Biotyna pochodzi od słowa „bios”, czyli życie. Witamina H (B7) to substancja, która jest rozpuszczalna w wodzie i jest podstawą do regulowania przemiany materii w organizmie.
Biotyna – co to jest?
Biotyna jest witaminą z grupy B, która jest wytwarzana przez florę bakteryjną. Inne nazwy tej substancji to witamina H lub B7. Jest niezbędna do utrzymania prawidłowego stanu skóry i włosów, bierze udział we wspomaganiu przemiany materii. Jest bardzo ważnym składnikiem diety osób cierpiących na cukrzycę. Biotyna jest magazynowa w wątrobie.
Działanie biotyny – obniżenie glukozy, poprawa nastroju, prawidłowy rozwój organizmu, zapobieganie łysieniu
Biotyna bierze udział w przemianie glukozy, tym samym stabilizując jej poziom we krwi. Jej funkcja w procesie glukoneogenezy jest istotna dla diabetyków, ponieważ witamina podana na czczo chorym na cukrzyce typu II powoduje obniżenie glukozy we krwi. Jest swego rodzaju przewoźnikiem dwutlenku węgla w procesach przemiany materii. Dzięki niej aminokwasy, cukry oraz protrombiny (białko odpowiedzialne za krzepnięcie krwi) ulegają syntezie. Witamina H uczestniczy również w przemianie kwasów tłuszczowych oraz w metabolizmie białek. Współdziała z aminokwasami (walina, leucyna, izoleucyna), które mają duże znaczenie w zaopatrywaniu układu nerwowego w energię. Zatem substancja ta wpływa na dobre samopoczucie, witalność oraz wrażliwość na bodźce (zwłaszcza bólowe). Biotyna jest potrzebna w procesie wchłaniania witaminy C. Ma istotne znaczenie dla prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu. Biotyna transportuje cząsteczki siarki do komórek skóry i włosów, dzięki czemu wpływa na ich stan. Pomaga również w leczeniu trądziku młodzieńczego, bo zapobiega wydzielaniu się łoju z gruczołów skórnych. Witamina H zapobiega siwieniu i łysieniu. Warto dostarczać biotynę do organizmu zwłaszcza w przypadku problemów z wypadającymi włosami, łamliwymi paznokciami oraz nadmiernie łuszczącą się skórą.
Objawy niedoboru biotyny – apatia, lęk, bóle mięśni
Biotyna jest witaminą endogenną, którą organizm sam wytwarza, aczkolwiek przyjmuje się ją również w pokarmie. Niedobór tej witaminy występuje głównie u chorych poddawanych długotrwałej kuracji antybiotykami, ponieważ flora bakteryjna, która wytwarza biotynę, jest uszkodzona przez leki. Brak witaminy H występuje również u osób z uszkodzoną śluzówką jelita, u chorych karmionych sztucznie lub u ludzi, których dieta jest dość uboga. Osoby cierpiące na padaczkę oraz czynnie uprawiające sport również mogą odczuwać skutki zbyt małego stężenia biotyny. Także w podeszłym wieku zwiększa się ryzyko niedoboru witaminy H. U niemowląt natomiast zbyt mało tej substancji skutkuje łojotokowym zapaleniem skóry, co charakteryzuje się łuszczeniem się naskórka na głowie (tak zwana ciemieniucha). Gdy łuszczyca jest efektem niedoboru biotyny, to należy ją suplementować. W przypadku tej choroby szczególnie zaleca się podawanie orzechów włoskich i ziemnych. Biotyna szybko traci swoje wartości, gdy jest poddawana obróbce termicznej, więc nie należy ich prażyć. Głównymi objawami, które sygnalizują niedobór witaminy B7, mogą być:
- apatia,
- nadmierna senność,
- stany lękowe,
- depresja,
- rozdrażnienie,
-
zapalenie spojówek,
- wypadające włosy,
Zobacz także: Domowe sposoby na wypadanie włosów. Jaką kurację zastosować, gdy wypadają włosy?
- rozdwajające się paznokcie,
- bóle mięśni,
- drętwienie kończyn,
- nadmierne złuszczanie się naskórka.
Główne źródła biotyny w pokarmach – wątroba, żółtko jaj, grzyby, sardynki, orzechy włoskie
Biotyna występuje w niewielkich ilościach w produktach roślinnych i zwierzęcych. Jest ona głównie produkowana i wykorzystywana przez organizm. Jednak w przypadku stosowania kuracji antybiotykowej warto wspomagać się produktami, które zawierają drobne ilości biotyny w celu uniknięcia niedoboru. Badania naukowe nie stwierdziły niepożądanych skutków nadmiaru tej witaminy, więc nie trzeba obawiać się suplementacji. Nie ma konkretnych dawek zalecanych przez lekarzy, jednak jeśli przyjmuje się pomiędzy 30 a 100 µg, to z pewnością wystarczy do prawidłowego działania organizmu. Należy pamiętać, że na przyswajanie biotyny niekorzystnie wpływa przetworzona żywność, alkohol, sulfonamidy oraz awidyna znajdująca się w nieugotowanym białku jajka. Witamina H występuje w różnych pokarmach. Można ją znaleźć między innymi:
- wątróbka,
- żółtko jaj,
- mąka sojowa,
- orzechy ziemne, włoskie i migdały,
- sardynki,
- grzyby,
- ryż.