Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce. Są niedrogie i dostępne przez cały rok. Można spożywać je na surowo (w całości lub w postaci soku), ale nadają się też do pieczenia, duszenia, na konfitury, kompoty, jako dodatek do potraw i wypieków. Poddając owoce suszeniu, można uzyskać smaczne jabłkowe chipsy.
Czy suszone jabłka są zdrowe?
W związku z rosnącym zainteresowaniem konsumentów zdrowym stylem życia chipsy jabłkowe coraz częściej można kupić sklepach. Pojawiają się już nie tylko na stoiskach z ekologiczną żywnością, ale także na półkach z przekąskami, a nawet wśród tzw. artykułów impulsowych. Chipsy z jabłek są bez wątpienia dobrą alternatywą dla kalorycznych, wysoko przetworzonych chrupków ziemniaczanych czy herbatników. Mają jednak relatywnie wysoką cenę i nie zawsze okazują się tak korzystne dla zdrowia, jak sugeruje ich opakowanie. Przed zakupem warto zawsze zapoznać się z treścią etykiety – producenci niekiedy dodają do suszonych jabłek cukier, sztuczne konserwanty i inne substancje, które mają uczynić produkt smaczniejszym czy bardziej chrupkim. Aby najpełniej skorzystać z walorów prozdrowotnych suszonych owoców i cieszyć się ich – zgodnym z indywidualnymi upodobaniami – smakiem, najlepiej zrobić chipsy z jabłek samodzielnie.
Czy o jabłkach wiesz wszystko? Czy są zdrowe? Czy warto je jeść? Przekonajcie się:
Jak suszyć jabłka?
Przepis na suszone jabłka nie jest skomplikowany, więc z łatwością można je przygotować w domowych warunkach. Na jabłkowe chipsy należy przeznaczyć dojrzałe, „zdrowe”, niezbyt soczyste owoce (np. antonówki), kierując się przy tym własnymi preferencjami, jeśli chodzi o ich słodycz. Suszone jabłka długo zachowują przydatność do spożycia, więc można od razu przygotować ich większą ilość, pamiętając jednak, że pokrojone zajmują dużą powierzchnię. Niezależnie bowiem od wybranej metody suszenia, plasterki należy rozmieścić tak, by nie nachodziły na siebie – w przeciwnym razie się posklejają. W konsekwencji na przykład na jednej blasze piekarnika zmieszczą się nie więcej niż dwa jabłka.
Owoce należy starannie umyć i osuszyć. Można obrać je ze skórki, gdyż ta po wysuszeniu staje się twarda i trudna do pogryzienia. Jednocześnie jednak to właśnie w skórce znajduje się najwięcej cennych dla zdrowia substancji, więc warto ją zachować. Z jabłek usuwa się gniazda nasienne (najlepiej przeznaczonym do tego celu urządzeniem, bez konieczności wcześniejszego przekrawania owocu), a następnie ostrym nożem kroi na cienkie plastry – grubości 2–3 mm. Tak przygotowane owoce można doprawić zgodnie z własnymi preferencjami. Najczęściej wciera się w plastry przyprawy korzenne, takie jak cynamon, kardamon, imbir czy gałka muszkatołowa. Chipsy jabłkowe są smaczne także w wersji wytrawnej – z dodatkiem suszonej papryki czy kminku – lub bez żadnych dodatków.
Istnieje kilka sposobów na suszenie jabłek. Tradycyjnie robi się to na słońcu i ta metoda – choć czasochłonna – uchodzi za najkorzystniejszą z punktu widzenia walorów (organoleptycznych i prozdrowotnych) końcowego produktu. Jabłka można także suszyć na kaloryferze (osłaniając przed kurzem) lub tak jak grzyby – na sznurku, nad piecem opalanym węglem. Popularne jest suszenie jabłek w piekarniku. Plasterki układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (by do niej nie przywarły). Czas procesu uzależniony jest od temperatury, do jakiej zostanie nagrzany piekarnik. Skraca go wykorzystanie termoobiegu. Suszenie jabłek w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 50-70 stopni Celsjusza trwa około trzy godziny. Jednak im niższa jest temperatura, tym więcej substancji odżywczych zachowują owoce, więc dobrze, aby nie przekraczała 60°C. W trakcie suszenia należy co jakiś czas uchylać drzwiczki piekarnika, by uwolnić z niego parę wodną.
Najłatwiej i najszybciej jest suszyć jabłka w suszarce do owoców, gdzie poddawane są działaniu ciepłego powietrza. Umieszcza się w niej plasterki jabłek na specjalnych sitach, dzięki czemu mają odpowiednią wentylację, schną równomierne i w jednakowym tempie.
Jabłka można suszyć do czasu, aż staną się kruche i chrupiące lub krócej, jeśli pożądane są nieco bardziej mięsiste. Im bardziej wyschną, tym dłużej będą przydatne do spożycia. Chipsy jabłkowe, podobnie jak wszystkie suszone owoce, przechowywać należy w suchym, chłodnym miejscu lub w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
Na czym oszukują nas producenci żywności? Zobaczcie, jakie produkty z jabłek mogą być... inne niż oczekujemy:
Suszone jabłka – właściwości
Suszenie to bardzo skuteczna metoda konserwowania żywności, która pozwala na wydłużenie czasu przechowywania przy stosunkowo niewielkiej utracie najcenniejszych składników – witamin, minerałów, fitozwiązków. Co więcej, ponieważ substancje te ulegają zagęszczeniu po odparowaniu wody, w określonej ilości suszu znajduje się ich więcej niż w takiej samej porcji świeżych owoców czy warzyw.
W związku z powyższym odpowiednio przyrządzone suszone jabłka to niezwykle zdrowa przekąska, bogata w związki obecne w świeżych owocach: błonnik, witaminy C, E, K, B2, B3, B6, potas, miedź, żelazo, magnez, fosfor, mangan, kwas jabłkowy oraz kwercetynę (flawonoid o silnych właściwościach antyoksydacyjnych).
Uzupełnianie codziennej diety smakowitymi chipsami jabłkowymi przyczynia się do:
- wzmacniania odporności organizmu,
- regulowania pracy jelit, ciśnienia krwi, gospodarki wodno-elektrolitowej,
- procesów krwiotwórczych,
- obniżania poziomu cholesterolu we krwi,
- oczyszczania organizmu z substancji toksycznych,
- profilaktyki nowotworów i chorób sercowo-naczyniowych,
- zachowania prawidłowego stanu naczyń krwionośnych, skóry, włosów i paznokci,
- utrzymywania dobrej kondycji psychicznej i sprawności intelektualnej.
Suszone jabłka, jako skoncentrowane źródło węglowodanów, dostarczają stosunkowo dużo kalorii, bo około 250–300 w 100 g. Nie trzeba jednak ich unikać w dietach redukcyjnych. Dzięki wysokiej zawartości błonnika i niskiemu indeksowi glikemicznemu ułatwiają odchudzanie.