Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy łączyć soczysty stek z czerwonym winem?
menu
Polub nas na Facebooku

Czy łączyć soczysty stek z czerwonym winem?

Zobacz film: Czy łączyć soczysty stek z czerwonym winem? Źródło: 36,6

Stek, czyli smażone mięso wołowe, nie jest zbyt zdrową potrawą. Spożywany raz na jakiś czas nie zaszkodzi, a pomoże w dostarczeniu organizmowi sporej ilości żelaza. Stek dobrze smakuje z czerwonym winem. Czy po takim połączeniu nadal zawiera w sobie dużo żelaza?

Stek - wartości odżywcze

W 100 gramach mięsa wołowego znajdziemy:

Stek o wadze 100g dostarczy nam 270 kalorii oraz 78 mg cholesterolu.

Jak przyrządzić idealny stek?

Usmażenie steku wcale nie jest proste - należy pamiętać, by mięso było dokładnie oczyszczone ze wszystkich błon i umyte. Wykładamy je na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, przed smażeniem należy je tylko posolić. Ważne, aby w trakcie smażenia nie ruszać mięsa, bo straci aromat i będzie suche w środku. Podobnie w przypadku obracania go na drugą stronę - najlepiej użyć szczypców, gdyż nakłucie steku sprawi, że straci aromat!

Zobacz także: Czy to prawda, że nie można łączyć ogórka z pomidorem?

Mięsa wołowego nie można smażyć pod przykryciem, kroić od razu po zdjęciu z patelni i pieprzyć przed wyłożeniem na patelnię. Stek doprawia się pieprzem przed samym podaniem.

Stopnie wysmażenia mięsa: rare – krwisty stek z surowym w środku mięsem, medium rare – średnio krwisty stek, mięso w środku ma jasnoczerwony kolor, medium – średnio wysmażony, z brunatnym mięsem w środku oraz well done – z całkowicie wysmażonym mięsem w środku.

Test: stek i wino

Zobaczcie na filmie, czy stek i czerwone wino to dobre połączenie. O wiele zdrowiej popić potrawę wodą. Żelazo zawarte w mięsie wchodzi bowiem w reakcję z garbnikami z wina.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
0
Komentarze (1)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?