Stek, czyli smażone mięso wołowe, nie jest zbyt zdrową potrawą. Spożywany raz na jakiś czas nie zaszkodzi, a pomoże w dostarczeniu organizmowi sporej ilości żelaza. Stek dobrze smakuje z czerwonym winem. Czy po takim połączeniu nadal zawiera w sobie dużo żelaza?
Stek - wartości odżywcze
W 100 gramach mięsa wołowego znajdziemy:
- Białko 25 g
- Witamina A 25 IU
- Wapń 12 mg
- Żelazo 2,4 mg
- Witamina D 6 IU
- Witamina B6 0,5 mg
- Witamina B12 2,2 µg
- Magnez 23 mg
- Sód 58 mg
- Potas 279 mg
Stek o wadze 100g dostarczy nam 270 kalorii oraz 78 mg cholesterolu.
Jak przyrządzić idealny stek?
Usmażenie steku wcale nie jest proste - należy pamiętać, by mięso było dokładnie oczyszczone ze wszystkich błon i umyte. Wykładamy je na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, przed smażeniem należy je tylko posolić. Ważne, aby w trakcie smażenia nie ruszać mięsa, bo straci aromat i będzie suche w środku. Podobnie w przypadku obracania go na drugą stronę - najlepiej użyć szczypców, gdyż nakłucie steku sprawi, że straci aromat!
Zobacz także: Czy to prawda, że nie można łączyć ogórka z pomidorem?
Mięsa wołowego nie można smażyć pod przykryciem, kroić od razu po zdjęciu z patelni i pieprzyć przed wyłożeniem na patelnię. Stek doprawia się pieprzem przed samym podaniem.
Stopnie wysmażenia mięsa: rare – krwisty stek z surowym w środku mięsem, medium rare – średnio krwisty stek, mięso w środku ma jasnoczerwony kolor, medium – średnio wysmażony, z brunatnym mięsem w środku oraz well done – z całkowicie wysmażonym mięsem w środku.
Test: stek i wino
Zobaczcie na filmie, czy stek i czerwone wino to dobre połączenie. O wiele zdrowiej popić potrawę wodą. Żelazo zawarte w mięsie wchodzi bowiem w reakcję z garbnikami z wina.