Kapusta kiszona jest bogata w witaminy i minerały, a ponadto, dzięki bakteriom pojawiającym się w procesie jej przetwarzania, wywiera dobroczynny wpływ na jelito i odporność organizmu. Warto pamiętać, że zdrowa dieta powinna zawierać kiszonki.
Co to jest kapusta kiszona?
Kapusta kiszona (kwaszona) jest potrawą uzyskiwaną z poszatkowanych liści kapusty, które zostają poddane procesowi fermentacji. Rozdrobnione liście tego warzywa (często z dodatkiem tartej marchewki) są solone i przechowywane w ciepłym miejscu, gdzie zachodzi proces kiszenia na skutek działalności bakterii mlekowych, takich jak Leuconostoc, Lactobacillus plantarum i Pediococcus.
Kapusta kiszona posiada intensywny kwaśny i słony smak. Charakteryzuje ją też długa trwałość, dzięki czemu mogła być ona przechowywana przez całą zimę już parę wieków temu. Z tego względu stała się nieodłącznym elementem tradycyjnych kuchni wielu krajów, szczególnie północnoeuropejskich.
Kapusta kiszona – wartości odżywcze
100 g kapusty kiszonej zawiera tylko 17 kalorii, jest to więc produkt dietetyczny, który może wspomagać odchudzanie. W większości składa się z wody, a jego pozostałe składniki to:
- węglowodany – 2,3g,
-
błonnik – 0,7 g,
- białko – 0,8 g,
- naturalne kwasy – 1,1 g,
- popiół – 2,1% g.
Ponadto kapusta kiszona zawiera duże ilości witaminy C (20 mg), wapnia (51 mg), fosforu (34 mg) i witaminy E.
Czy małe dzieci mogą jeść kiszonki? Zobacz film i poznaj opinię eksperta
Kapusta kiszona i jej właściwości zdrowotne
Kapusta kiszona jest cennym składnikiem diety ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Obecność witaminy C sprawia, że podnosi ona odporność organizmu i uszczelnia naczynia krwionośne. Jej najważniejszą zaletą jest jednak obecność naturalnych kwasów i bakterii probiotycznych. Regularne spożywanie tego produktu sprzyja zwiększeniu zasiedlenia układu pokarmowego człowieka przez te ważne dla niego mikroorganizmy. Spożywanie dużych ilości kiszonek i innych bogatych w probiotyki pokarmów działa dobroczynnie na całe ciało poprzez:
- zapobieganie zakażeniom układu pokarmowego – bakterie wytwarzają w przewodzie pokarmowym kwasy organiczne, które hamują rozwój patogennych mikroorganizmów (bakterii, wirusów, grzybów i pasożytów) oraz zapobiegają ich przyklejaniu się do nabłonka jelit;
-
wzmacnianie odporności – zwiększają aktywność komórek odpowiedzialnych za zwalczanie patogenów oraz produkcję i aktywność przeciwciał;
- łagodzenie objawów nietolerancji laktozy – bakterie jelitowe wytwarzają enzym rozkładający laktozę;
- regenerujący wpływ na jelito po antybiotykach i infekcjach;
- zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego;
- zmniejszenie poziomu cholesterolu – bakterie mają zdolność rozkładania kwasów tłuszczowych i absorpcji cholesterolu;
- zapobieganie rozwojowi i nawrotom infekcji grzybiczych.
Ponadto kapusta kiszona wykazuje działanie przeciwnowotworowe i wspomaga odchudzanie.
Kapusta kiszona na odchudzanie
Kapusta kiszona polecana jest na odchudzanie. Jest to związane nie tylko z faktem, że posiada bardzo mało kalorii i jest sycącym posiłkiem. Dostarczając dużą ilość probiotyków, usprawnia ona funkcjonowanie układu pokarmowego i ułatwia trawienie pokarmów. Ponadto wchłania część tłuszczu dostarczanego wraz pożywieniem i obniża poziom cholesterolu. We wspieraniu odchudzania warto również zastosować sok z kiszonej kapusty.
Czy kapusta kiszona jest zdrowa?
Kapusta kiszona jest bardzo zdrowym pokarmem, jednak nie jest zalecana każdemu. Odradza się spożywanie tego produktu osobom cierpiącym na nadkwasotę i problemy z żołądkiem. Ze względu na dużą zawartość soli unikać jej powinni też cierpiący na nadciśnienie.
Czy kiszonki są zdrowe? Odpowiedź znajdziesz w filmie
Kapusta kiszona – jak ją zrobić w domu? Przepis
Kapustę można w łatwy sposób ukisić w domu. Tradycyjnie robiło się to w wielkich, drewnianych beczkach, jednak dzisiaj mało kto ma możliwości, aby umieścić tak duży pojemnik w swojej domowej przestrzeni. Można ją jednak przygotować bezpośrednio w słoikach. W tym celu należy poszatkować główki kapusty (lub kupić poszatkowaną kapustę). Przed rozpoczęciem całego procesu dobrze jest umieścić liście na 2–3 dni w ciemnym miejscu, aby pozbyć się substancji mogących wywołać gorzki smak przetworu.
Kapustę należy umieścić w dużym naczyniu i dodać do niej startą marchewkę, a następnie posolić. Można też dodać wybrane przyprawy – najczęściej używa się pieprzu, kolendry, gorczycy, kminku lub kopru. Po paru godzinach wyciąga się liście kapusty, odciskając je z soku i umieszcza w wysterylizowanych słoikach, dokładnie ugniatając. Następnie należy poczekać parę tygodni, aby móc cieszyć się smakiem domowej kapusty kiszonej.
Kapusta kiszona – najlepsze potrawy
Przepisy, w których najczęściej wykorzystuje się kapustę kiszoną, to:
- surówka z kapusty kiszonej – z dodatkiem cebuli, jabłka, zielonej pietruszki,
- bigos,
- groch z kapustą,
- zupy – kwaśnica i kapuśniak,
- kapuśniaczki – wypieki przypominające paszteciki z nadzieniem z kapusty,
- pierogi z kapustą,
- łazanki z kapustą.