Ananas zasługuje na stałe miejsce w każdym jadłospisie. Surowy owoc to dobre źródło substancji odżywczych, spośród których najcenniejsza jest bromelina (inaczej – bromelaina) – mieszanina enzymów białkowych o cennych właściwościach prozdrowotnych. Związki te m.in. przyspieszają metabolizm i ułatwiają redukcję tkanki tłuszczowej, dzięki czemu po ananasy warto sięgać na diecie odchudzającej.
Zdrowe odżywianie, czyli jakie? Rozwiąż nasz quiz i sprawdź swoją wiedzę o zdrowej diecie
Ananas a zdrowa dieta
Ananas zawiera dużo witaminy C – 100 g owocu zapewnia ponad połowę dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na kwas askorbinowy. Dostarcza także witamin z grupy B (głównie – kwasu foliowego) oraz witamin A, E i K. Spośród minerałów można znaleźć w tym owocu m.in. potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan.
Ananas to także dobre źródło błonnika (1,4 g/100 g owocu) i kwasów hydroksylowych z grupy AHA. Specyficzną dla ananasa, niespotykaną w innych roślinach, substancją jest bromelina. Ta mieszanina enzymów chroni owoc przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, zwłaszcza larwami owadów, dla których jest toksyczna. Bromelina ma silne właściwości antyseptyczne – działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, a w konsekwencji – przeciwbólowo, przeciwobrzękowo. W medycynie niekonwencjonalnej od lat wykorzystywana jest w zwalczaniu objawów infekcji, alergii, reumatoidalnego zapalenia stawów czy jako substancja wspomagająca gojenie ran. Bromelina wykazuje także działanie przeciwzakrzepowe i antynowotworowe.
Skład chemiczny ananasa a błyskawiczna dieta ananasowa
Dzięki bromelinie popularność zyskała uderzeniowa dieta ananasowa. Zawarta w owocach mieszanina enzymów usprawnia proces trawienia – zwiększa przyswajalność białek i redukuje komórki tłuszczowe. Bromelina ma także właściwości oczyszczające i pomaga w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu.
Obecność ananasa w diecie odchudzającej korzystna jest ze względu na zawarty w nim błonnik, który usprawnia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom, wspiera proces detoksykacji, pomaga utrzymać stały poziom cukru we krwi i zredukować szkodliwą frakcję cholesterolu. Co więcej, spożywanie produktów bogatych w błonnik pomaga na długo zachować uczucie sytości, dzięki czemu łatwiej uniknąć podjadania między posiłkami.
Substancją, która w znaczący sposób wpływa na utratę masy ciała, jest występująca w ananasach witamina C. Bierze ona udział w wielu procesach związanych ze spalaniem tłuszczu w organizmie, a także zapobiega jego magazynowaniu w postaci tkanki tłuszczowej.
Cechą ananasa istotną w diecie odchudzającej jest fakt, że owoc ten jest niskokaloryczny – w 100 g zawiera tylko 47 kcal.
Na czym polega trzydniowa dieta ananasowa?
Oparta na potrawach z ananasa dieta poprawia trawienie, oczyszcza i regeneruje organizm, a także pozwala na szybką utratę kilku kilogramów. Dobrze skomponowana dieta ananasowa składa się z pięciu małych posiłków dziennie, w których owoce spożywa się z niewielkimi ilościami białka pochodzenia zwierzęcego. Można także łączyć je z innymi owocami i warzywami. Podczas kuracji należy także wypijać przynajmniej dwa litry wody dziennie. Można przy tym pić herbaty ziołowe, a także samodzielnie przygotowany wywar ze skóry ananasa, który także wykazuje silne właściwości oczyszczające i odchudzające.
Warunkiem skuteczności diety jest spożywanie wyłącznie świeżych ananasów, ponieważ w procesie obróbki termicznej (której poddawany jest popularny ananas z puszki) owoce te tracą swoje najcenniejsze składniki o działaniu odchudzającym – bromelinę i witaminę C. Co więcej, przetwory z ananasów zwykle są dosładzane.
Ananas zasobny jest w sacharydy, których nadmiar odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Dlatego ostatni posiłek ananasowej diety należy spożyć na kilka godzin przed snem, by organizm zdążył spalić zawarty w owocach cukier. Podczas diety ananasowej, która nie jest pełnowartościowa (nie dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych) i cechuje się ujemnym bilansem energetycznym, należy unikać wysiłku fizycznego, ponieważ niedożywienie organizmu może spowodować zasłabnięcie. Ze względu na niedoborowy charakter, diety ananasowej nie wolno stosować dłużej niż 3–5 dni.
Aby utrzymać efekty diety ananasowej, po jej zakończeniu nie można powracać do dawnych nawyków żywieniowych. Diety redukcyjne zwiększają zapotrzebowanie organizmu na substancje odżywcze i tylko dobrze zbilansowany jadłospis oraz regularna aktywność fizyczna pozwalają uniknąć niepożądanego skoku wagi (efektu jojo).
Dieta ananasowa – jadłospis
Jadłospis uderzeniowej diety ananasowej wiąże się ze znacznym ograniczeniem wartości energetycznej posiłków, ale może być stosunkowo – jak na dietę redukcyjną – urozmaicony. Posiłki są smaczne i łatwe w przygotowaniu. Każdy powinien zawierać 2–3 krążki świeżego ananasa. Przykładowe dania to:
- ananas, plaster chudej wędliny drobiowej i kromka pełnoziarnistego pieczywa,
- omlet z 2 jaj z 2–3 pokrojonymi krążkami ananasa, ananas i 200 g gotowanej na parze chudej ryby lub piersi z kurczaka (doprawionych do smaku),
- zapiekanka z ananasa, połówki bakłażana, pomidora i cebuli (z dodatkiem jogurtu i wybranych przypraw),
- sałatka z zielonej sałaty, ananasa i 50 g koziego sera,
- ananas zblendowany z jogurtem naturalnym (150 g).