W diecie bogatoresztkowej należy stopniowo zwiększać ilość błonnika. Dzięki temu przewód pokarmowy będzie miał możliwość przyzwyczaić się do jego obecności. Gwałtowne dodanie produktów bogatych w błonnik do jadłospisu może powodować wzdęcia i bóle brzucha.
Co to jest dieta bogatoresztkowa?
- ciemne, pełnoziarniste i razowe pieczywo,
- grube kasze: jęczmienna, gryczana, pęczak,
- brązowy ryż,
- makaron razowy,
- suszone owoce: morele, śliwki i rodzynki,
- warzywa,
- rośliny strączkowe,
- owoce.
Dieta bogatoresztkowa dla dzieci
Dietę bogatoresztkową stosuje się, aby uregulować rytm wypróżnień, wspomóc trawienie oraz funkcjonowanie jelita grubego bez wprowadzania środków farmakologicznych. Opiera się ona na zwiększeniu ilości błonnika oraz płynów. Taki jadłospis zaleca się osobom z zaparciami nawykowymi. Przeciwdziała on także powstawaniu raka jelita grubego, zespołu jelita drażliwego, kamicy żółciowej, miażdżycy oraz cukrzycy. W diecie bogatoresztkowej należy wybierać produkty bogate w błonnik. Są to m.in.:Nie należy rozgotowywać dań: ryż i kasza powinny być przygotowywane na sypko, a makaron al dente. Warzywa najlepiej jeść na surowo, a jeśli gotowane - na półtwardo. Do dań można dodawać produkty, które zawierają duże ilości błonnika, np. otręby pszenne lub płatki owsiane. Należy też ograniczyć wysokoprzetworzoną żywność. Dieta bogatoresztkowa wymaga zwiększenia ilości wypijanych płynów. Jest to co najmniej 2, a nawet 2,5 litra wody dziennie. Można też sięgać po herbaty owocowe, soki warzywne lub owocowe. Zbyt mała ilość napojów przy dużej zawartości błonnika może spowodować bądź nasilić zaparcia.
Zdrowe odżywianie, czyli jakie? Rozwiąż nasz quiz i sprawdź swoją wiedzę o zdrowej diecie
Przeciwwskazania do stosowania diety bogatoresztkowej to: stany zapalne jelit, dróg żółciowych, trzustki oraz żołądka, a także nieżyt przewodu pokarmowego, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy. Nie należy jej wprowadzać u osób starszych, które mają problemy z żuciem i trawieniem. Dietę bogatą w błonnik trzeba ostrożnie stosować w przypadku nietolerancji pokarmowych.Przy stosowaniu jadłospisu bogatoresztkowego u dzieci powinno się zwrócić szczególną uwagę na jego zbilansowanie. Należy zadbać o to, by dostarczyć odpowiednią ilość składników odżywczych ważnych ze względu na rozwój młodego organizmu. Są to produkty zawierające wapń, czyli mleko, serki, jogurty, a także ryby, natka pietruszki, buraki, suszone owoce, ziarna soi, dyni i słonecznika oraz migdały. Bardzo ważne są też pokarmy bogate w żelazo, czyli: mleko, pełnoziarniste pieczywo, brokuły, kalafiory, pomidory, szpinak, czerwone mięso, ryby, orzechy, żółtko jaja kurzego.
Zobacz także: Dieta ubogoresztkowa dla osób z problemami jelitowymi: zasady, produkty i jadłospis
Dieta bogatoresztkowa - jadłospis dla dorosłych
Osoba dorosła, która stosuje dietę bogatoresztkową, powinna zacząć dzień od wypicia szklanki przegotowanej wody z miodem. Pomiędzy kolejnymi daniami także należy pić niewielkie ilości napojów, aby dostarczyć sobie około 2-2,5 litra płynów. W jadłospisie diety bogatej w błonnik mogą znaleźć się następujące posiłki:
- śniadanie przygotowane na bazie produktów, takich jak: ser mozarella, muesli (np. z bananów, jogurtu, orzechów laskowych, siemienia lnianego, otrąb orkiszowych, migdałów i jogurtu naturalnego), chleb żytni, graham lub razowy, masło, chuda wędlina z indyka, pomidory, sałata, kiełki, jabłka, sok grejpfrutowy, jabłkowy lub pomarańczowy;
- obiad składający się np. z: zupy jarzynowej, krupniku ugotowanego z grubej kaszy z warzywami, barszczu ukraińskiego bądź zupy grochowej bądź fasolowej, chudego mięsa lub ryby, jaj, ziemniaków, ryżu pełnoziarnistego lub grubych kasz, warzyw w formie surówek;
- przekąsek takich jak: musy owocowe, galaretki, kisiele, budynie, nieprzecierane soki owocowo-warzywne, kompoty, surowe owoce;
- kolacja węglowodanowa składająca się np. z: pierogów lub naleśników przyrządzonych na bazie mąki razowej, kaszotto z kaszy jęczmiennej z warzywami, chleba razowego, grahama bądź pełnoziarnistego, powideł śliwkowych, cykorii, ciastka z płatków owsianych; potrawy powinny być podawane z dodatkiem sezonowych warzyw lub owoców.
Dieta bogatoresztkowa - jadłospis dla dzieci
Jadłospis diety bogatoresztkowej u dzieci, podobnie jak u dorosłych, obejmuje duże ilości płynów. Najlepiej, aby przed śniadaniem podać maluchowi szklankę przegotowanej wody z miodem bądź soku warzywno-owocowego. Posiłki mogą zawierać takie produkty, jak:
- mleko, płatki owsiane, maślankę z poziomkami, morelami, jabłkami i rodzynkami, pieczywo razowe, z pełnego ziarna bądź graham z masłem, suszone śliwki, pestki słonecznika i dyni, rzodkiewkę, pomidory, sałatę, chudą wędlinę, pieczonego indyka, ser twarogowy - najlepsze na śniadanie;
- kisiel, przecierowy sok owocowy lub warzywny, galaretkę z owocami, kompot śliwkowy, figi, agrest, poziomki, suszone bądź świeże śliwki lub morele - w ramach przekąski;
- zupę jarzynową z dużą ilością różnych warzyw, krupnik z grubej kaszy z dodatkiem warzyw, puree ziemniaczane, brązowy ryż, grubą kaszę (pęczak, gryczaną, jęczmienną, lub jaglaną), chude gotowane lub pieczone mięso, ryby, sera, jaja, różnorodne surówki z olejem roślinnym lub oliwą - na obiad;
- surówki lub podawane osobno warzywa, oliwę z oliwek, mleko, płatki, pieczywo z pełnego ziarna, chude wędliny bądź mięsa - podawane na kolację.