Dieta 10-dniowa jest bardzo restrykcyjna. Osoby, które się na nią zdecydują muszą ograniczyć jakość, a także kaloryczność spożywanych posiłków.
Dieta 10-dniowa - jakie daje efekty?
Dieta 10-dniowa pozwala w krótkim czasie zgubić od 4-5 kilogramów. Wiele osób stosuje ją przed wakacjami lub przed ważnym wydarzeniem, aby móc pochwalić się smukłą sylwetką.
Warto zaznaczyć, że istnieje kilka wariantów tej diety. Różnią się one między sobą zasadami łączenia produktów (np. zabrania jednoczesnego spożywania białek i węglowodanów), kalorycznością. Niektóre jej warianty polegają na spożywaniu tylko jednego produktu.
Poza szybką utratą zbędnych kilogramów dieta 10-dniowa ma pomóc oczyścić organizm z toksyn oraz wyregulować cykl wypróżnień.
Dieta 10-dniowa - jak stosować?
Dieta 10-dniowa zakłada:
- regularne spożywanie 4-5 posiłków w ciągu dnia;
- zmniejszenie kaloryczności posiłków do 800-1200 kcal;
- wypijanie co najmniej 2 litrów niesłodzonych płynów, najlepiej wody niegazowanej;
- ograniczenie soli;
- całkowitą rezygnację z alkoholu, słodyczy, napojów gazowanych, przetworzonego jedzenia;
- spożywanie dużej ilości warzyw i wybranych owoców;
- rezygnację z jedzenia smażonych dań.
Dieta 10-dniowa składa się z trzech etapów. Pierwszy z nich trwa dwa dni i zakłada zmniejszenie kaloryczności posiłków do 800 kcal. Dzięki temu organizm ma się oczyścić i pozbyć zalegających w nim toksyn. Drugi etap trwa sześć dni i pozwala zwiększyć kaloryczność posiłków do 1000 kcal. Trzeci etap, czyli kolejne dwa dni, zakłada zwiększenie kaloryczności posiłków do 1200 kcal. W ten sposób organizm ma się przyzwyczaić do bardziej kalorycznego pożywienia.
Dieta 10-dniowa - które produkty są dopuszczalne?
Podczas stosowania diety można spożywać:
- jaja;
- chude mięso;
- chudy lub półtłusty nabiał;
- ryby;
- grube kasze, brązowy ryż, płatki, pełnoziarnisty makaron, pieczywo;
- warzywa (trzeba jednak unikać wysokoskrobiowych, takich jak np. ziemniaki);
- owoce (najlepiej cytrusy czy owoce jagodowe),
- zielone, czerwone, białe herbaty,
- zioła przyspieszające metabolizm, np. mniszek lekarski,
- przyprawy, które poprawiają metabolizm, np. chili,
- orzechy i nasiona (najlepiej jako dodatek do potraw);
- oleje roślinne (ale tylko, jako dodatek do sałatek czy surówek).
Co jeść, aby mieć płaski brzuch? Dowiesz się tego z filmu:
Dieta 10-dniowa - których produktów trzeba unikać?
Podczas diety 10-dniowej trzeba zrezygnować ze:
- słodyczy;
- słodkich napojów gazowanych;
- alkoholu;
- tłustego nabiału;
- tłustych gatunków mięs, wędlin i innych przetworów mięsnych;
- produktów z oczyszczonej mąki pszennej;
- soków owocowych;
- pokarmów typu fast food;
- soli;
- potraw smażonych i pieczonych w tłuszczu.
Dieta 10-dniowa - przykładowe menu
- Śniadanie
Kanapka z jajkiem i pomidorem
- Drugie śniadanie
Duże jabłko
- Obiad
Filet z indyka z brązowym ryżem i brokułem ugotowanym na parze;
- Podwieczorek
Mały jogurt naturalny
- Kolacja
Warzywa z patelni
Dieta 10-dniowa - czy jest bezpieczna dla zdrowia?
Trzeba sobie zdawać sprawę, że zdrowe i przede wszystkim trwałe odchudzanie powinno być przeprowadzone rozsądnie oraz rozłożone w czasie. Mimo że dieta 10-dniowa pozwala szybko zgubić zbędne kilogramy, to po jej zakończeniu można bardzo łatwo wrócić do poprzedniej wagi. Dlatego osoby, którym zależy na skutecznej redukcji masy ciała - w pierwszej kolejności - powinny skonsultować się z dietetykiem i wspólnie opracować bezpieczny schemat odchudzania.
Warto zaznaczyć, że dieta 10-dniowa nie jest przeznaczona dla osób starszych, dzieci, młodzieży, kobiet w ciąży oraz karmiących dziecko piersią.