Zacznijmy od tego, że przejedzenia należy się wystrzegać! Ciągłe podjadanie, przesadzanie z ilością spożywanych posiłków oraz ilością samego jedzenia prowadzi nie tylko do otyłości, ale także do problemów ze zdrowiem.
Więcej na ten temat: Dlaczego powinniśmy unikać przejedzenia
Lepiej zapobiegać
Przejedzenie to stan, którego powinniśmy się wystrzegać, nie tylko podczas świąt. W ciągu dnia powinniśmy jeść małe posiłki, najlepiej co 3-4 godzinny. Warto zrezygnować z potraw smażonych, ciężkostrawnych na rzecz dań pieczonych, gotowanych. Lwią część naszej diety powinny stanowić warzywa. Zawierają one błonnik pokarmowy, który ułatwia trawienie i poprawia perystaltykę jelit. Kolejnym ważnym aspektem jest unikanie produktów, po których mamy wzdęcia (od mleka przez fasolę - czasem jest to indywidualna sprawa). Problemy żołądkowe może wywołać także alkohol oraz napoje gazowane.
Mimo że większość z nas doskonale o tym wie, to z wprowadzeniem tych reguł w życie mamy spore kłopoty i w rezultacie, zamiast spędzać czas z rodziną przy świątecznym stole, szukamy sposób na bolący brzuch i niestrawność.
Przejedzenie - jakie daje objawy?
Najczęściej objawami przejedzenia są:
- skurcze jelit, ból brzucha;
- "przelewanie się" treści pokarmowej;
-
zgaga;
- wzdęcia;
- odbijanie się;
- nudności;
- wstręt do jedzenia.
Sposoby na przejedzenie
- czarna herbata - ciepła, czarna herbata stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i pomaga trawić tłuszcze;
-
zielona herbata - likwiduje uczucie przepełnienia;
- czerwona herbata - wspomaga pracę wątroby;
- herbata z imbirem - zwiększa produkcję soków trawiennych i przyspiesza proces przemiany materii;
-
napar z majeranku - likwiduje zgagę i wzdęcia;
- kminek - pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa przeciwskurczowo i wiatropędnie;
- soda - pomaga na wzdęcia oraz neutralizuje kwasy żołądkowe;
-
mięta - należy ją wypić zaraz po jedzeniu;
- anyż w formie naparu - łagodzi dolegliwości związane z kolkami, niestrawnością, wzdęciami i nudnościami;
- szałwia - sprawdzi się w walce z uczuciem przepełnienia;
- ocet jabłkowy - idealny na zaparcia. Rano na czczo należy wypić szklankę letniej wody (przegotowanej i ostudzonej) z dodatkiem octu jabłkowego i miodu.
Można także nabyć w aptece środki farmaceutyczne na wzdęcia, zaparcia, czy biegunkę lub zaparcia. W domowej apteczce dobrze mieć krople miętowe, które pomagają w trawieniu, zwłaszcza przy ciężkostrawnych potrawach.
O ewentualnych problemach żołądkowych warto pomyśleć już na etapie przygotowywania potraw. Zioła takie, jak majeranek, kumin, tymianek, czy zioła prowansalskie nie tylko wzbogacą smak jedzenia, ale także wspomogą trawienie.
Zachowaj umiar
W niektórych przypadkach uczucie ciężkości w żołądku może się utrzymywać nawet przez kilka dnia. Dlatego, aby wspomóc trawienie należy pić dużo wody, unikać ciężkich i smażonych dań. Mięso lepiej zastąpić rybą lub sałatką.