawy? Ile soli spożywamy? Źródło: 36,6

Sól i jej negatywny wpływ na zdrowie

Co powoduje nadmierne spożycie soli? Lista chorób jest bardzo długa - przede wszystkim prowadzi jednak do powstania nadciśnienia tętniczego.

W normalnych warunkach, czyli kiedy nie spożywamy zbyt dużej ilości soli (do 4 gramów na dobę) nasze nerki nie mają problemu z wydaleniem nadmiaru wody z organizmu. Kiedy chlorku sodowego jest zbyt dużo nasz organizm ma problem z wydaleniem nadmiaru wody, która zatrzymuje się w organizmie. Wraz z nadmiarem wody zwiększa się objętość krwi, co powoduje wzrost jej ciśnienia. Nadmiar chlorku sodu (NaCl) stymuluje kurczenie się  drobnych naczyń tętniczych, co również sprzyja powstawaniu nadciśnienia - mówi prof. Krzysztof Łabuzek. 

Jakie są konsekwencje nadciśnienia tętniczego? To m. in. udar mózgu, retinopatia, choroby serca i niewydolność nerek. Nadmiar soli może powodować także astmę i osteoporozę. Otyłość, którą również powoduje sól, może z kolei doprowadzić do cukrzycy. 

Zobaczcie, jakie problemy zdrowotne spowodował nadmiar soli u uczestników eksperymentu:

Zobacz film: Co powoduje nadmierne spożycie soli? Źródło: 36,6

Jak ograniczyć sól w diecie?

Sól można, a nawet trzeba, zastąpić ziołami. Są one o wiele zdrowsze i dodają naszym potrawom więcej smaku. Jak to zrobili uczestnicy programu? Z pomocą doświadczonego szefa kuchni udało im się przygotować smaczne dania. Zobaczcie sami:

Zobacz film: Zdrowe przepisy bez soli przygotowywane w programie 36,6. Źródło: 36,6

Przepisy na potrawy z programu znajdziecie tutaj: Przepisy na potrawy przygotowywane w programie 36,6 °C. Jak ograniczyć sól w diecie?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
18
2
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?