Polub nas na Facebooku
Czytasz: Domowe nalewki – przepis na nalewkę wiśniową, aroniową, pigwową, jarzębinową
menu
Polub nas na Facebooku

Domowe nalewki – przepis na nalewkę wiśniową, aroniową, pigwową, jarzębinową

Owoce pigwy, pigwówka, przygotowywanie nalewki.

Fot. alicjane / Getty Images

Domowe nalewki cieszą od wielu lat ogromnym zainteresowaniem. Istnieje mnóstwo przepisów na nalewki własnej roboty, które wykonane mogą być na bazie rozmaitych owoców czy ziół. Dość często przygotowuje się nalewki z aronii, pigwy, jarzębiny malin, mięty czy melisy.

Domowe nalewki oprócz tego, że doskonale smakują, to często mają cenne właściwości prozdrowotne. Jedną z najpopularniejszych jest wiśniówka, czyli nalewka z wiśni, która znana jest z pozytywnego działania na układ pokarmowy i krążenia. Domowe nalewki są dość proste w przygotowaniu, lecz proces ten wymaga cierpliwości, gdyż większość wymaga kilkumiesięcznego leżakowania.

Jak zrobić nalewkę wiśniową?

Nalewka z wiśni to znany w Polsce trunek. Do przygotowania go potrzebne będą: 1,5 kg wiśni, 1 kg cukru, 500 ml spirytusu, 500 ml wódki. Jak zrobić nalewkę z wiśni? Po umyciu wiśnie należy wydrylować. Następnie owoce razem z garścią pestek wkłada się do dużego słoika i zasypuje cukrem. Otwór w słoiku nakrywa się gazą, po czym odstawia na kilkanaście dni do czasu, aż wiśnie puszczą sok. Ten zlewa się do garnka, gotuje, a po wystudzeniu miesza ze spirytusem i wlewa do butelek. Ze słoika usuwa się pestki, a owoce zalewa się wódką i odstawia na 2 tygodnie. Po tym czasie oddziela się wiśnie od wódki, którą miesza się razem z uzyskanym wcześniej wiśniowym spirytusem i przelewa do butelek. Nalewkę odstawia się na około 3 miesiące.

Nalewka wiśniowa domowej roboty polecana jest do łagodzenia niestrawności i na poprawę procesu trawienia. Wspiera też pracę układ krążenia ze względu na sporą zawartość w wiśniach potasu. Wzmacnia naczynia krwionośne, usprawnia przepływ tlenu w organizmie i reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Domowa nalewka z wiśni zawiera przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki i dużo cynku, który działa pozytywnie na kondycję włosów, skóry i paznokci. Działa przeciwgorączkowo i zalecana jest w przeziębieniu czy grypie.

Aroniowa nalewka domowa – przepis

Domowa nalewka z aronii zwana też aroniówką przygotowywana jest z następujących składników: 1 l spirytusu, 1 l soku z owoców aronii, 100 g cukru. Cukier rozpuszcza się w soku aroniowym, a następnie dodaje do słoja ze spirytusem. Składników nie powinno się mieszać. Słój należy szczelnie zamknąć i odstawić na 7 dni w ciepłe, ciemne miejsce. W tym czasie sok z cukrem i spirytus powinny dokładnie się przegryźć. Po tym czasie przelewa się w butelki i odstawia na 6 miesięcy. Trunek ma ciemnoczerwony kolor, cierpkawo-słodkawy smak i jest klarowny.

Nalewki domowej roboty z aronii stosuje się w leczeniu nadciśnienia tętniczego krwi. Wykazują również działanie przeciwkrwotoczne, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zapobiegają odkładaniu się złogów cholesterolu, a dzięki temu zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy. Zawarte w aronii antocyjany i rutyna działają korzystnie na naczynia krwionośne w oczach, przez co zapobiegają zaćmie, zwyrodnieniu plamki żółtej i podnoszą ostrość widzenia. Dodatkowo nalewka aroniowa działa antybakteryjne, przeciwgrzybiczo, przeciwutleniająco, przeciwzapalnie i wspomaga ogólną odporność organizmu.

Przepis na nalewkę domowej roboty z pigwy

Owoce pigwy stanowią popularny składnik własnej roboty przetworów i trunków, które charakteryzują się wyjątkowym aromatem i smakiem. Pigwowa nalewka domowa sporządzana jest z: 2 kg owoców pigwy, 1 kg cukru, 500 ml wódki, 500 ml spirytusu. Owoce pigwy należy dokładnie umyć, a następnie osuszyć, pokroić na kawałki i usunąć gniazda nasienne. Pigwę umieszcza się w dużym słoiku, zasypuje cukrem, przykrywa bawełnianą ściereczką i odstawia na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Przez ten czas wytworzy się syrop, który należy zlać. Następnie dodaje się do niego spirytus, po czym przelewa do szczelnie zamkniętej butelki i odstawia na 3 tygodnie. Pozostałe owoce zalewa się wódką i odstawia w zamkniętym słoiku też na 3 tygodnie. Po tym czasie należy je przefiltrować, a powstały roztwór połączyć z uzyskanym wcześniej pigwowym spirytusem i przelać do butelek. Nalewkę odstawia się na około 3 miesiące.

Nalewka z pigwy, czyli pigwówka, wykazuje silne działanie rozgrzewające, a dzięki dużej zawartości witaminy C wpływa pozytywnie na odporność organizmu i łagodzi objawy przeziębienia. To środek ogólnie wzmacniający, zalecany w wyczerpaniu fizycznym i psychicznym. Nalewka z pigwy pobudza trawienie i wspiera proces przemiany materii. Dodatkowo owoce pigwy to cenne źródło składników mineralnych, takich jak potas, żelazo, wapń, miedź, fosfor, magnez, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Pigwa wzmacnia odporność organizmu. Zobaczcie na filmie, co trzeba o niej wiedzieć:

Zobacz film: Polska pigwa owoc na odporność. Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak zrobić dobrą nalewkę z jarzębiny?

Do przygotowania jarzębinowej nalewki własnej roboty potrzebne będą: 250 g owoców jarzębiny, 1 l spirytusu, 1,25 l wody, 1,25 kg cukru. Owoce jarzębiny należy dokładnie umyć, osuszyć, wsypać do dużego słoika i zalać spirytusem. Słoik zamyka się szczelnie i odstawia na 7 dni w ciepłe, słoneczne miejsce. Po tym czasie alkohol zlewa się i przefiltrowuje, a następnie dodaje do przygotowanego uprzednio gorącego syropu z wody i cukru. Po dokładnym połączeniu składników miksturę odstawia się na 8 dni w szczelnie zamkniętym słoiku w ciepłe, ciemne miejsce. Na koniec trunek przefiltrowuje się i rozlewa do butelek. Nalewka powinna dojrzewać przez 6 miesięcy.

Jarzębinówka zalecana jest do łagodzenia biegunek, wzdęć, zaparć, objawów kamicy nerkowej i stanów zapalnych nerek. Poprawia trawienie, działa moczopędnie i doskonale rozgrzewa.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
300
28
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?