Bromelaina, a właściwie bromelina, jest roślinnym enzymem, który rozkłada białka, poznanym i wyizolowanym już w XIX w. Od tego czasu znaleziono dla niej szerokie zastosowanie w medycynie.
Co to jest bromelaina?
Bromelaina to rozpuszczający białka enzym znajdujący się w ananasie, odkryty już w 1891 r. Wcześniej był tradycyjnie wykorzystywany w szamańskiej medycynie Ameryki Łacińskiej, ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne. Badania przeprowadzane nad bromeliną dają przesłanki, że przypisywane jej działanie jest zgodne z rzeczywistością, jednak póki co nie ma wyników, które to jednoznacznie potwierdzają .
Oprócz potencjalnego wykorzystania w medycynie bromelaina używana jest także w kuchni – służy jako substancja zmiękczająca mięso.
Bromelaina – właściwości i działanie
Bromelaina wykazuje właściwości zapewniające jej prozdrowotne działanie. Przyjmowana jako suplement diety może pomóc między innymi w:
-
problemach z trawieniem – bromelaina jest naturalnym enzymem, który ułatwia trawienie białek, dzięki czemu zapobiega ich zaleganiu w jelitach i poprawia wchłanianie aminokwasów;
-
stanach zapalnych organizmu (na przykład reumatoidalnym zapaleniu stawów) – bromelaina hamuje działanie prostaglandyn o działaniu prozapalnym, w tym zmniejszając stany zapalne w organizmie;
-
obrzękach i opuchliznach – dzięki działaniu przeciwzapalnym zmniejsza obrzęki;
-
ranach i kontuzjach – wykazuje szybkie działanie przeciwzapalne, zmniejszające obrzęki oraz przyspieszające gojenie ran;
-
oparzeniach – bromelaina wspiera łagodne złuszczanie się martwego naskórka i przyspiesza gojenie oparzeń (według badań prowadzonych na strażakach – nawet dwukrotnie);
-
infekcjach górnych dróg oddechowych – bromelina wzmacnia działanie antybiotyków i substancji bakteriobójczych oraz sama wykazuje podobne działanie w umiarkowanym stopniu, ponadto zmniejsza ilość wydzieliny oskrzelowej;
-
astmie – działanie przeciwzapalne i dobroczynnie wpływające na drogi oddechowe sprawia, że bromelina może być wykorzystywana w leczeniu astmy;
-
zakrzepicy – bromelina zapobiega powstawaniu skrzepów i rozpuszcza fibrynę – białko odpowiedzialne za ich powstawanie;
-
miażdżycy i chorobie wieńcowej – rozpuszcza płytkę miażdżycową i zapobiega zwężeniu tętnic; regularnie przyjmowana razem z magnezem i potasem znacząco zmniejsza ryzyko zawału;
-
chorobach autoimmunologicznych – białe krwinki wykorzystują enzymy w walce z patogenami, dlatego ich odpowiednia ilość w organizmie sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu odpornościowego i zmniejsza ryzyko jego nadmiernej reaktywności;
-
chorobach jamy ustnej – bromelaina przyspiesza leczenie urazów (również po zabiegach dentystycznych) w jamie ustnej;
-
profilaktyce raka – wyciągi z bromelainy mają działanie przeciwnowotworowe;
-
leczeniu wrzodów żołądka – wspiera leczenie wrzodów i zapobiega powstawaniu nowych podrażnień poprzez regulowanie ilości kwasu solnego w żołądku.
Bromelaina na zatoki
Bromelina staje się też popularnym lekiem na przewlekłe bądź nawracające stany zapalne zatok. Wynika to z jej zdolności do rozrzedzania śluzu oraz działania antybakteryjnego i przeciwzapalnego.
Bromelaina a odchudzanie
Bromelaina często bywa polecana jako cudowny środek na odchudzanie. Substancja ta wpływa pozytywnie na przemianę materii, rozbija cząsteczki tłuszczu i wspiera trawienie. Dzięki temu może usprawniać proces pozbywania się zbędnych kilogramów. Należy jednak pamiętać, że nie istnieje żaden magiczny środek, który umożliwiłby uzyskanie wymarzonej sylwetki w błyskawiczny sposób. Suplementacja tabletkami z bromelainą, która nie jest wspierana przez odpowiednią dietę i aktywność fizyczną, raczej nie przyniesie zauważalnych efektów.
Bromelaina – dawkowanie
Działanie przeciwzapalne bromeliny jest bardzo szybkie, jednak aby uzyskać pozostałe efekty (na przykład przeciwzakrzepowy), należy przyjmować tę substancję przez dłuższy czas. Zaleca się dawkowanie bromelainy w ilości 500 mg, 3 razy dziennie, przez miesiąc. Chcąc wykorzystać jej właściwości ułatwiające trawienie, należy przyjmować preparat razem z pożywieniem, a w innych przypadkach – na czczo, minimum pół godziny przed jedzeniem, popijając małą ilością wody.
Wybierając suplement diety z bromelainą, warto pamiętać, że silne działanie preparatu zapewnia tylko stężenie 2000 GDU na 1 gram.
Bibliografia:
1. Sree, P., Jayakumar, K., Vijay, Mathai i in., Immobilization and Kinetic Studies of Bromelain: A Plant Cysteine Protease From Pineapple ( Ananas Comosus) Plant Parts, “International Journal of Medical and Health Sciences”, 1 (3), 2012, s. 10–16.