Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy promieniowanie podczerwone jest szkodliwe dla zdrowia? Zastosowanie i zagrożenia
menu
Polub nas na Facebooku

Czy promieniowanie podczerwone jest szkodliwe dla zdrowia? Zastosowanie i zagrożenia

Promieniowanie podczerwone lampa

Fot. NaLha / Getty Images

Promieniowanie podczerwone jest wykorzystywane podczas zabiegów fizykoterapeutycznych. Jego główną cechą jest emitowanie ciepła wpływającego pozytywnie na tkanki, które uległy urazowi i minimalizującego dolegliwości bólowe. Przez szkodliwość podczerwieni nie każdy może korzystać z tego rodzaju terapii.

Szkodliwość promieniowania podczerwonego dotyczy przede wszystkim skóry i oczu. Może ono prowadzić do oparzeń, zapalenia spojówek i wysuszania gałki ocznej. Należy jednak pamiętać, że podczerwień jest groźna tylko w przypadku długotrwałej lub niekontrolowanej ekspozycji. Odpowiednio stosowana i dawkowana może pozytywnie wpływać na organizm. Z tego powodu promieniowanie podczerwone jest jednym z elementów światłolecznictwa.

Szkodliwość promieniowania podczerwonego

Promieniowanie podczerwone (infrared – IR) jest niewidzialne dla ludzkiego oka. Długość fali mieści się w granicach 770–15000 nm. Jego naturalnym źródłem jest Słońce, jednak każde ciało o temperaturze wyższej od zera bezwzględnego ma zdolność do emitowania tego rodzaju promieniowania. Wyróżnia się 3 rodzaje podczerwieni:

  • IR-A – krótkofalowe, które wnika najgłębiej (przechodzi przez naskórek aż do tkanki podskórnej);
  • IR-B – średniofalowe, które jest absorbowane w naskórku (wnika maksymalnie 5 mm w głąb tkanki);
  • IR-C – długofalowe, sięgające do naskórka.

Przez lata prowadzono wiele badań, które miały na celu stwierdzić, czy podczerwień jest szkodliwa na zdrowia. Zagrożenia mogą wynikać z efektu cieplnego, które wywołuje ten rodzaj promieniowania. Zbyt długa ekspozycja i wysokie natężenie wpływają negatywnie na skórę, ponieważ absorbuje ona aż 70% docierających do niej fal. Jest to przyczyną wysuszania naskórka, przyspieszenia starzenia się skóry oraz oparzeń. Najbardziej szkodliwe promieniowanie to IR-A, ponieważ wnika najgłębiej w tkankę.

Zagrożenia promieniowania podczerwonego są związane również z oddziaływaniem tego rodzaju energii na gałkę oczną. Jest ona dużo bardziej narażona na działanie podczerwieni niż skóra, ponieważ receptory bólowe obecne w rogówce wysyłają impulsy nerwowe dopiero po przekroczeniu temperatury 47℃, natomiast do oparzenia tego narządu dochodzi już kilka stopni wcześniej. Długotrwała ekspozycja na promieniowanie podczerwone grozi także powstaniem zmętnienia soczewki (zaćma), stanu zapalnego tęczówki, spojówki, brzegów powiek oraz wysuszeniem rogówki.

Należy pamiętać, że szkodliwość promieniowania podczerwonego dotyczy długotrwałej i niekontrolowanej ekspozycji. Przy stosowaniu odpowiednich dawek i natężenia we wskazanych stanach chorobowych podczerwień wykazuje właściwości terapeutyczne, dlatego znalazła zastosowanie w medycynie.

Pozytywny wpływ promieniowania podczerwonego na organizm

Promieniowanie podczerwone stosuje się podczas zabiegów fizykoterapeutycznych jako terapię światłem lub ciepłolecznictwo, ponieważ w małych dawkach i niskim natężeniu nie jest szkodliwe. Ekspozycji poddawane jest całe ciało lub jego fragment w celu zmniejszenia bólu, przyspieszenia gojenia się ran i złagodzenia stanu zapalnego. Podczerwień powoduje:

  • miejscowe rozszerzenie naczyń krwionośnych,
  • zwiększenie przepływu krwi przez tkanki oraz ich dotlenienie i lepsze odżywienie,
  • przyspieszenie przemiany materii w komórkach,
  • zmniejszenie napięcia w mięśniach,
  • pobudzenie zakończeń nerwowych,
  • pobudzenie termoreceptorów.

W terapii najczęściej wykorzystuje się lampę sollux. Poza podczerwienią emituje ona także światło widzialne. Jest w niej zastosowane promieniowanie IR-A, ponieważ wnika ono głęboko w tkanki (do 1 cm). Lampę ustawia się w odległości 30 cm od chorej tkanki. Czas naświetlania zależy od zakresu fal i rodzaju schorzenia. Zwykle wynosi on 15–20 minut. Aby zminimalizować szkodliwość promieniowania podczerwonego dla oczu, na czas zabiegu pacjent zakłada specjalne okulary ochronne.

Wskazania do naświetlania podczerwienią

Zabiegi, w których stosuje się promieniowanie podczerwone, są zalecane w leczeniu ostrych i przewlekłych stanów zapalnych stawów i tkanek miękkich, przewlekłego bólu mięśni, nerwobólów, przeczulicy, parestezji, wzmożonego napięcia mięśniowego. Wskazaniem są również stany po urazach narządu ruchu. Wpływ podczerwieni na ukrwienie i odżywienie tkanek umożliwia szybsze gojenie się ran, odmrożeń oraz stanów po zapaleniu skóry wywołanych infekcją bakteryjną.

Parestezje mogą być spowodowane zaburzeniami psychicznymi, a zwłaszcza nerwicą lękową.

Zobacz film: Objawy i leczenie nerwicy lękowej. Źródło: Dzień Dobry TVN

Promieniowanie podczerwone – przeciwwskazania

Zabiegi z wykorzystaniem promieniowania podczerwonego nie mogą być stosowane przez wszystkich pacjentów. Przeciwwskazania to:

Bibliografia:

  1. A. Wałach, M. Pihut, J. Loster, Charakterystyka zabiegów fizjoterapeutycznych stosowanych w leczeniu pacjentów z zaburzeniami czynnościowymi narządu żucia, Protetyka stomatologiczna 2006, LVI, 4.
  2. T. Mika, Fizykoterapia, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 1996.
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
63
7
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?