Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy kawa rzeczywiście wypłukuje składniki odżywcze? Ekspert rozwiewa wszelkie wątpliwości!
menu
Polub nas na Facebooku

Czy kawa rzeczywiście wypłukuje składniki odżywcze? Ekspert rozwiewa wszelkie wątpliwości!

Getty Images

Kawa jest jednym z najczęściej wybieranych napojów na świecie. I choć jej picie przynosi wiele korzyści, nierzadko wspomina się także o skutkach ubocznych jej spożywania. Jaka jest prawda? Sprawdź, co pisze lekarz. 

Największy mit o kawie? Jak pisze Łukasz Durajski w książce „Co na to lekarz?”, chodzi o wypłukiwanie magnezu. Czy ta teoria rzeczywiście bliska jest prawdy? Jak się okazuje – ani trochę. A wszystko dlatego, że… kawa zawiera magnez. I to na tyle dużo, że choć spożywanie tego napoju przyspiesza wydalanie wspomnianego pierwiastka, kawa i tak uzupełnia jego braki. Wygląda więc na to, że nie ma powodów do obaw!

Przypomnijmy także, że w kawie znajduje się wiele substancji, które są antyoksydantami. Co to oznacza? Chodzi o to, że tego typu elementy wychwytują wolne rodniki, które negatywnie wpływają na nasz organizm. Poza tym jej składniki działają też przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.

Co jeszcze daje nam picie kawy? Liczne badanie pokazują, że regularne spożywanie 3 filiżanek dziennie redukuje ryzyko zachorowań na cukrzyce typu 2. Udowodniono również, że spożywanie tego trunku zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby Parkinsona, a także wystąpienie raka wątroby.

Żółte światło przy piciu kawy zapalamy wszystkim tym, którzy nie spożywają jej regularnie. U takich osób może zwiększyć się ryzyko wystąpienia udaru mózgu czy zawału serca.

Dobrze zdawać sobie sprawę także z tego, że parzona kawa podnosi poziom cholesterolu we krwi. Nie robi tego natomiast kawa z ekspresu czy rozpuszczalna.

Zobacz film: Bądź baristą w swoim domu. Jak wyczarować kawę niczym z najlepszej kawiarni?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
97
7
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?