Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dieta czekoladowa – zasady, efekty, przeciwwskazania
menu
Polub nas na Facebooku

Dieta czekoladowa – zasady, efekty, przeciwwskazania

Dieta czekoladowa kobieta trzyma w reku tabliczkę czekolady zawiniętą w centymetr.

Fot. g-stockstudio / Getty Images

Dieta czekoladowa wspomaga utratę wagi i wypracowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. Polega na włączeniu niewielkiej ilości gorzkiej czekolady (o wysokiej zawartości kakao) w prawidłowo zbilansowany, codzienny jadłospis o obniżonej wartości kalorycznej.

Znane są różne warianty diety czekoladowej. Ostatnimi laty dużą popularność zyskała wersja opracowana przez niemiecką aktorkę i prezenterkę telewizyjną Ruth Moschner. W bestsellerze „Dieta czekoladowa” autorka, która sama wielokrotnie podejmowała różne diety odchudzające, dzieli się swoim pomysłem, który pozwala na powolną utratę wagi bez stresu i efektu jojo.

Idea diety czekoladowej

Pojęcie diety czekoladowej wydaje się wewnętrznie sprzeczne, ponieważ czekolada to produkt wysokokaloryczny. Pomysł, by włączyć ją w proces odchudzania, nie jest jednak paradoksalny. Oczywiście nie polega on na uczynieniu z czekolady podstawy codziennego jadłospisu. O ile jednak większość diet redukcyjnych całkowicie wyklucza spożywanie słodyczy, w tym przypadku słodki przysmak ma wspomagać wysiłki zmierzające do utraty zbędnych kilogramów. Dzięki kilku kostkom gorzkiej czekolady zwiększa się podaż cennych dla zdrowia składników, reguluje wielkość spożywanych posiłków, a także zyskuje przyjemność jedzenia. Tym samym redukuje się stres, który zazwyczaj towarzyszy odchudzaniu i zdecydowanie nie sprzyja zdrowiu oraz budowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych.

Zasady i jadłospis diety czekoladowej

Podstawę diety czekoladowej stanowią dobrej jakości produkty, z których przygotowywać należy pełnowartościowe, odpowiednio zbilansowane posiłki – zawierające wszystkie niezbędne składniki odżywcze, a także witaminy, minerały i błonnik. W komponowaniu takiej diety warto skorzystać z wytycznych przedstawionych w piramidzie zdrowego żywienia. Należy przy tym pamiętać, że istotna jest nie tylko jakość jedzenia, ale też wielkość porcji i częstotliwość ich spożywania. Każda osoba ma inne dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, którego wyliczenie powinno uwzględniać wiek, płeć, masę ciała, poziom aktywności fizycznej i ogólny stan zdrowia. Wskazane jest regularne (o stałych porach, w odstępach 3–4 godzin) jedzenie niewielkich posiłków o porównywalnej wartości kalorycznej. Osoby, które pragną schudnąć, powinny zadbać o zachowanie ujemnego bilansu energetycznego swojej diety, czyli o 10–20% mniejszą podaż kalorii, niż wynika to z dziennego zapotrzebowania.

Dieta czekoladowa to przede wszystkim styl żywienia, jaki można przyjąć na stałe. W jednym z wariantów pozwala na stosunkowo szybką utratę wagi (1–3 kg tygodniowo) dzięki znacznemu ograniczeniu – nawet o połowę – wartości kalorycznej posiłków przez nie więcej niż kilka dni. Długotrwałe odżywianie się w taki sposób doprowadziłoby do niedoborów pokarmowych i efektu jojo.

W dziennym bilansie energetycznym diety czekoladowej uwzględnić należy kilka kostek wysokiej jakości (zawierającej minimum 90% kakao) gorzkiej czekolady, którą spożywa się na pół godziny przed każdym posiłkiem. Warto przy tym poczekać, aż rozpuści się na podniebieniu i cieszyć się jej smakiem (to jedyny słodki przysmak, na jaki można sobie na co dzień pozwolić). Bogata w błonnik i substancje odżywcze czekolada daje uczucie sytości. Dzięki temu łatwiej jest ograniczyć wielkość zasadniczych posiłków i nie podjadać między nimi. Spożywane dania także można łączyć z niewielką ilością gorzkiej czekolady, np. ścierając ją do musli czy sałatki owocowej. Warto wzbogacać jadłospis diety czekoladowej o przyprawy, które przyspieszają metabolizm, np. imbir, cynamon i chili.

Czy warto jeść czekoladę? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Czekolada na depresję. Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Pozytywne efekty diety czekoladowej

Gorzka czekolada wysokiej jakości to źródło wielu cennych dla zdrowia substancji. Zawiera m.in.:

  • aminokwasy stanowiące materiał budulcowy dla wszystkich komórek organizmu,
  • błonnik, który reguluje procesy trawienne, a także spowalnia wchłanianie glukozy i obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • witaminy z grupy B i minerały (np. magnez, żelazo, fosfor, cynk, potas i wapń) wykorzystywane we wszystkich procesach fizjologicznych,
  • alkaloidy (teobrominę, kofeinę), które stymulują pracę mózgu i ułatwiają spalanie tłuszczu,
  • polifenole ograniczające szkodliwe efekty działania wolnych rodników (m.in. zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów).

Zawarte w czekoladzie związki wpływają też korzystnie na samopoczucie, ponieważ przyczyniają się do produkcji endorfin, które odpowiadają za odczuwanie przyjemności. Dzięki temu spożywanie rozsądnych ilości słodkiego przysmaku nie tylko stymuluje procesy fizjologiczne sprzyjające redukcji wagi, ale też zmniejsza stres związany z odchudzaniem.

Kontrowersje wokół diety czekoladowej

Diecie czekoladowej zarzuca się, że może prowadzić do nałogu spożywania czekolady, a w konsekwencji spowodować skutki odwrotne do zamierzonych, czyli przyrost wagi. Czekolada zawiera związek (fenyloetyloaminę), który ma właściwości psychoaktywne i przyjmowanie jego dużych dawek jest uzależniające. Efekt ten nie ma jednak prawa wystąpić przy prawidłowym stosowaniu diety Ruth Moschner. Zalecane w codziennym jadłospisie ilości czekolady są zbyt małe, by mogły wywołać niepożądane skutki. Ostrożność przy stosowaniu diety czekoladowej powinni za to zachować alergicy, kakao zawiera bowiem sporo substancji uczulających.

Bibliografia:

  1. R. Moschner, Dieta czekoladowa, tł. B. Tarnas, Warszawa 2011.
  2. Z. Zdrojewicz, K. Grześkowiak, M. Łukasiewicz, Wpływ spożycia czekolady na organizm człowieka, [w:] „Medycyna Rodzinna”, nr 3, Warszawa 2017, s. 237–243.
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
5
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni