Polub nas na Facebooku
Czytasz: Przepisy na potrawy przygotowywane w programie 36,6 °C. Jak ograniczyć sól w diecie?
menu
Polub nas na Facebooku

Przepisy na potrawy przygotowywane w programie 36,6 °C. Jak ograniczyć sól w diecie?

Mężczyzna przygotowujący danie warzywne na patelni.

Fot. 10'000 Hours / Getty Images

W programie 36,6 °C uczestnicy programu przygotowywali zdrowe potrawy w ramach diety DASH. Dzięki takim posiłkom mają ograniczyć nadmierne spożycie soli, które powoduje problemy ze zdrowiem. Nie jest to łatwe zadanie, ale nie ma rzeczy niemożliwych! Zobaczcie, jakie dania świetnie smakują bez nawet szczypty soli!

Głównym założeniem diety Dash jest ograniczenie używania soli do jednej łyżeczki dziennie i rezygnacja z jedzenia przetworzonej żywności. A sól, jak wszyscy wiemy, jest bardzo szkodliwa i może doprowadzić do rozwoju wielu chorób, z nadciśnieniem tętniczym na czele. W programie 36,6 °C uczestnicy, którzy do tej pory spożywali nawet kilkadziesiąt gramów soli dziennie poddali się eksperymentowi. Czy uda im się ograniczyć sól w diecie? Tego dowiecie się z programu 36,6 °C już w sobotę,  24 listopada 2018, o godzinie 18.00 na antenie TVN.

Polecamy: Dieta DASH - na czym polega? Produkty wskazane i przeciwwskazane, jadłospis 

Zobaczcie, jak wyglądało gotowanie w programie:

Zobacz film: Zdrowe przepisy bez soli przygotowywane w programie 36,6. Źródło: 36,6

Kucharz Mateusz Zielonka zalecił uczestnikom ograniczenie soli na początek do 10 gramów na dzień, czyli do jednego posiłku mogli zużyć 2,5 grama soli. Po dwóch tygodniach zużycie soli ulegnie kolejnym restrykcjom. Czy uczestnicy podołają? Oto przepisy na dania bez soli, które przygotowywali w programie: 

Omlet z pieczarkami i brokułami

Omlet z pieczarkami i brokułami / Fot. Łukasz Czech

Omlet z pieczarkami i brokułami / Fot. Łukasz Czech

Składniki:

  • jajo - 1 duża sztuka
  • białko jaja - 2 sztuki
  • pieczarki - 3 sztuki
  • brokuł - kilka różyczek
  • cebula - 3 krążki
  • olej rzepakowy - 1 i 1/2 łyżeczki
  • zioła

Przygotowanie:

Brokuł ugotować al dente na parze, pieczarki posiekać razem z cebulą i poddusić na oleju, dodać brokuły i zalać masą z jaja i białek z przyprawami. Na koniec usmażyć omlet.

Filet z dorsza z makaronem razowym, oliwą, ziołami i pomidorami

Filet z dorsza z makaronem razowym, oliwą, ziołami i pomidorami / Fot. Łukasz Czech

Filet z dorsza z makaronem razowym, oliwą, ziołami i pomidorami / Fot. Łukasz Czech

Składniki:

  • filet z dorsza - 1 sztuka około 150 g
  • makaron razowy - 2/3 szklanki suchego
  • oliwa - 1 łyżka
  • słonecznik nasiona - 1 łyżka
  • świeże zioła - do smaku (bazylia, oregano, tymianek)
  • pomidor - 2 średnie sztuki
  • cukinia świeża - 1/3 sztuki

Przygotowanie:

Filet z ryby osuszyć, delikatnie przyprawić, zawinąć w folii i upiec. W międzyczasie ugotować al dente makaron. Cukinię i pomidory pokroić i wymieszać z oliwą, dodać makaron i świeże zioła, całość wymieszać i doprawić do smaku. Podawać makaron z warzywami posypany słonecznikiem. Świetnie komponuje się z pieczoną rybą.

Papryki faszerowane z soczewicą i filetem z indyka

Papryki faszerowane z soczewicą i filetem z indyka / Fot. Łukasz Czech

Papryki faszerowane z soczewicą i filetem z indyka / Fot. Łukasz Czech

Składniki:

  • papryka czerwona - 1 większa sztuka
  • soczewica zielona - 2 łyżki
  • ryż brązowy naturalny - 2 łyżki
  • filet z indyka (surowy) - 50 g
  • por - 1 mały kawałek
  • dynia - 2/3 szklanki drobnej kostki
  • tymianek świeży
  • olej rzepakowy - 1 łyżka

Przygotowanie:

Ryż i soczewicę ugotować. Na oleju poddusić pokrojony por z dynią i tymiankiem, dodać drobno posiekane mięso. Warzywa wymieszać z ryżem i soczewicą, doprawić do smaku, nałożyć do oczyszczonych połówek papryki i zapiec.

Pieczywo żytnie razowe z twarożkiem i rzodkiewką, sok warzywny

Pieczywo żytnie razowe z twarożkiem i rzodkiewką, sok warzywny / Fot. Łukasz Czech

Pieczywo żytnie razowe z twarożkiem i rzodkiewką, sok warzywny / Fot. Łukasz Czech

Składniki:

  • pieczywo żytnie naturalne ciemne - 2 kromki
  • twaróg chudy - 1/3 kostki
  • mleko 2% - 1 łyżka
  • rzodkiewka - 4 sztuki
  • szczypiorek - szczypta posiekanego

Przygotowanie:

Twaróg wymieszać z mlekiem, posiekaną rzodkiewką i szczypiorkiem. Nałożyć na pieczywo.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
85
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni