Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy kapusta kiszona jest zdrowa? Jakie ma wartości odżywcze i właściwości lecznicze?
menu
Polub nas na Facebooku

Czy kapusta kiszona jest zdrowa? Jakie ma wartości odżywcze i właściwości lecznicze?

kiszona kapusta

Fot.: zeleno / Getty Images

Kapusta kiszona była potrawą, która ratowała ludzi w okresach zimowych oraz marynarzy przed szkorbutem. Choć w dzisiejszych czasach niedobór witaminy C jest bardzo rzadko spotykany, to wciąż warto ją jeść ze względu na jej niezwykłe właściwości lecznicze.

Kapusta kiszona jest bogata w witaminy i minerały, a ponadto, dzięki bakteriom pojawiającym się w procesie jej przetwarzania, wywiera dobroczynny wpływ na jelito i odporność organizmu. Warto pamiętać, że zdrowa dieta powinna zawierać kiszonki.

Co to jest kapusta kiszona?

Kapusta kiszona (kwaszona) jest potrawą uzyskiwaną z poszatkowanych liści kapusty, które zostają poddane procesowi fermentacji. Rozdrobnione liście tego warzywa (często z dodatkiem tartej marchewki) są solone i przechowywane w ciepłym miejscu, gdzie zachodzi proces kiszenia na skutek działalności bakterii mlekowych, takich jak Leuconostoc, Lactobacillus plantarum i Pediococcus.

Kapusta kiszona posiada intensywny kwaśny i słony smak. Charakteryzuje ją też długa trwałość, dzięki czemu mogła być ona przechowywana przez całą zimę już parę wieków temu. Z tego względu stała się nieodłącznym elementem tradycyjnych kuchni wielu krajów, szczególnie północnoeuropejskich.

Kapusta kiszona – wartości odżywcze

100 g kapusty kiszonej zawiera tylko 17 kalorii, jest to więc produkt dietetyczny, który może wspomagać odchudzanie. W większości składa się z wody, a jego pozostałe składniki to:

  • węglowodany – 2,3g,
  • błonnik – 0,7 g,
  • białko – 0,8 g,
  • naturalne kwasy – 1,1 g,
  • popiół – 2,1% g.

Ponadto kapusta kiszona zawiera duże ilości witaminy C (20 mg), wapnia (51 mg), fosforu (34 mg) i witaminy E.

Czy małe dzieci mogą jeść kiszonki? Zobacz film i poznaj opinię eksperta 

Kapusta kiszona i jej właściwości zdrowotne

Kapusta kiszona jest cennym składnikiem diety ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Obecność witaminy C sprawia, że podnosi ona odporność organizmu i uszczelnia naczynia krwionośne. Jej najważniejszą zaletą jest jednak obecność naturalnych kwasów i bakterii probiotycznych. Regularne spożywanie tego produktu sprzyja zwiększeniu zasiedlenia układu pokarmowego człowieka przez te ważne dla niego mikroorganizmy. Spożywanie dużych ilości kiszonek i innych bogatych w probiotyki pokarmów działa dobroczynnie na całe ciało poprzez:

  • zapobieganie zakażeniom układu pokarmowego – bakterie wytwarzają w przewodzie pokarmowym kwasy organiczne, które hamują rozwój patogennych mikroorganizmów (bakterii, wirusów, grzybów i pasożytów) oraz zapobiegają ich przyklejaniu się do nabłonka jelit;
  • wzmacnianie odporności – zwiększają aktywność komórek odpowiedzialnych za zwalczanie patogenów oraz produkcję i aktywność przeciwciał;
  • łagodzenie objawów nietolerancji laktozy – bakterie jelitowe wytwarzają enzym rozkładający laktozę;
  • regenerujący wpływ na jelito po antybiotykach i infekcjach;
  • zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego;
  • zmniejszenie poziomu cholesterolu – bakterie mają zdolność rozkładania kwasów tłuszczowych i absorpcji cholesterolu;
  • zapobieganie rozwojowi i nawrotom infekcji grzybiczych.

Ponadto kapusta kiszona wykazuje działanie przeciwnowotworowe i wspomaga odchudzanie.

Kapusta kiszona na odchudzanie

Kapusta kiszona polecana jest na odchudzanie. Jest to związane nie tylko z faktem, że posiada bardzo mało kalorii i jest sycącym posiłkiem. Dostarczając dużą ilość probiotyków, usprawnia ona funkcjonowanie układu pokarmowego i ułatwia trawienie pokarmów. Ponadto wchłania część tłuszczu dostarczanego wraz pożywieniem i obniża poziom cholesterolu. We wspieraniu odchudzania warto również zastosować sok z kiszonej kapusty.

Czy kapusta kiszona jest zdrowa?

Kapusta kiszona jest bardzo zdrowym pokarmem, jednak nie jest zalecana każdemu. Odradza się spożywanie tego produktu osobom cierpiącym na nadkwasotę i problemy z żołądkiem. Ze względu na dużą zawartość soli unikać jej powinni też cierpiący na nadciśnienie.

Czy kiszonki są zdrowe? Odpowiedź znajdziesz w filmie

Kapusta kiszona – jak ją zrobić w domu? Przepis

Kapustę można w łatwy sposób ukisić w domu. Tradycyjnie robiło się to w wielkich, drewnianych beczkach, jednak dzisiaj mało kto ma możliwości, aby umieścić tak duży pojemnik w swojej domowej przestrzeni. Można ją jednak przygotować bezpośrednio w słoikach. W tym celu należy poszatkować główki kapusty (lub kupić poszatkowaną kapustę). Przed rozpoczęciem całego procesu dobrze jest umieścić liście na 2–3 dni w ciemnym miejscu, aby pozbyć się substancji mogących wywołać gorzki smak przetworu.

Kapustę należy umieścić w dużym naczyniu i dodać do niej startą marchewkę, a następnie posolić. Można też dodać wybrane przyprawy – najczęściej używa się pieprzu, kolendry, gorczycy, kminku lub kopru. Po paru godzinach wyciąga się liście kapusty, odciskając je z soku i umieszcza w wysterylizowanych słoikach, dokładnie ugniatając. Następnie należy poczekać parę tygodni, aby móc cieszyć się smakiem domowej kapusty kiszonej.

Kapusta kiszona – najlepsze potrawy

Przepisy, w których najczęściej wykorzystuje się kapustę kiszoną, to:

  • surówka z kapusty kiszonej – z dodatkiem cebuli, jabłka, zielonej pietruszki,
  • bigos,
  • groch z kapustą,
  • zupy – kwaśnica i kapuśniak,
  • kapuśniaczki – wypieki przypominające paszteciki z nadzieniem z kapusty,
  • pierogi z kapustą,
  • łazanki z kapustą.

Zobacz, jakich produktów nie powinno zabraknąć w codziennej diecie:

Źródło: X-news

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
70
3
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?