Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dieta 10-dniowa, czyli sposób na piękne ciało przed latem. Czy warto ją stosować?
menu
Polub nas na Facebooku

Dieta 10-dniowa, czyli sposób na piękne ciało przed latem. Czy warto ją stosować?

Zdrowe jedzenie

Fot: luchezar / gettyimages.com

Dieta 10-dniowa, nazywana też dietą bikini, staje się szczególnie popularna latem. Jej stosowanie pozwala w krótkim czasie zgubić zbędne kilogramy. Jakie są je założenia i czy takie menu jest bezpieczne dla zdrowia?

Dieta 10-dniowa jest bardzo restrykcyjna. Osoby, które się na nią zdecydują muszą ograniczyć jakość, a także kaloryczność spożywanych posiłków.

Dieta 10-dniowa - jakie daje efekty?

Dieta 10-dniowa pozwala w krótkim czasie zgubić od 4-5 kilogramów. Wiele osób stosuje ją przed wakacjami lub przed ważnym wydarzeniem, aby móc pochwalić się smukłą sylwetką.

Warto zaznaczyć, że istnieje kilka wariantów tej diety. Różnią się one między sobą zasadami łączenia produktów (np. zabrania jednoczesnego spożywania białek i węglowodanów), kalorycznością. Niektóre jej warianty polegają na spożywaniu tylko jednego produktu. 

Poza szybką utratą zbędnych kilogramów dieta 10-dniowa ma pomóc oczyścić organizm z toksyn oraz wyregulować cykl wypróżnień.

Dieta 10-dniowa - jak stosować?

Dieta 10-dniowa zakłada:

  • regularne spożywanie 4-5 posiłków w ciągu dnia;
  • zmniejszenie kaloryczności posiłków do 800-1200 kcal;
  • wypijanie co najmniej 2 litrów niesłodzonych płynów, najlepiej wody niegazowanej;
  • całkowitą rezygnację z alkoholu, słodyczy, napojów gazowanych, przetworzonego jedzenia;
  • spożywanie dużej ilości warzyw i wybranych owoców;
  • rezygnację z jedzenia smażonych dań.

Dieta 10-dniowa składa się z trzech etapów. Pierwszy z nich trwa dwa dni i zakłada zmniejszenie kaloryczności posiłków do 800 kcal. Dzięki temu organizm ma się oczyścić i pozbyć zalegających w nim toksyn. Drugi etap trwa sześć dni i pozwala zwiększyć kaloryczność posiłków do 1000 kcal. Trzeci etap, czyli kolejne dwa dni, zakłada zwiększenie kaloryczności posiłków do 1200 kcal. W ten sposób organizm ma się przyzwyczaić do bardziej kalorycznego pożywienia.

Dieta 10-dniowa - które produkty są dopuszczalne?

Podczas stosowania diety można spożywać:

  • chude mięso;
  • chudy lub półtłusty nabiał;
  • ryby;
  •  grube kasze, brązowy ryż, płatki, pełnoziarnisty makaron, pieczywo;
  • warzywa (trzeba jednak unikać wysokoskrobiowych, takich jak np. ziemniaki);
  • owoce (najlepiej cytrusy czy owoce jagodowe),
  • zielone, czerwone, białe herbaty,
  • zioła przyspieszające metabolizm, np. mniszek lekarski,
  • przyprawy, które poprawiają metabolizm, np. chili,
  • orzechy i nasiona (najlepiej jako dodatek do potraw);
  • oleje roślinne (ale tylko, jako dodatek do sałatek czy surówek).

Co jeść, aby mieć płaski brzuch? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Co jeść aby mieć płaski brzuch? Źródło: Dzień Dobry TVN

Dieta 10-dniowa - których produktów trzeba unikać?

Podczas diety 10-dniowej trzeba zrezygnować ze:

  • słodyczy;
  • słodkich napojów gazowanych;
  • alkoholu;
  • tłustego nabiału;
  • tłustych gatunków mięs, wędlin i innych przetworów mięsnych;
  • produktów z oczyszczonej mąki pszennej;
  • soków owocowych;
  • soli;
  • potraw smażonych i pieczonych w tłuszczu.

Dieta 10-dniowa - przykładowe menu

  • Śniadanie

Kanapka z jajkiem i pomidorem

  • Drugie śniadanie

Duże jabłko

  • Obiad

Filet z indyka z brązowym ryżem i brokułem ugotowanym na parze;

  • Podwieczorek

Mały jogurt naturalny

  • Kolacja

Warzywa z patelni

Dieta 10-dniowa - czy jest bezpieczna dla zdrowia?

Trzeba sobie zdawać sprawę, że zdrowe i przede wszystkim trwałe odchudzanie powinno być przeprowadzone rozsądnie oraz rozłożone w czasie. Mimo że dieta 10-dniowa pozwala szybko zgubić zbędne kilogramy, to po jej zakończeniu można bardzo łatwo wrócić do poprzedniej wagi. Dlatego osoby, którym zależy na skutecznej redukcji masy ciała - w pierwszej kolejności - powinny skonsultować się z dietetykiem i wspólnie opracować bezpieczny schemat odchudzania.

Warto zaznaczyć, że dieta 10-dniowa nie jest przeznaczona dla osób starszych, dzieci, młodzieży, kobiet w ciąży oraz karmiących dziecko piersią. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
67
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?