Głównym założeniem diety Dash jest ograniczenie używania soli do jednej łyżeczki dziennie i rezygnacja z jedzenia przetworzonej żywności. A sól, jak wszyscy wiemy, jest bardzo szkodliwa i może doprowadzić do rozwoju wielu chorób, z nadciśnieniem tętniczym na czele. W programie 36,6 °C uczestnicy, którzy do tej pory spożywali nawet kilkadziesiąt gramów soli dziennie poddali się eksperymentowi. Czy uda im się ograniczyć sól w diecie? Tego dowiecie się z programu 36,6 °C już w sobotę, 24 listopada 2018, o godzinie 18.00 na antenie TVN.
Polecamy: Dieta DASH - na czym polega? Produkty wskazane i przeciwwskazane, jadłospis
Zobaczcie, jak wyglądało gotowanie w programie:
Kucharz Mateusz Zielonka zalecił uczestnikom ograniczenie soli na początek do 10 gramów na dzień, czyli do jednego posiłku mogli zużyć 2,5 grama soli. Po dwóch tygodniach zużycie soli ulegnie kolejnym restrykcjom. Czy uczestnicy podołają? Oto przepisy na dania bez soli, które przygotowywali w programie:
Omlet z pieczarkami i brokułami
Składniki:
- jajo - 1 duża sztuka
- białko jaja - 2 sztuki
- pieczarki - 3 sztuki
- brokuł - kilka różyczek
- cebula - 3 krążki
- olej rzepakowy - 1 i 1/2 łyżeczki
- zioła
Przygotowanie:
Brokuł ugotować al dente na parze, pieczarki posiekać razem z cebulą i poddusić na oleju, dodać brokuły i zalać masą z jaja i białek z przyprawami. Na koniec usmażyć omlet.
Filet z dorsza z makaronem razowym, oliwą, ziołami i pomidorami
Składniki:
- filet z dorsza - 1 sztuka około 150 g
- makaron razowy - 2/3 szklanki suchego
- oliwa - 1 łyżka
- słonecznik nasiona - 1 łyżka
- świeże zioła - do smaku (bazylia, oregano, tymianek)
- pomidor - 2 średnie sztuki
- cukinia świeża - 1/3 sztuki
Przygotowanie:
Filet z ryby osuszyć, delikatnie przyprawić, zawinąć w folii i upiec. W międzyczasie ugotować al dente makaron. Cukinię i pomidory pokroić i wymieszać z oliwą, dodać makaron i świeże zioła, całość wymieszać i doprawić do smaku. Podawać makaron z warzywami posypany słonecznikiem. Świetnie komponuje się z pieczoną rybą.
Papryki faszerowane z soczewicą i filetem z indyka
Składniki:
- papryka czerwona - 1 większa sztuka
- soczewica zielona - 2 łyżki
- ryż brązowy naturalny - 2 łyżki
- filet z indyka (surowy) - 50 g
- por - 1 mały kawałek
- dynia - 2/3 szklanki drobnej kostki
- tymianek świeży
- olej rzepakowy - 1 łyżka
Przygotowanie:
Ryż i soczewicę ugotować. Na oleju poddusić pokrojony por z dynią i tymiankiem, dodać drobno posiekane mięso. Warzywa wymieszać z ryżem i soczewicą, doprawić do smaku, nałożyć do oczyszczonych połówek papryki i zapiec.
Pieczywo żytnie razowe z twarożkiem i rzodkiewką, sok warzywny
Składniki:
- pieczywo żytnie naturalne ciemne - 2 kromki
- twaróg chudy - 1/3 kostki
- mleko 2% - 1 łyżka
- rzodkiewka - 4 sztuki
- szczypiorek - szczypta posiekanego
Przygotowanie:
Twaróg wymieszać z mlekiem, posiekaną rzodkiewką i szczypiorkiem. Nałożyć na pieczywo.