Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy miód produkowany w pasiekach miejskich jest zdrowy? Odpowiedź znajdziecie w nowym sezonie programu 36,6°C!
menu
Polub nas na Facebooku

Czy miód produkowany w pasiekach miejskich jest zdrowy? Odpowiedź znajdziecie w nowym sezonie programu 36,6°C!

Pasieka

Fot: Viktorcvetkovic / gettyimages.com

Miód jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy. Pomaga zwalczyć przeziębienie oraz wyregulować nadciśnienie. Co ciekawe, co raz więcej osób – także tych, które mieszkają w miastach – decyduje się założyć własne pasieki. Czy taki miód jest równie zdrowy, jak ten pochodzący z pasiek założonych na wsi? Odpowiedź poznacie w nowym sezonie programu 36,6°C!

Największą zaletą miodu jest przede wszystkim słodycz. Doskonale zastępuje cukier. Może być dodawany do herbaty czy do ciast. Ale o miodzie warto pamiętać, nie tylko ze względu na walory smakowe. Ten wytwarzany przez pszczoły przysmak jest przede wszystkim bardzo zdrowy i pomaga w leczeniu wielu schorzeń. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób, także z dużych miast, decyduje się założyć własne pasieki. Czy taki miód jest równie smaczny i zdrowy, jak ten pochodzący z pasiek założonych na wsi? Odpowiedź na to pytanie poznacie w najnowszym sezonie programu 36,6°C! Premierowy odcinek zostanie wyemitowany już 7 września!

Miód – dlaczego warto go jeść?

Większość z nas po miód sięga przede wszystkim jesienią lub zimą, aby uniknąć lub przyspieszyć leczenie infekcji. A szkoda, bo o miodzie warto pamiętać przez cały rok!

Zawarty w miodzie nadtlenek wodoru (czyli woda utleniona) nie tylko chroni przed infekcjami, ale także działa bakteriobójczo. Dzięki niskiej zawartości jonów sodu i chloru pomaga przy problemach z nerkami czy układem moczowym. Dodatkowo miód przyspiesza regenerację oraz oczyszcza organizm z toksyn.

Miód dostarcza także cennych witamin. Znajdziemy w nim przede wszystkim witaminy z grupy B – głównie B2 i B6 – oraz witaminy C, A, K i PP. Miód zawiera również trochę kwasu foliowego, żelaza, fosforu oraz wapnia.

Czy miód z pasieki w mieści jest lepszy od tego z pasieki założonej na wsi? Odpowiedź poznacie w najnowszym sezonie programu 36,6°C!

Zobacz także: Czy miód z miejskiej pasieki jest zdrowy? Źródło: 36,6

Który miód wybrać?

Rodzajów miodu jest bardzo dużo i każdy z nich ma inne działanie. Zdaniem specjalistów na przeziębienie najlepszy będzie miód lipowy. Ułatwia odkrztuszanie zalegającej w płucach wydzieliny. Dodatkowo pomaga obniżyć gorączkę.

Miód spadziowy działa przeciwzapalnie oraz moczopędnie. W jego skład wchodzi prolina, która obecna jest także w kolagenie. Tym samym miód spadziowy polecany jest przede wszystkim osobom, które mają problemy ze stawami.

Miód akacjowy doskonale regeneruje organizm, tym samym polecany jest szczególnie tym osobom, które czują się wyczerpane i zmęczone. Ten rodzaj miodu zawiera także sporo choliny, która ma korzystny wpływ na pracę wątroby i sprawia, że szybciej pozbywa się toksyn.

Miód gryczany zawiera najwięcej rutyny, która ułatwia przyswajanie witaminy C oraz uszczelnia naczynia krwionośne. Miód gryczany polecany jest przede wszystkim w czasie przeziębienia, ponieważ skutecznie zwalcza infekcje górnych dróg oddechowych.

Dobry miód, czyli jaki?

Niektórzy producenci miodu dodają do niego syrop skrobiowy, który w prawdziwym miodzie nie występuje. Jeśli miód szybko i równomiernie się rozpuszcza możemy mieć pewność, że miód jest sztuczny. Prawdziwy i dobrej jakości miód ciężko opada na dno tworząc charakterystyczny stożek, a także ciężko i długo się rozpuszcza.

Więcej informacji o miodzie i jego korzystnym wpływie na zdrowie znajdziecie w nowym sezonie programu 36,6°C. Nowy sezon startuje już w sobotę, 7 września, o godzinie 18.00! 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
6
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?