Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego. Co można jeść?
menu
Polub nas na Facebooku

Dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego. Co można jeść?

NAN

Fot.: Fabio Balbi / stock.adobecom

Dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego jest równie ważna, jak dieta stosowana w przebiegu chorób tego narządu. Niektóre stany chorobowe obligują do usunięcia pęcherzyka żółciowego. Warto skonsultować się z dietetykiem, by pomógł w skomponowaniu diety i zaproponował przepisy po operacji.

Pęcherzyk żółciowy to zbiorniczek objętości 30–50 ml, który leży na pograniczu prawej i lewej połowy wątroby, przylegając do jej dolnej powierzchni. Pęcherzyk składa się z dna, trzonu, lejka i szyjki, a ta przechodzi w przewód pęcherzykowy, łączący się dalej z przewodem wątrobowym wspólnym. Razem tworzą przewód żółciowy wspólny, wyprowadzający żółć do dwunastnicy. Pomiędzy posiłkami pęcherzyk żółciowy napełnia się i miesza swoją żółć z żółcią z wątroby. Po posiłku dochodzi do obkurczenia pęcherzyka i wypływu żółci. Najczęstszą przyczyną usunięcia tego narządu jest ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego. W niektórych przypadkach operacja przeprowadzana jest profilaktycznie przy bezobjawowej kamicy. Ważna jest dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego.

Usunięcie pęcherzyka żółciowego

Najczęstszym wskazaniem do operacji usunięcia pęcherzyka żółciowego jest objawowa kamica pęcherzyka żółciowego. Kamica żółciowa należy do chorób należących do najczęstszych chorób leczonych chirurgicznie. Bardzo często kamica żółciowa przebiega bezobjawowo. Złogi w pęcherzyku wykrywane są przypadkowo podczas badania ultrasonograficznego (USG) jamy brzusznej. Jeśli jednak daje objawy, to mogą być to objawy niestrawności, kolka żółciowa, a nawet przewlekłe lub ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego. Czasami powikłaniem po przewlekłej kamicy i zapaleniu może być ropniak lub wodniak pęcherzyka. Leczenie nieoperacyjne objawowej kamicy żółciowej czasem jest możliwe, opiera się przede wszystkim na odpowiedniej diecie. Bezobjawowa kamica żółciowa nie jest wskazaniem do operacji, jednak w przypadku cukrzycy, leczenia immunosupresyjnego, a także chorych oczekujących na operacje kardiologiczne, konieczne bywa usunięcie woreczka żółciowego.

Do innych wskazań do operacji pęcherzyka żółciowego należą również polipy i nowotwory.

Dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego

Warto zaznaczyć na początku, że dieta ma podstawowe znaczenie już w przebiegu kamicy pęcherzyka żółciowego. Odpowiednia dieta nie tylko może zapobiec samej kamicy, ale również jej powikłaniom i pozwala uniknąć konieczność usuwania pęcherzyka żółciowego.

Warto zaznaczyć, że jedną z głównych przyczyn powstawania kamieni i objawowej kamicy pęcherzyka żółciowego jest otyłość. Bardzo ważne jest więc zapobieganie nadwadze i walka z otyłością.

Zobacz film: Ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego - objawy, leczenie, dieta. Źródło: 36,6

Czynniki w diecie predysponujące do rozwoju kamicy to:

  • nieregularne spożywanie posiłków,
  • nadmiar tłuszczów w diecie,
  • zbyt dużo cukrów w diecie,
  • głodówki,
  • zbyt duża nagła utrata masy ciała.

Zawsze warto skonsultować się z dietetykiem, który powie, co można jeść po usunięciu pęcherzyka żółciowego, a także pomoże skomponować jadłospis i przepisy w chorobie woreczka żółciowego i po jego usunięciu.

Co jeść i jak wygląda dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego?

Dieta po usunięciu pęcherzyka żółciowego to tzw. dieta lekkostrawna z graniczeniem tłuszczu. Osoby dorosłe nie powinny przekraczać 50 g tłuszczu dziennie. Należy jednak pamiętać, że nie chodzi tylko o tłuszcz dodawany do potraw, ale o ten w nich zawarty. Produkty bogate w tłuszcz to: mleko, przetwory mleczne, wędliny, mięso, ryby, jaja. Ograniczenie tłuszczu po usunięciu woreczka żółciowego jest konieczne, ponieważ zaburzone jest jego trawienie i wchłanianie. Zabronione jest spożywanie tłuszczów, takich jak boczek, smalec, łój, słonina. W przypadku osób z kamicą pęcherzyka często źle tolerowane są żółtka jaj. Bardzo ważne jest zwiększenie w diecie warzyw i produktów bogatych w witaminy z grupy A, D, E i K jako witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, ponieważ dochodzi do zaburzeń ich wchłaniania poprzez zaburzenia trawienia i wchłaniania tłuszczu.

Ogólne zasady diety po usunięciu pęcherzyka żółciowego to:

  • ograniczenie pokarmów wywołujących obkurczanie się pęcherzyka żółciowego (tłustych mięs, żółtek jaj i tłuszczów o wysokiej temperaturze),
  • ograniczenie cukrów prostych w postaci np. słodyczy,
  • spożywanie co najmniej 2 l płynów w ciągu dnia,
  • spożywanie nawet 5 posiłków dziennie w odstępach 2–4 godzin.
  • unikanie przyrządzania potraw na głębokim tłuszczu, smażenia,
  • stosowanie obróbki pokarmów typu gotowanie, duszenie, pieczenie w rękawie,
  • spożywanie warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych.

Przykładowe potrawy mogące znaleźć się w jadłospisie chorego po usunięciu pęcherzyka żółciowego to np. zupa mleczna z kaszą manną, soki warzywno-owocowe, zupy jarzynowe, gotowane ziemniaki, galaretki, biszkopty, risotto z warzywami.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy. Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
391
123
Komentarze (3)
Magda
Myślałam że sushi odpada bo surowa ryba..?
Czytaj całość
Marcin
Klaudio, oczywiście że tak sushi to samo zdrowie, bez tłuszczu i sztuczności, ogranicz tylko sos sojowy
Czytaj całość
Klaudia
A czy można jeść owoce morza lub sushi?
Czytaj całość
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?